окт. 282009
 


Вече все повече си мисля за тази регистрация на предплатените карти. Опитах се да получа информация от централата на Вивател Виваком, но нещо не се получи както трябва. По принцип винаги съм научавал, каквото ме интересува от call центъра, но този път може би не попаднах на правилния оператор. Както и да е.

Изяснихме че въпросната регистрация се налага от решение No.:1085 от 03 септември на Комисията за регулиране на съобщенията и е обнародвано в държавен вестник бр.17/2009.

Оттам нататък настава пълна лудница из мобилните оператори. Положението вече е поне видимо овладяно, машината работи, има формуляри за онлайн регистрация, посредством електронен подпис и т.н.

Дотук добре. Обаче се пораждат една шапка пълна с чуденки:

– Не се ли нарушават правата на клиента, при условие че той вече си е платил услугата ? Приет е закон – ОК, но този закон, както много други е неточен, необмислен и ще работи за всякой друг, но не и за гражданина. Ако все още вярвате на оправданията че това се прави с цел прекратяване или поне драснично намаляване на телефонните измами и въобще на телефонната престъпност – пробвайте нещо: Излезте на улицата и предложете 20-тачка на първия циганин ром или скиталец за да влезе в магазинчето отсреща и да регистрира тази карта на името си – ще останете учудени от резултата. Престъпниците са готови да похарчат доста повече от вашата 20-тачка вярвайте ми и който иска да измами – ще го направи.
Защо не ти записват ЕГН-то при закупуването на фонокарта? Та това е същото!

– Регистрирането следва да бъде направено лично. Това значи, че ти трябва да се наредиш на опашка и да зачакаш заедно със всички 4 милиона предплатени карти за регистрация. Губиш лично време, което си е дефицит от където и да го погледнеш. По-големия проблем идва за баба Парашкева. Баба Парашкева е от малко, умиращо селце. Има щерка, забягнала от преди 10 години в Испания да работи. Баба Парашкева е на 70 години и взема 124 лева пенсия за месец. Тя трябва да отдели значителна сума от иначе скромната си пенсия за да може да отиде до големия лайнян град, да си хване такси и да пристигне в „офис на телекома“, където ще може лично да си регистрира предплатената карта. Същата тази предплатена карта й е оставена от щерка й, за да могат да се чуват няколко пъти в месеца и да може баба Парашкева да чуе внуците си. След като се е регистрирала лично, нашата баба трябва да се завърне от големия лайнян град в малкото китно, но умиращо селце, спокойна че и тази неделя ще чака позвъняване от дъщеря си. Никой не помисли за нея нали?
Правилата регламентират и случай, в който „регитстрацията може да стане от пълномощник, притежаващ нотариално заверено пълномощно, от което изрично да е видно, че упълномощеният има право да предоставя данни от името на упълномощителя пред“ мобилният оператор… ха-ха!

– Превръщаме ли се все повече в полийцейски контролирана нация? Чрез тази процедура законно се регламентира свързването на едно име, ЕГН и номер на лична карта с номер на предплатена карта за мобилни разговори. Пределно познато ни е че един номер може да бъде локализиран с висока точност (в градовете до няколко см.) посредством засичане силата на покритието на 3 от антените на оператора. Помнете, че след като си регистрирате предплатената карта мобилните оператори ще имат информация какви разговори провеждаш, с кого, къде, как и колко пъти от тази карта. Ще се знае кога и колко пъти посещавате определени места, ще се знае къде ходите и т.н. И ще го имат черно на бяло, с твоя подпис. Да… законово дето се вика!

– Имайте впредвид, че мястото, където регистрирате предплатената си карта трябва да бъде регистриран оператор на лични данни. Много хора не знаят това, а то е ваше задължение. Това не поражда ли предпоставки за измами? Според мен да… няма да се впускам в подробности.parti agenciaФормуляр за регистриране на потребители на предплатени услуги към ГлоБул.

Още нещо ми направи впечатление в тези формуляри, които ще трябва да се попълват. Това е текст аналогичен на този във формуляра по-горе  „Съгласен съм да получавам повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг, като съгласието ми може да бъде оттеглено по всяко време“ .Подобна точка, с която се съгласяваш по подразбиране има и във формуляра на Виваком. Не си направих труда да прегледам същия на Мтел, но съм сигурен че и там го има.

Какво излиза? Че ти по подразбиране се съгласяваш да бъдеш оСПАМен по мейла, да ти звънят по телефона или да ти изпращат тъпи СМС-и.

Не мога да разбера защо всички са останали с впечатлението че ИМАТ ПРАВО да ти изпращат СПАМ до заявяване на противното. Изпращането на спам някакво вродено право ли е на тези оператори…. не мога да разбера?!?!

Що е то СПАМ (непоискано търговско съобщение) и незаконен ли е той се регламентира от Закона за електронната търговия, а защитата от такава дейност се осъществава от КЗП (Комисията за защита на потъребителите).parti agenciaАко все пак нещо не си разбрал, ето извадка във връзка с регистрацията на предплатените карти от сайта на Виваком:Регистрацията на предплатените карти – едно малко харакири на личния живот… свободата на словото, лично пространство, вътрешното спокойствие, личните данни, правата на човека… или просто протест срещу отнемането на някаква (поне привидно) свобода и превръщането й в полицейщина.

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  9 коментара to “Регистрацията на предплатените карти – едно малко харакири на личния живот.”

 1. С подписване на настоящата Заявка за регистрация на предплатена карта, Клиентът декларира, че е информиран(а), че част от данните, които предоставя, са лични данни и попадат под специална защита по смисъла на ЗЗЛД. БТК AД се задължава да ги обработва, използва и съхранява, гарантирайки тяхната конфиденциалност. Клиентът предоставя личните си данни доброволно и дава съгласие, за да бъдат реализирани правата и задълженията му във връзка с ползваната услуга, БТК AД в предвидените от закона случаи да ги предоставя на компетентни органи, институции, [b]както и на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания[/b], когато това е необходимо за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД, [b]включително с цел събиране на неизплатени задължения[/b]. С подписване на настоящата Заявка, Клиентът декларира, че е запознат изцяло, приема безусловно и се задължава да спазва Общите условия за уреждане на взаимоотношенията между БТК AД и абонатите и потребителите на електронни съобщителни услуги, предоставяни чрез обществена електронна съобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM и стандарт UMTS и е[b] съгласен да получава повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг[/b]. Клиентът декларира, че е запознат с правото си да се откаже от получаването на повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг.

  Това от формата за регистрация на Vivatel на сайта им. http://www.vivacom.bg/online/cgi-bin/web2sms.cgi?temp=download.html&download=Prepaid_Registration_Form.pdf
  Прави впечатление че освен за оспамване данните ти могат да бъдат раздавани на всякакви частно-мутренски образования за да те тормозят за пари и дългове.

 2. Да, това го бях пропуснал като „интересен факт“.

  Всъщност РЕШЕНИЕ на КРС значи ли „закон“?

 3. Сбъдна се детската мечта на ,измисленият герой Б.Б.

 4. Пиянството на мобилните оператори продължава.

  http://blog.chiliev.com/?p=2804

 5. Не, не си попаднал на некомпетентен оператор. Преди малко, след дълги преговори в един магазин на Виваком ми ОТКАЗАХА регистрация, щом не давам да ми препишат всичко от личната карта. При също така дълъг разговор на 123, след няколко консултации със свои колеги, техен оператор ми заяви, че няма начин да си регистрирам картата само с ЕГН и три имена. Попитах, след регистрацията има ли начин да заличи всичко друго освен ЕГН и трите имена, казаха ми че това е невъзможно 🙂 Този отговор ми бе даден, след като подканих да се консултира с колеги, т.е. това е позицията на оператора. Този или подобен текст има и при трите оператора : „Съгласен съм да получавам повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг, като съгласието ми може да бъде оттеглено по всяко време“.

 6. policeishtinata navliza vuv vsi4ki aspekti na jivota ni. zabelqzva se i s vsichki tezi proverki za shtqlo i neshtqlo po ulicite sqkash vsichki sme dolni prestupnici.

 7. Като СПАМ не може да бъде дефинирано съобщение от таргетиран ДИРЕКТЕН маркетинг.
  Директния маркетинг са съобщенията които Мтел, Вивател, Глобул Ви изпращат за да промотират СОБСТВЕНИТЕ си продукти, промоции и т.н. Те нямат право да рекламират трети лица или продукти. Така или иначе редовно получавам по някой друг смс от оператора, с които ме информират за цената на услугте си докато съм в роуминг или пък че вече е налична услугата „ХХХХ“, лично аз не виждам нищо нередно в тази връзка- само повърхностни разсъждения от некомпетентни в законовата и бизнес терминология.

 8. Само забравих да спомена и че ясно е дефинирано че данните Ви се попадат под ЗЗЛД.
  Така че изказвания че могат да бъдат преотстъпвани безнаказано са нелепи!


 9. AZ:

  Като СПАМ не може да бъде дефинирано съобщение от таргетиран ДИРЕКТЕН маркетинг.
  Директния маркетинг са съобщенията които Мтел, Вивател, Глобул Ви изпращат за да промотират СОБСТВЕНИТЕ си продукти, промоции и т.н. Те нямат право да рекламират трети лица или продукти. Така или иначе редовно получавам по някой друг смс от оператора, с които ме информират за цената на услугте си докато съм в роуминг или пък че вече е налична услугата „ХХХХ“, лично аз не виждам нищо нередно в тази връзка- само повърхностни разсъждения от некомпетентни в законовата и бизнес терминология.

  Доколкото имам спомен СПАМ се дефинира като непоискано рекламно съобщение. Така е известно на всички, но изглежда с понятоето може да се лавира благодарение на неясната ни система. Редовно получавам рекламни съобщения от „оператор“ че може да спечеля плазма ако участвам в някаква игра. Ти как би го дефинирал това? Хем от оператора, хем пък рекламно, да му се чуди човек.
  Отгоре на това в нашата мила рОдина всеки гледа да си надвиши правата и мобилните оператори не правят изключение.


  AZ:

  Само забравих да спомена и че ясно е дефинирано че данните Ви се попадат под ЗЗЛД.
  Така че изказвания че могат да бъдат преотстъпвани безнаказано са нелепи!

  Във формуляра на ГлоБул в т.3 ясно пише на кого могат да бъдат предоставяни личните данни. Подобна точка има във формулярите на всички оператори.