апр. 092013
 

galaxynote2Благодарение на приятел от PolyComp успях да прекарам няколко дни в компанията на един тестови Samsung Galaxy Note II. Честно казано се бях засили към този модел… естествено щях да изчакам да му стане малко по-нормална цента, но си го бях набелязал като един от фаворитите ми.

Какво осъзнах като го поносих в джоба си? Това категорично не е за мен! От сега предупреждавам, че псевдо ревю-то е изключително пристрастно и необективно. 🙂

+ Има страхотна (за телефон) 8MPx-ова камера и почти 2MPx предна камера. 

+ На четириядренния Exynos 4412 (1.6GHz) не може да му се опре нищичко и веднага сервира поискания ресурс.

+ Супер responsive – реагира на мига, пречертава дисплея без грам да се замисли.

+ Удобен е за държане и достатъчно голям за удобно писане и браузване.

+ Удобен стилус с бутон за маркиране, усещане на близост, което пък в комбинация, прави чертането и рисуването преживяване със съвсем реалистични усещания.

+ Уникален… не, не СУПЕР УНИКАЛЕН ярък, контрастен и цветен дисплей. Не съм виждал толкова „жива“ картина. Дисплея е просто изключително яката работа. Не вярвате ли? Идете в някой телеком-ски магазин и пуснете от вградените клипчета. Вярно, че са „напудрени“, ама няма такъв дисплей, който да ги покаже по този начин. Наистина!

 

Мисля, че не се сещам за други минуси, освен за един… ще го обясня по-подробно.

– Твърде голям дивайс за моя начин на живот. Вярно, че работя на бюро, но обичам телефона ми винаги да ми е под ръка. Това означава, че когато си се ровя по колата – телефона да ми е в джоба, когато карам байк вечер в града, из Витоша, през парковете или когато просто искам да скачам от скокчетата в Южния парк – тоя телефон искам да ми е в джоба, когато разхождам кучето, разглеждам руини, древна крепост или друго телефона е в мен.

Не, не, че ще ми тежи или ще ми убива или ще ме кара да се чувствам некомфортно. Достатъчно е тънък за да не се усеща натрапчиво. Просто е твърде голям за боравене с една ръка и то в движение. Било то с байка или с колата.  Може и аз да греша или просто да не съм свикнал, но ми се стори непривично да го отключи човек с една ръка и да набере номер или да сърчне в адрес буук-а докато следи пътя примерно и гледа телефона да не му се изплъзне.

– Предпочитам ако изгубя или счупя телефон, цената му да е сравнително лесно прежалима. На тоя етап Samsung Galaxy Note II е около 1000 лв., което не попада в категорията ми за лесно прежалима цифра на тоя етап 🙂

(-) Не знам дали това е точно минус и дали някое устройство от този тип може да го детронира, но все ми се е искало телефона в джоба ми да прави перфектно гладки снимки  с качеството на DSLR… Е, Samsung Galaxy Note II не го може, но това едва ли ще стане скоро.

Това е… реално това вероятно не са някакви фрапиращи минуси и за някои сигурно са нещо маловажно. Вероятно работата и усещането на този 5,5 инчов дисплей е въпрос на навик, тренинг, сръчност или просто свикване. Даже съм сигурен, че е така.

Като цяло устройството е страхотно във всяко едно отношение. Ако имате възможност – прекарайте ден с него в джоба с 6-7 входящи и изходящи разговора и ще разберете дали това е вашият телефон. Не случайно го наричам през цялото време телефон… за мен все още това е основната му функция, а останалото са екстри. Иначе спокойно може да бъде съвсем пълноценен таблет, който няма да ви лиши от нищо.

 

Малко снимчици от  Samsung Galaxy Note II. Преконвертирани са, така, че да не се вземат за представителна извадка… нали казах, че това е псевдо ревю 🙂

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
окт. 122012
 

изпратено от Салвадорка Тръпкова

Имало едно време едно приказно царство, в което любезността била най-ценното качество. Кралят изпитвал неистово удоволствие да чува поданниците си за щяло и нещяло всяка седмица поне по три пъти . Кралят предлагал всяка седмица все по-причудливи и полезни варианти за общуване между поданниците си. Били наети около 2000 любезни глашатайки, които по стационарен или мобилен телефон всеки ден информирали жителите за подобренията. Всички в кралство Виваком не спирали да си общуват по всякакъв начин, но не и очи в очи. Някои ползвали предплатени услуги и щом затънели в борчове потъвали в дън земя. Други си обединявали под едно име телефонните номера и така показвали на останалите колко голяма и заможна рода са. Трети сърфирали виртуално с мобилен интернет в търсене на реалната любов.

Дедо Пене бил един щастлив жител на кралството в село Долно Драглище. Отдавна бил вдовец , но понеже бил добър съпруг всичко, което притежавал се водело все още на името на покойната му съпруга Пеневица. Дедо Пене бил овчар и всяка сутрин излизал със стадото на паша и се прибирал късно следобяд. В джоба му неизменно стоял един апарат Нокия 100, от който бил много доволен. Часовникът му бил точен, алармата го будела със силен звук и дори на 83 скачал като младеж от леглото, а ФМ радиото му било най-добрата дружка по време на пашата. Не щеш ли полезният предмет звъннал по-различно от сутрешната аларма. Дедо Пене го извадил от джоба си и се чудил защо хем цвърчи, хем подскача като живо. Натиснал без да иска едно от копчетата и установил, че странното нещо говори /и то с леко еротичен пресипнал женски глас/.

Телемаркетинг глашатайката започнала ласкова да му обяснява:
-Добър ден казвам се Салвадорка Тръпкова и Ви се обаждам от името на кралство Виваком . Целта на моето обаждане е да се свържа с наша специална и лоялна жителка , а именно Г-жа Пеневица.
Настъпило неловко мълчание. Дедо Пене се чудел дали не му звънят от преизподнята. После се поокопитил и с тих и тъжен глас отговорил:
– Чеде, тя мойта булка се спомина преди 4 годин.
– Много съжалявам да го чуя Господин Пене, мога да направя няколко добрини за Вас/ като една истинска златна рибка/. Първо можем да променим собствеността на номера , на който Ви звъня без никакво усилие ей тъй на докато си говорим и безплатно, второ мога да Ви продължа абонаментния план на телефона за нови 24 месеца и да си имате безплатен любим номер.
– Чеде, много не разбирам , какво ми рукаш – какъв телефон , аз нямам телефон.
– Господин Пене как да нямате телефон , като сега разговаряме по него.
– А тази пущина много ме стресна, то си ми е часовник и дружка докато съм на пасището , ама днеска като проговори … аз пък онемях. Та какво да му продължиме – какъв план???
– Да си имате радио и часовник през следващите две години и да не търсят покойната Ви лоялна съпруга , а Вас.
– Хубаво думаш , хубаво добре – къде треба да идем ….
– Никъде Господин Пене , сега по телефона ще сверим някои данни.
– Аз нямам телефон
– Добре Господин Пене по радиото тогава… Да кажа само, че с цел Вашата сигурност разговорът се записва.
– Кое ме застрашава, да не сме пак във война … ама аз слушах новините, ама може и да не съм дочул , на моите години 98 … и като ме записвате ще се чуя ли после по радиото.
– Не Господин Пене няма да се чуете по радиото. Искате ли да продължим Вашият договор за телефона, часовника и радиото за още 2 години …
– Ми добре думаш , чеде значи ще съм жив до 100 , като прадядо ми по майчина линия. Съгласен съм.
– Кажете ми любим номер, с който да говорите всеки месец неограничено.
– Девойче, аз с номера не знам как се говори ама с Дедо Либен от Горно Драглище си рукаме от баирите … ако може той да ми е любим ….
Неловко мълчание от страна на телемаркетинг глашатайката….
– Господин Пене Вашият приятел има ли и той като Вас часовник и радио
– Имаме еднакви … неговият жена му … то и тя се спомина му го купи Г-жа Либеница.
Услужливата глашатайка започнала да рови в базата , за да изнамери любимия номер за Господин Пене.
– Господин Пене намерих номера на Господин Либен , можете ли да си го запишете
– Диктувай , чеде сега ще го издялкам на черницата с ножката.
Издиктувала глашатайката номера около 10 пъти, за да може Дедо Пене да го издялка.
– За какво ми е този номер чеде …
– Да си говорите с Господин Либен неограничено
– Чеде , ние се знаем от 78 години , като си говорим не се ограничаваме … знаем си всичко … даже кой кога се е изпуснал
– Да Господин Пене но сега няма да викате през баира и да Ви чуват и в Горно и Долно Драглище, ще Ви спестим от срама…
– Добре чеде , ще питам внука кат’ си дойде летоска от Германия.
– Господине , да обясня в момента правим сделка от разстояние
– От разстояние ама с гласа си все едно ме галиш, чеде.
– Ще получите писмо в рамките на 5 работни дни с обратна разписка, в което е описан нашия разговор
– Това щото не помня ли?
– Не , за да го имате „черно на бяло“ и да го покажете лятото на внука си..
– Добре чеде, добре… аз отдавна писма не съм получавал , ама защо е с обратно… какво беше там … аз чеде не съм обратен цял живот само булки заглеждам.
– Нищо не е обратно Господин Пене – само един лист разписвате и го връщате на куриера.
– Кур.. абе Вие младите срам нямате … какъв е този дето ми го пращате.
– Господин Пене това е новата дума за пощалъон
– А ааа добре , ама какво и беше на старата???
– Като ви даде кур… извинете пощалъона писмото имате право ако нещо не Ви хареса да се откажете на номер 123
– Аз мъжко не харесвам ако трябва да се отказвам веднага ….
– Не е необходимо Господин Пене … пощалъонът носи писмото и бързо си тръгва без да Ви безпокои.
– Добре айде , че едното добиче се отдалечи много
– Само да сверим адреса , на който да Ви донесат писмото.
– Кръчмата на центъра на селото – тя е една , пък в селото сме трима пияници аз съм със най-червения нос.
– Записах Господин Пене – а сутрин между 9 и 13 пиете ли …
– Не тогава съм с овцете
– Господин Пене кур… извинете пощалъона как да Ви намери ???
– Ами да пита тоя с по-светлия нос къде съм или да го прати да ме викне от баира
– Записах Господин Пене , благодаря , че оставате наш лоялен клиент
– Лайнян ли … как разбра , че …
– Извинете Господин Пене нищо не съм разбрала… лоялен е нещо като съвестен.
Приятен ден от кралство ВиваКом.

Дедо Пене чул странен звук в радиото ама имал по-сериозни грижи в този момент.
След седмица се споминал и приятелят му Дедо Либен получил писмото. Лятото го предал на внука на Дедо Пене. Внука прочел , разплакал се … какво наследство само … 20 овци, порутена къща и абонамебтен план към кралство Виваком ….

изпратено от Салвадорка Тръпкова

 

Виж всички публикации относно Сделка от разстояние.

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
окт. 052012
 

 

Плакат, издигнат на протест срещу мобилните оператори в София. Снимка: e-vestnik

Комисията за защита на потребителите забрани пет нелоялни практики на мобилен оператор. Засега не казват кой е оператора, но по всичко личи, че това е Виваком. Аз поне не съм чул за друг мобилен оператор да прилага изброените практики.

 

-> Противоречието в твърденията на търговеца към потребителя и към контролния орган
Води се разговор по телефона, клиента отказва, но въпреки това се сдобива с договор. След разправии с оператора, същия настоява, че съгласие има и договора е валиден. Чак когато (ако) проблема се ескалира към КЗП и те направят проверка и изискат записа със съгласието, мобилният оператор признава, че е станала грешка при отчитането на отговора и анулират новият договора.

-> Предложения към потребители от третата възраст в договорни отношения с фирмата, като се възползва от тяхната уязвимост. От една страна, е възможно тези хора да не са достатъчно информирани за условията на предлагания договор, както и да не са запознати с възможността за сключване на договор, без да бъде положен подпис върху него и поради това да очакват, че ще дадат окончателното си решение едва когато такъв им бъде предоставен в писмен вид и той бъде подписан от двете страни. От друга страна, поради проблеми със здравословното им състояние е възможно те да не могат да вземат адекватно решение. Освен това, заради напредналата си възраст, те може и да забравят за направеното предложение и условията по него или физическото им състояние да ги възпрепятства да се възползват от правото на отказ от договора в рамките на предвидения в закона срок от седем работни дни.*

-> Подвеждане на потребителя с действия, които се квалифицират като професионална некомпетентност и предоставяне на непълна и заблуждаваща информация.

Други две нелоялни практики на същия телеком се изразяват в подвеждане на потребителя с действия, които се квалифицират като професионална некомпетентност и предоставяне на непълна и заблуждаваща информация относно срока за отказ от сключен от разстояние договор за телефонна услуга. От жалбите на потребителите до КЗП става ясно, че оператор се обажда на абонатите под претекст да разбере дали и в бъдеще възнамеряват да ползват услугите на доставчика, но същевременно им отправят оферта за нов договор.

Повечето от тях не знаят, че може да се сключи договор от разстояние и именно заради това дават съгласието си, като държат да имат информацията в писмен вид, защото считат, че едва след като я получат и положат подписа си, договорът ще бъде сключен. В разговора, който по същество представлява договор за продажба от разстояние, операторът уверява, че в рамките на 5 работни дни след провеждането му ще бъде изпратена писмена информация с условията на договора. В редица от случаите това става значително по-късно след обаждането (повече от 15 дни). Следва да се отбележи, че в предоставяната на потребителя писмената информация фигурират условията с начина и срока, в който може да бъде упражнено правото на отказ.

КЗП счита, че предоставянето на информацията по договора, ведно с информацията за срока за отказ, който е определен като 14-дневен от датата на разговора, след изтичането на този срок, противоречи на изискванията за добросъвестност и професионална компетентност.

В информацията за договора, която потребителите получават, е посочено, че имат право да се откажат от сключения от разстояние договор в рамките 7 работни дни от получаване на писменото потвърждение, но не по-късно от 14 дни, считано от датата на приемане на предложението по телефона. Освен това, информацията, че потребителят може да се откаже от договора, без да му бъдат начислявани неустойки „не по-късно от 14 дни, считано от датата на приемане на предложението по телефона“, е непълна и заблуждаваща, тъй като не е уточнено, че при закъсняла доставка на писменото потвърждение, срокът от 7 работни дни тече от потвърждаването на информацията, съгласно Закона за защита на потребителите.*

-> Лишаване от възможност за отказ.

След проведения по телефона разговор с абоната и получаването на неговото съгласие за изпращане на писмената информация за отправената оферта, представител на куриерска служба оставя стикер или съобщение на вратата на апартамента, на пощенската кутия, на вратата на входа или другаде (нерегламентирано къде), че лицето има пратка, с което телекомът счита, че е изпълнил задължението си за предоставяне на писмената информация на потребителя.

Видно и от жалбите до КЗП тази практика води до заблуда на потребителите. Една част от тях изтъкват, че без реално получена писмена информация те са били фактически лишени от възможността да се откажат от сключения договор. В редица случаи потребителите оспорват съгласието и разбирането на сделката от разстояние, с оглед на което писменото потвърждение на споразумението се явява от съществено значение.

Другата група жалбоподатели подчертават, че са дали съгласието си да получат документ с условията на проектиран договор, за да могат да се запознаят с тях по удобен начин и едва тогава да вземат решение дали да се обвържат със задълженията по него. Без такава писмена пратка те не са имали яснота относно факта, че са сключили договор. Очакванията им са били, че в определен срок ще получат документ, въз основа на който бъдещите отношения с телекома предстои да бъдат установени.*

 

Крайно време беше да бъде премахнат този очевадно лобистки закон, написан специално да може Виваком-а да си развяват байрака безнаказано вече над две години. Много по-интересно ми е дали БНТ1 има пръст в цялата работа. Осъществи ли се материала на Екатерина Анева? Защо изведнъж всичко притъмня и там и комуникацията изведнъж спря… все интересни неща!

 

Ето какво представлява скандалния текст, в сегашният му вид:

Извадка от ЗЗП маркирай всичкопокажи
 

 

Виж всички публикации относно Сделка от разстояние. 

 

* източник

** ЗЗП – 05.10.2012

 

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly
май 312012
 

Малко по малко нещата покрай затихналата в последно време, скандална „Сделка от разстояние“ на Виваком взеха да се раздвижват.

Подготвя се предаване по БНТ1 на тази тема и сега е момента да се съберете всички вие – засегнатите, препатилите, измамените, подведените и т.н. и да разкажете накратко вашата история. Сега е момента всички, които сте станали жертва на тази „сделка“, всички вие от стотиците коментари под статиите тук, и всички вие – хилядите пишещи във форумите и да драснете един мейл на Екатерина Анева тук- ekaterina_aneva(at)abv.bg

Целта е да излязат наяве всички „врътки“, които масово се прилагат, така че в крайна сметка да се окажеш закрепостен с 1- или 2-годишен договор към Vivacom. Да се промени достатъчно буквата в закона, която позволява въобще подобен вид сключване на договор или поне прилагащите този метод на договаряне да спазват по-стриктно регламента на сключване.  

– ако въпреки отказа от сделка по телефона сте получили договор уж само за да се запознаете с условията на промоцията, а в крайна сметка се оказва, че имате чисто нов договор – пишете!

– ако сте се съгласили на договор, но писмото пристига след установения 7-дневен срок в който можете да се откажете и в крайна сметка получавате по-кофти тарифа – пишете! 

– ако сте бил подведен за условията на договора, периода или друго – пишете!

– ако въпреки изричният ви отказ, все пак са ви натресли нов договор – пишете!

– ако се чувствате измамен от такава сделка по телефона – пишете!

Свържете се с Екатерина Анева на посочения по-горе мейл.
Коментирайте тук.

 

Виж всички публикации относно Сделка от разстояние. 

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly