сеп. 152015
 

Има неща, с които нямаш право да се подиграваш. Това са децата… особенно мъртвите деца. Charlie Hebdo пуснаха серия карикатури, осмиващи смъртта на 3-годишното сирийско момче Айлан Кюрди. Не искам да коментирам бежанците и тяхната трагедия, но снимката на удавено 3 годишно невинно създание, лежащо по лице на пясъка, изхвърлено мъртво от вълните, е разтърсваща! Тя трогна целият свят и едва ли някой си е представял, че ще се появи в сатирично издание, с надписи „Толкова близо до целта”, и рекламна табела на McDonald’s, гласяща: „Две детски менюта на цената на едно.”.

Вие тъпи копелета, нямате право да се гаврите със смъртта на ДЕТЕ! То няма раса и религия и никой все още не го е научил да мрази!

Untitled

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
Дек. 282013
 

wp_ss_20131206_0002minОткакто се сдобих с Lumia–та взех да настъпвам разни мотики. Въпреки, че се бях подготвил психически за подобни ексцесии и неудобства, то те се оказаха доста повече от предвиденото. Чарът на самия апарат е омайващ (камерата, оптичната стабилизация, NFC, безжичното зареждане, качеството на марката, цената, картите, навигацията), но списъка по-долу започва все повече да натежава. 

–> няма официален app за Dropbox с който си бях свикнал и в който имам 50GB. Интегриран е техния си SkyDrive, но само 7GB;

–> няма синхронизация с Google. Много ме измъчва този проблем, защото държа на снимките на контактите да не са 128х128 px, а сегашната синхронизация осигурява приблизително толкова;

–> може да се ограничат показваните контакти, но това не бива съобразено при търсене – излизат контакти от skype, facebook, linkedin и т.н., като повечето даже нямат телефон;

–> няма настройка za A2DP на bluetooth-а. Даже архаичното Maemo има такава настройка;

–> няма възможност да се смени името на устройството, с което се представя при включен блуутут. То си е Windows Phone и толкова;

–> абсолютно шокиращ „пропуск“ и очевидно нарочно оставен – устройството с Windows phone не може да се сдвои чрез NFC с Android устройство!

–> няма file manager. Не можете да ходите из папките, не можете да създавате нови или да местите неща от една папка в друга. Дори и снимки. Дори и когато се закачи към PC се виждат само 3-4 папки – музика, снимки, картинки e.t.c; 

–> много постен стор. Всички приложения, които стават за нещо са платени. Другия вариант е да пише, че са безплатни, но след известно време изпищява, че то това е само trail version;

–> песните ми бяха дублирани. Наложи се да ги изтрия всички и да ги кача наново за да се оправи листата. Разпространен бъг, аккто се оказа в последствие. Няма шанс да се плейва по папка, а пискането по азбучен ред, по изпълнител в азбучен ред и т.н. е крайно неудобно. 

–> няма възможност да се браузват електронни книги. Единствения шанс е да се зареди от скайдрайв.

–> снимките не могат да се местят. Това значи, че ако сте получили снимка през btt, то тя е в saved images и нямате никаква възможност да я изместите в папка photos. Да не говорим да си създавате албуми;

–> няма възможност за използване на pattern за отключване. Най-доброто е използването на 4 цифрен код;

–> опцията „find my phone“ не работи. През какви ли не верификации и проверки минах и просто не сработва;

–> веднъж отворен музикалния плейър не може да се затвори. Стои винаги в лентата за звука. Дразнещо е;

–> live tiles, не са много „живи“. Wi-Fi-a се обновява едва, когато услугата е превключена, което пък отнема време. Клик да се спре и се връщаш на стар менюто. То се спира в беграунд, но иконката остава да свети, че все още е пуснат. Има и бъгче – пускаш wi-fi, то започва да се закача за позната мрежа, излизаш на „старт“ и заключваш апарата.  Wi-fi зацикля и остава сиво. Оправя се или с рестарт или с включване на режим „полет“, който спира wi-fi автоматично;

–> видео и аудио плейъра не позволяват превъртане. Всичко се гледа и слуша от начало;
edit: Моя грешка. Могат!

–> няма индикация за пропуснато обаждане или съобщение;

–> за да бъде инсталирано приложение, което не е от windows phone store-а то тряба:

– да имате PC с Windows 8
– да имате последното visual studio
– да имате WP8 SDK
– да инсталирате някакъв крак WPexpress_full
– да имате development account, който се получава срещу 99$

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
Ное. 252013
 

100 лв. за сертифициране на газова уредба на кола

Собствениците на автомобили с газови уредби ще трябва да платят по най-малко 100 лева до март 2014 г.

Причината е нова наредба на транспортно министерство, изготвена по европейски изисквания, която влиза в сила от март 2014 г., съобщава Стандарт Нюз. 

В документа е регламентирано, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение на автомобила и то трябва да бъде проверено и лицензирано, а след това – и записано в големия талон на автомобила. Там ще бъде специално упоменато, че возилото се движи на два вида гориво. 

Според експерти в момента у нас се движат над 1 милион автомобили на газ. Ако те не направят промените, отразени в наредбата, ги грози глоба от 2000 до 7000 лева. 

Проверката на газовата уредба и измененията й ще бъдат сертифицирани с помощта на технотест. Това се прави от фирми, специално лизензирани за подобни проверки. В момента през тях минават всички автомобили, внесени от Япония, Китай, Русия и други държи извън Европейския съюз. 

Тестът в такава компания струва между 300 и 400 лева, когато засяга цялостен преглед на возилото. Очаква се обаче прегледът на газовата уредба да струва около 50 лева. Още толкова собствениците на автомобили с газ ще трябва да плащат и в КАТ за промяната на данните в големия талон. http://dnes.dir.bg

 
Да, това е конструктивно изменение! Да, заяждаха се за монтирането на ксенон – също е конструктивно изменение! Но това прокарано по този нагъл начин е просто много грозно! Безпрецедентно нагъл рекет в най-чистата му форма! 50лв за технотеста и 50 за държавата за смяна на талона.
 
50 кинта, брат… за смяна на един талон!!! Мога да си заложа главата, че и технотеста ще бъде една пародия – „майка плаче“. Сещам се как преди години, когато прегледите на АГУ се извършваха от всякакви сервизчета, отивам в едно, издават ми стикерче и ме отпращат. Помолих да ми направят все пак проверка защото е монтирана наскоро, и макар и нова е добре да се провери… Отказаха! Не се разделихме по особено красив начин.
 
Газовите уредби подлежат на ежегоден преглед. Преглеждат се (вече) заедно с годишния преглед на колата и се издава допълнителен талон за прегледа. Защо не остане така за автомобилите в заварено положение поне? ‘щото онея 4 милиарда треа се връщат сега, нали!
 
#оставка
 
 
edit: А защо „узаконяването“ да не струва 400лв? Лошо ли е? А, те са се сетили. Браво!
 

800 хил. българи узаконяват газови уредби срещу 400 лв.

Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво.

Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция.

Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева, отбелязва „Монитор“.

За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си. 

Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително.

Експерти от „Пътна полиция“ коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.

http://www.dnes.bg

 
edit 26.11.13 : Оказва се, че не сме били разбрали, бе
 

Нови талони само за коли с газови уредби, монтирани след март 2014 г.

Не е необходимо веднага да се сменят талоните на колите, които имат монтирани газови уредби преди март 2014 г.

На пресконференция в НС депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев обясни, че промяната в техните талони ще бъде отразена при смяна на регистрационни номера или на собственост, което ще става само с паспорта на газовата уредба, съобщиха БТА и „Дневник“.

Вчера слухове за глоби и крайни срокове за регистрацията на газови уредби предизвика хаос в столичната Пътна полиция и шофьори се наредиха от ранни зори на гишетата. 

Причината бе наредба, според която до края на февруари 2014 г. шофьорите на коли с газови и метанови уредби трябва ги пререгистрират и да сменят големите талони на автомобилите. 
Това се прави във връзка с европейска директива, която влиза в сила догодина.

„Автомобили, които имат монтирани уредби до март 2014 г. не е необходимо веднага да сменят своите талони, а от 1 март 2014 г. за поставянето на всяка газова уредба на автомобил, който не е пригоден за газ, ще е необходима промяна в талоните“, обясни Мутафчиев. 

До началото на март идната година ще бъдат акредитирани от ИА „Автомобилна администрация“ пунктовете за прегледи, които ще извършат първичния оглед на монтажа на газовата уредба.

Мутафчиев посочи, че изискването в свидетелството за регистрация да има информация за газовата уредба е на Европейската комисия. 

Началникът на отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ в МВР Антон Антонов обясни, че след като има документ за монтаж на газовата уредба, извършен от сервиз преди март 2014 г., никой няма да бъде санкциониран, че монтажът не е вписан в талона му. 

Достатъчно е колата да е преминала през технически преглед и изправността на бутилката да е установена при него.

Антонов апелира хората да не се създава паника и опашки в пунктовете за регистрация. 

В отговор на въпрос той каза, че автомобили, които са купени с монтирани в чужбина газови уредби, пристигат с документи, в които е отразен този факт и той се отразява в свидетелството за регистрация веднага. 

Антонов в коментира и казусите, при които е монтирана в страната газова бутилка преди март 2014 г., но няма документ за това: 

„В този случай трябва да се попълни декларация.“

 
 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
юни 092013
 

IMG_89422

Това трябва да са фискалните бонове (билети) за семейство с дете, което посещава музея на 9-ти (днес) и заедно при това. Тоест два цели билета и един с намаление. Музей „Даскалова къща“ в Трявна (известна още като „къщата с резбованите тавани“ или „музей на резбарското изкуство“) съвсем безскрупулно явно събират касовите бележки на хора, които не си ги вземат и ги продават отново. Чиста печалба от където и да го погледнеш. Магия magic

В крайна сметка даже нямаме насреща толкова билети, а само два билета от по левче. Другото, което явно сме си купили са – една книжка 100 обекта за 2лв. и една марка, и тя за левче, няма смисъл да натъртвам, че това се е случило преди седмица, преди 4 дни и още веднъж – онзиден… само тигели правим до тая къща да си пазаруваме нещица. 

Ясно е, че държавата, в качеството си на такава е увиснала като воденичен камък на шията на малкия и среден бизнес, но чак пък толкова нагло, айде няма нужда.

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly