сеп. 132009
 


След като се поориентирах в обстановката на моят си WordPpress, инсталирал съм няколко плъгина, бутнал съм това-онова и съм пуснал няколко публикации, решавам да порагледам пак какви „шукарийки“ има за снимки, да не би случайно да съм изтървал „плъгина-на-живота-си“.  Ходя, ровя за пореден път… уж всичко, което ми трябва съм си го изровил. И така докато се шляя попадам на  NextGEN Gallery. Викам си „Идеално, много лъскаво изглежда. Точно както ми харесва“. Инсталирам, разцъквам, гледам, мисля, пробвам, следя през FTP какво аджеба прави тая галерия и как точно.

Резултата – много разочароващ. Много бавно работи, много тромаво,  мудно се качват снимките, трябва и галерия да си правиш преди това, че там да ги слагаш. Не ми хареса как си организира файловете на сървъра (това незнам защо). С две думи оставам крайно възмутен и я захвърлям в най-тъмния ъгъл на плъгините, изключен, без право на помилване.

Продължавам да си пускам постове, използвам вградената галерия, примирявам се че ще трябва да вмъквам всички снимки в една галерия, а нея – като един обект в публикацията. Не можеш да наслагаш коментари както си му е реда между снимките и т.н… единствения начин е в мизерно малък текст под тумбнейл-а. А ако случайно поискаш да вмъкнеш снимка в по-голям размер от тумбнейл – трябва да ги добавяш една по една, което нямаше да е съвършенно-зле, ако не ставаше с около 6 клика за всяка една снимка и изчакване на няколко зареждания на списъци.  За капак – когато използваш съкратен изглед на публикацията (резюме) – няма снимки. Да не говорим че при клик на отвратителните тумбнейли, снимката се отваря в отделен прозорец, на бял фон, нецентрирана и т.н.

Страхотно неудобно и адски изнервящо. Мислех че ще свикна… да, ама не.

Търпението ми в един момент (след около седмица активно публикуване) се изчерпва и решавам преди да започна да търся друго приложение, но преди това решавам да дам втори шанс на NextGEN-а. Учудващо по-добре се държи. Отваря кликнатата снимка в красив попъп, даже вече и организирането на файловете на сървъра ми харесва. Като прибавим и достата настройки, на които много се радвам – решавам – минавам и аз на NextGEN. Проблема с лесното вмъкване на отделни снимки една по една и тук не е решен добре, но му хванах цаката, благодарение на файловата организация. Доста „по-умно“ приложение. Да видим дали няма да настъпя някоя мотика и с него.

(Сетих се що не ми харесваше одеве. Не ми харесва идеята да си качвам снимките еди-къде-си, след това логически да казвам че тези снимки принадлежат на еди-коя-си-галерия и в публикацията да извиквам галерия-номер-еди-кой-си. Това чисто и просто си е една работа направена няколко пъти, а и след време, като реша да преинсталирам WP ще трябва forever да съм зависим от тоя плъгин. shit!)

Остава въпроса с 35-те ми фото публикации до сега.


Да ги пипам ли, кво да ги правя. Това са много снимки… ама наистина много. Имам някаква идея да ги заредя динамично, направо от сега генерираните файлове на сървъра, през скрипта на NextGEN но трябва да го дообмисля.


При дефолтната галерия за всеки файл има:

picture-150×112.jpg,

picture-300×225.jpg,

picture-614×460.jpg,

picture.jpg (оригиналния размер)

😯


parti agencia


При NextGEN:

picture.jpg (оригиналния размер)

thumb/picture.jpg


Това, първото си е чиста проба разхищение на място. УЖАС !

А и си е дърварско 🙄


п.п. Сега забелязвам, че NextGEN-а си прави някаква кеш папка, която съвсем не е малка, но вече няма мърдане… стана проблем.

По-късно ще обяснявам… 😕


parti agencia


AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  2 коментара to “Да скоча и аз на NextGEN Gallery. Преди и сега + проблем.”

 1. Аз също се, сблъсках със всичките тези проблеми и да ти кажа все още се сблъсквам с тях . NextGEN и липсва нещо което много хора биха се зарадва ли да може, да публикуваш статия като прекачиш снимка към нея и тази снимка да се организира в галерията за отделната категория така лесно ще може да се показват всички снимки от тази категория . ДА ама не ! Няма го това . Затова използвам PhotoSmash плъгина имаше страхотно бъдеще докато автора се изнерви на глупостта на хората и го прекрати . Все още го има но вече няма поддръжка към него .За този плъгин, за да можеш да си го нагласиш са нужни средни познания по HTML и дори малко PHP. Един път нагласиш ли го всичко е лесно . Имаш си поле за текст също прехващане на снимка тагове дори и може да поставиш координати на снимката в Google map както снимката се появява като малко изображение на поста . И да не забравя , че си беше замислено с поле за коментари .Автора се е вдъхновил от NextGEN но беше развил плъгина в насока в нещата който ги няма на NextGEN.
  На моя сайт все още използвам PhotoSmash въпроса колко дълго още ще работи 🙁

  • Вече ме е страх доста от тези плъгини, които използват генерално различна технология – точно както стана с nextgenn. Затова се опитвам нещата да са максимално natural и близки до платформата та дори и в един момент да спрат да се поддържат, да станат несъвместими с някоя нова версия, да станат платени или просто да се счупят да мина с минимални загуби.

   Дано не ти крашне PhotoSmash-a при някоя нова версия.
   Поздрави 😉