окт. 222009
 


Вчера получавам SMS от Виваком:

Poradi zakonodatelni
promeni e neobhodimo da
registrirate predplatenata si
karta do 31.12.2009.Poveche
informatsia na 123 ili v
targovskite obekti na
VIVACOM.


Решавам да звънна на 123 и да се информирам. Протича следния разговор:

аз – Добър ден. Получих СМС от вас преди малко, че „законово се налага“ да си регистрирам предплатената карта. Интересува ме в кой закон е регламентирано това, както и пише ли точно какви лични данни ще ми поискат за да се регистрирам.

оп. – Добър ден. Ще ви е нужна лична карта.

аз – А с кой закон се налага това регистриране за да се информирам по-подробно ?

оп. – Изчакайте

… (около минута) ………

оп. – Господине, това е наложено от Европейския Съюз и ние изпълняваме техните изисквания

аз – В СМС-а, който получих от вас пише че се налага ЗАКОНОВО. Чрез кой закон? Искам просто да знам къде го пише това за да го прочета, а не да бъда задължен от някакъв СМС написан на латиница и съответно за да знам как точно стоят нещата според закона.

оп. – Нямам такава информация.

аз – СМС-а е от ВАС, кой трябва да има информация ако не вие ?

оп. – Господине, проверете в проекто-законите там трябва да пише.

( тук се отказах да се впускам в обяснения че проекто закона е грубо казано „идея“ и нищо повече)

аз – Защо аз трябва да се ровя според кой закон вие ме задължавате да се регистрирам във ваш офис и да ми запишете трите имена, ЕГН и т.н.?

оп. – Не мога да ви кажа нищо по-конкретно. Ако желаете напишете запитване в сайта ни.

аз – На тези запитвания отговарят ли хора по-информирани от вас или просто ме препращате? Честно.

не дочаках отговор и продължих: Благодаря ви много за отделеното време. Извинявам се за неудобството. Желая ви прятен ден!


parti agencia


Ето и решението на КРС от (забележете) 03 септември 2009г.

1. Тези хора защо са сложени там и защо в СМС-а пише че на съответния телефон ще получа информация, а не мога?
2. Наистина ли не знаят или така са инструктирани?
3. Е, ли нормално да не могат да ми кажат че това е решение на Комисията за регулиране на съобщенията? Само това исках. Аз сам ще си го прочета.
4. Нормално ли е да ме информират на 21 октомври че до 31 декември трябва да отделя от личното си време и да се бутам с още 4 милиона за да се регистрирам. И то с СМС (!!!)
5. Нормално ли е да ми прекратяват услуга, за която вече съм си платил (предплатил) ? Това не е ли нарушение правата на човека ?

 

продължава…

Регистрацията на предплатените карти – едно малко харакири на личния живот.

 

* снимка arakgroup.com

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  35 коментара to “Да те информира ВИВАКОМ за регистрацията на предплатените карти? Да бе, да!”

 1. Аз реших да побързам да се регистрирам преди да са се натрупали опашки. Резултата е че след 3 въвеждания на данните ми в компютъра, на принтирания лист валидността на личната ми карта и от къде е издадена бяха сгрешени и съответно поправени с химикал. после установих че и ЕГН-то ми е сбъркано с такова което даже не е валидно (в егн-то има цифра която служи за проверка). Най интересното е че някакси са отгатнали че любимия ми цвят е синия (нямам представа що за лична данна е това). Реших да не им казвам къде са сбъркали. Общо взето ако ме бяха оставили сам да си попълня бланката щеше да е доста по- вярно и доста по- бързо.

 2. Това уж се прави заради престъпниците, но не вярвам да има ефект честно казано.

 3. Днес минах през 2 бтк центъра за информация. На прекият ми въпрос почти като в началото „В кой закон е написано?“ имаше доста неловко мълчание. В единия 2 девойчета се ровина около 5 минути в интернета и достигнаха до същия текст Решение на комисия, което ЩЯЛО да бъде публикувано и в никакъв случай не е закон. Не можаха и да ми кажат защо от другата година ще ми спрат услугата и в кой ЗАКОН е записана санкцията.
  В другия офис (централния) един младеж ме гледаше тъпо и ми заяви че не са законодателен орган!!!! и да се обърна към съда!!!! с въпроса си. Тоя пък хептен не че чувал за разделение на властите и коя власт какво прави.

  Законово нещо има единствено в закона за електронните съобщения чл. 251 ал. 1 т. 1 – проследяване и идентифициране източника на връзката.
  Но пък има интересен текст в чл. 253 ал. 3, че мога безвъзмездно по всяко време да оттегля съгласието си ( не помня да съм го давал някога) да се обработват данни за местоположението ми.

  Та след днешния SMS че ще получа 50 безплатни минути ако си регистрирам предплатената карта съвсем е ясно че няма законово изискване – кой прави подаръци за законово задължение?

 4. Абсолютно неорганизирана и мътна е тая работа. Аз също получих СМС за тея безплатни 50 мин. Има малко развитие по темата, за което съм писал, ама все пак нещата не ми се струват много „светли“.
  И въпреки това хората отиват да се регистрират. Даже и не помислят за подобни неща, за които говорим ние тук. Лоша работа.

 5. Здравейте , искам да поясня някой неща, които е хубаво да се знаят. Първо, въпросното решение на Комисията за Регулиране на Съобщенията още не е влязло в сила, в момента се обжалва. Към мобилните оператори е отправена препоръка, тоест те не са длъжни да събират данните ви все още, но го правят , за да си спестят по- нататъшните усложнения с регистрация на многото абонати. Съвета ми е да не избързвате с регистрацията, решението може да бъде отхвърлено и да се върнем на старото положение. Основното ми притеснение е че личните ни данни ще попаднат в ръцете на нископоставени чиновници в телекомуникационна компания. Това застрашава сигурността ни и е в пряко нарушение на Конституцията. Съществува закон за защита на личните данни, който не функционира, а служи само за измиването на ръцете при подобни операции. Не давайте Единния си Граждански Номер никъде освен в съда или полицията. Всичко останало е в нарушение на правата ви. В краен случай ще минем на скайп, както ще постъпят и бандитите, заради които бяха взети тези мерки… Поредната законова недомислица.

 6. @Иво Кънчев, мнгоо интересна информация! Благодаря че я споделяш. Следя с интерес как се движат нещата там, но това, че не е влязло в сила не го знаех.
  Доколкото знам решението е обнародвано в Държавен Вестник, както писах и по-горе. Това не значи ли че е официлано прието?
  Обжалването срещу решение на държавен орган впоследствие си е бош-лаф според мен, но бих се включил в подобна инициатива.

  Колкото до личните данни споменаха скоро по новините за искането налична карта в банките и че имат право да ви искат лична карта 2 или 3 пъти за година за еди-какво-си, но това е друга тема… въпроса принципно е, че са масови в нарушения с искането на тези лични данни.

 7. До колкото знам решението се обжалва пред Върховен Административен Съд и докато не се вземе решение не влиза в сила. Друг е въпроса до колко успешно ще е това начинание. Аз също бих участвал във всяка такава инициатива, но за съжаление няма отзвук в обществото. Никой не го интересува, напротив, тези регистрации станаха причина за появяването на нови видове измами. Ще следим развитието и ако излезе нещо ново ще се информираме взаимно.

 8. @Иво Кънчев – за измамите – да. Хубаво е всеки да знае че е негово задължение да се информира, дали съответното магазинче, където е решил да се регистрира е регистриран оператор на лични данни.

  Ще се информираме тепърва може би 😉

 9. Я, че интересно. Цитат:
  § 80. (1) Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, се задължават ОТ 1 януари 2010 г. да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251а, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2

  Значи някой си приема правила ПРЕДИ и казва че са на основа закона, който казва след ОТ.

  Материалът го пуснах по доста форуми. Някои от тях:
  http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=56817
  http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=140166
  http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=164409
  http://comexgroup.com/forums/index.php?showtopic=33159

  Ще пусна оплакване и до КЗП.

 10. @Филипов, много добра публикация. 😉

  Това не го знаех:
  “ чл. 253 ал. 3, че мога безвъзмездно по всяко време да оттегля съгласието си ( не помня да съм го давал някога) да се обработват данни за местоположението ми.“

  Всъщност даваш съгласието си с подписване на формуляра за регистрация.

  А другият въпрос е защо искат толкова много данни във този формуляр, след като в закона е написано само
  “ за потребители – физически лица – трите имена и единен граждански номер“ ?

  Следва да има някаква заигравка с дефиницията за „лични данни“ Адрес, номер на лична карта, дата на издаване на личната карта и .т.н. спадат ли към т.нар. „лични данни“… според мен – ДА.

  Интересен факт е че тази услуга наистина е “ ПРЕДПЛАТЕНА – т.е. дългове не може да има“.

  Бих се присъединил към призива ти:
  „Съветът ми е да изчакате. И да не давате нищо повече от имена и ЕГН. И то само ако обекта е администратор на лични данни.
  Не подписвайте никакви бланки и не давайте съгласие за каквото и да е. И си ползвайте правото по чл.253 ал.3 да не обработват данни за местоположението ви.“

  И да допълня няколко въпроса:
  1. Как се разбира дали наистина обекта е лицензиран за обработка на лични данни?

  2. Какво правим ако кажат „така ни казаха – не можем да ви регистрираме само с име и ЕГН“? Понеже точно това правят. До миналата седмица казваха „така искат от ЕС – друго незнам“. 😀

  Благодатря за информацията, дано махнат тази безумица или поне да я регламентират точно

  поздрави 😉

 11. Проблема съществува и при използване на ЕГН. Нотариалните измами, така наречени кражби на имоти стават именно с компроментирани ЕГН-та. Даже това е по- голямото зло, от колкото да си дадеш адреса и имената, защото те не са достатъчни за извършването на сериозни нарушения. Не си губете времето с Комисия за Защита на Потребителите, казаха ми че има приет закон( въпросното решение) и трябва да се обжалва, те не могат да направят нищо.

 12. Жалбата ми е заведена под номер Ц-03-6654 / 02.11.2009. Срокът за отговор е 1 месец.

  @ Иво Кънчев – може ли по-подробно КОЙ обжалва решението пред ВАС? Откъде тази информация?

 13. Текста на самата жалба до КЗП – забравил съм да я публикувам тук:

  Относно регистрацията на предплатени карти.

  Жалбата е срещу Vivacom като техен потребител, но се отнася и за другите оператори.
  1. Не си изпълняват задълженията да предоставят информацията по чл. 4 от „правилата за събиране на данни . . .“
  2. Изискват доста повече допълнителна информация от определената в чл. 1. като адресни данни, номер на лична карта и др.
  3. Изискват да се съглася да получавам спам (нежелани рекламни съобщения).
  4 Искат да дам съгласието си данните ми да бъдат предоставени на „на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания“. Това са ЧАСТНИ образования от мутренски тип и не съм съгласен да ме тормозят за пари и други неща.
  5. Твърдят че това е необходимо „за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД, включително с цел събиране на неизплатени задължения“. Това просто не е вярно защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА и дългове по дефиниция няма.
  6. Изпращат ми SMS с подвеждаща информация че това е ЗАКОНОВО изискване, докато това са само „правила“ и дори не са наредба.
  7. В центъра на Vivacom ми обясниха че не се ли съглася с ТЕХНИТЕ условия, ще ми преустановят услугата. За която съм ПРЕДПЛАТИЛ предварително и има срок. Твърдят, че няма начин да предоставя САМО исканата според „правилата . . .“ информация и трябва да се съглася със всичко.
  8. Не ме информират за правото ми по чл. 253. ал3. от закона за електронните съобщения да не се обработват данни за местоположението ми.

 14. Мисля че с тези превантивни мерки от операторите сега, накрая на своя отговорност ще изключват карти и и тогава ако не е обнародвано като закон ще го отнесат много здраво. Язък за хората, които ще са се регистрирали до тогава…

  Скоро ходих да си купувам още една предплатена карта и ме питат:
  – Нали знаете че трябва да си регистрирате предплатената карта сега?
  – Знам. А срока е до нова година, нали?
  – Да.
  – Тогава ще дойда допълнително за да я регистрирам.

  И разговора приключи.
  Незнам каква масова промивка на мозъци е паднала на консултантите по магазините ама се запъват като магарета на мост.
  Не ги обвинявам, не са виновни, все пак за това им плащат…

  Миналата седмица казаха че до сега са регистрирани една 200 000 карти от общо 4 000 000.

 15. … „проект за изменение на общи условия…“
  Тея ще ме довършат…. 😀

 16. Да цитирам закона:

  Цитат:
  Чл. 249. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, не могат да изискват от потребител повече данни от тези по чл. 248, ал. 2, т. 2, буква „а“ за предоставяне на услугите. Данните за единния граждански номер на крайните потребители могат да се използват само с цел събиране на задължения по съдебен ред, като могат да се обработват и когато физическото лице, за което се отнасят тези данни, е дало изрично своето съгласие.
  (2) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, не могат да поставят условия за предоставяне на услугите си в зависимост от съгласието на потребителя данните му да бъдат използвани за други цели.

  Нещо неясно?

 17. От КЗП ми казаха , че в момента се обжалва и ми отказаха да ми приемат жалбата, под предлог, че това не е тяхно задължение, въпроса бил законов и подлежал на обжалване. Това е. Добре че Филипов все пак е успял да подаде. Единственото ново до момента е че зачестиха измамите. Обаждат се и казват че си спечелил награда от Техно маркет и ти искат ЕГН. Ако го дадеш отиват при техен човек в даден оператор и купуват х броя карти на твое име.

 18. А, те местните ме препратиха да подам в София, защото въпросът бил национален. Но през интернет е все тази откъде и какво – не може да не мине, завежда се в деловодството и месецът почва да тече. Спечелиха 3 дни, аз подадох в петък, те са я оформили в понеделник. Малко бързах, не съм доогледал закона и чл. 249 защото операторите явно го нарушават. Трябваше и това да го включа.

  Имат ли си човек, могат да купят карти на името на всеки. Преди няколко дни мои познати са ходили да си регистрират примата. Като са казали ЕГН, в компютъра е имало повече информация отколкото в служба ГРАО и НАП взети заедно. Как става това, при положение че никога не са били на договор, не ми е ясно.

 19. Пиянството на мобилните оператори продължава.

  http://blog.chiliev.com/?p=2804

 20. http://www.facebook.com/group.php?gid=109313934614&ref=search&sid=1515356439.2066456718..1#/group.php?v=wall&ref=search&gid=109313934614 Аха, през последните дни се посъбраха и други будни българи , нека се присъединим и да видим до къде ще я докараме.

 21. Дойде отговорът на въпросната жалба:

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ФИЛИПОВ ,

  Във връзка с постъпила Ваша жалба в Комисия за защита на потребителите /КЗП/ с вх.№Ц-03-6654/02.11.2009г. Ви уведомявам за следното:
  Във връзка с поставените от Вас проблеми, бихме искали да Ви уведомим, че в брой 74 на „Държавен вестник“ са обнародвани „Правила за събиране на данни, необходими за идентифициране на потребители на предплатен и услуги преди 1 януари 2010 г.“ (Прието с Решение No 1085/03.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията). Съгласно пар. 3 от преходните и заключителни разпоредби на Правилата, Правилата се приемат на основание пар. 80, ал. 2 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Правилата, макар и не изрично наименовани като наредба се подзаконов нормативен акт, защото се издават въз основа на Закона за електронните съобщения и доразвиват неговите разпоредби.
  Съгласно легалното определение на „Данни за идентифициране на абонат и/или потребител“, дадено с пар. 83 от допълнителните разпоредби на Закона за електронните съобщения, последните са: за физически лица – трите имена, единен граждански номер и постоянен адрес. Наличието на тази легална дефиниция в ЗЕС означава, че предприятие, което предоставя мобилна гласова телефонна услуга на потребител, който използва предплатена карта, не може да събира данни, в по-малък от посочения обем.
  БТК наистина изисква лична карта при извършване на регистрацията за ползването на предплатена мобилна услуга. Това обстоятелство е свързано с факта, че самата регистрация се извършва с оглед разкриване и разследване на тежки престъпления и поради това БТК е необходимо да предоставя на МВР достоверна информация за ползвателя на предплатената карта. Нещо повече – БТК трябва да е сигурно, че потребителя попълва собствените си данни в заявлението за регистрация, а не чужди такива. Това е единственият възможен начин за удостоверяване на действителният потребител, ползващ предплатени услуги. Същевременно изискването на лична карта е гаранция за БТК и респективно в последствие за МВР,че в заявлението за регистрация няма да бъдат попълнени неверни данни. Ето защо БТК изисква и представяне на лична карта при извършваната регистрация на потребителите.
  Относно оплакването Ви, че трябва да се съгласите да получавате непоискана рекламна информация, бихме искали да Ви информираме, че чл. 261 от ЗЕС урежда, че повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг, като вид допълнителна услуга, се позволяват само при предварително получено съгласие на потребителя. Съгласието може да бъде оттеглено по всяко време. Законовият текст е възпроизведен в заявлението за регистрация на предплатена карта, като Vivacom изрично е указала , че във всеки един момент потребителят може да оттегли своето съгласие и да не получава повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг.
  Във връзка с правото на Vivacom да предоставя личните данни, които попадат под специалната закрила на Закона за защита на личните данни, на трети лица, в това число банки, кредитни бюра, агенции за събиране на вземания, това се прави с оглед факта, че преди регистрирането на предплатена карта потребителят няма кредитна история и ако в бъдеще се наложи предоставяне на данни, в съответствие с нормативните изисквания, Vivacom трябва да разполага с тази информация. Освен това потребителят може изрично да се откаже от предоставянето на данните на трети лица, за целите, посочени по-горе.
  По отношение на цитираният чл. 253, ал. 3 от ЗЕС, съгласно който предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, осигуряват безвъзмездно възможност на потребителите да:
  1. оттеглят по всяко време предварително даденото си съгласие за обработването на данни за местоположението им;
  2. откажат временно обработването на данни за местоположението им за всяка връзка в електронната съобщителна мрежа или за всяко предавано съобщение, бихме искали да отбележим, че този текст се отнася единствено до правото на потребителя да не се обработват данните за местоположението му във връзка с проучвания за маркетингови цели на БТК.
  Следва да се има предвид, че БТК има задължение за събиране и обработване на данните за местоположението на потребителите, съгласно изискванията на чл. 251а, ал. 5, Т.2. от ЗЕС, съгласно който данните по чл. 251. ал. 1. т. 5 (За нуждите на разкриване и разследване на тежки престъпления и престъпления по глава девета „а“ от Наказателния кодекс предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок от 12 месеца данни, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност, които са необходими за идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство) са при: обществена телефонна услуга, предоставяна чрез мобилна наземна мрежа – за викащ и викан телефонен номер; международен идентификатор на викащия мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викания мобилен абонат (IMSI);
  международен идентификатор на викащото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); международен идентификатор на виканото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); в случай на предплатени услуги – дата и час на началното активиране на услугата и етикет за местоположение – идентификатор на клетката, от което е активирана услугата и за идентифициране на абоната или потребителя.
  От друга страна съгласно разпоредбата на § 81 Предприятията, предоставящи мобилни обществени телефонни услуги, определят местоположението на крайните потребители, повикващи телефонен номер 112, с точност до 100 м. , а в населените места и с точност до 1 км извън населените места, съобразно сроковете и правилата за разпределение на разходите, определени в приложимото европейско право.
  Във връзка с посочените разпоредби, БТК събира и обработва данни за целите на телефонен номер 112 и разкриване и разследване на тежки престъпления.

  С уважение,
  Директор на дирекция
  “Административно правно
  обслужванe“ – ИЛИАНА ЦОЛОВА

  Имам чувството че ми е препредаден отговорът на БТК. Естествено никъде не се признава тяхна вина. Например се подминава прякото нарушение на чл. 4 от правилата – т.1. от жалбата ми.
  В закона чл. 249 изрично пише че не могат да събират повече данни, те пък си твърдят че „не може да събира данни, в по-малък от посочения обем.“ И събират повече. Като номер и дата на лична карта. И още кой оператор каквото се присети. Твърдя, че трябвало за разкриване на престъпления. За МВР е напълно достатъчно ЕГН, по него излизат всички данни.
  Пак не се чувстват виновни че ме карат да се съгласявам да получавам спам (нежелани рекламни съобщения) и ми налагат допълнителни затруднения да се отказвам.
  Следва самата наглост – твърдят, че нямам кредитна история, евентуално в бъдеще можело да се наложи та затова трябвало. По кой нормативен акт, не е ясно. Но поне единствената полза: потребителят може изрично да се откаже от предоставянето на данните на трети лица, за целите, посочени по-горе.

 22. Голяма глупост, Филипов е посочил несъответствията, а от тях във времето ще произлязат и много други проблеми. За пореден път в нашата държава се потвърждава поговорката „Кучето си лае, керванът си върви“. Както и споменах във Фейсбук, реален резултат е много трудно да постигнем. Радвам се все пак, че успяхме да обменим мнения и поне на думи да защитим гражданската си позиция 🙂


 23. Иво Кънчев:

  …. „Кучето си лае, керванът си върви“. … :)

  Да. Радвам се че г-н Филипов сподели опит с нас. С тези увъртания и неточности ще наскачат още доста нередности с течение на времето. Просто така е написано, че е благоприятна почва за развитието им.

  Сега какво правим…? Отиваме да се регистрираме ли? 🙁

 24. Аз си спрях картата и понеже съм от Русе, тоест има сигнал, ще си купя Румънска предплатена карта. Така или иначе не използвам много телефон. Но като цяло финалът е неприятен :@

 25. Пуснах и жалба до КРС http://www.crc.bg//section.php?lang=bg&id=687
  Ще видим и от там какво ще излезе.

  Жалбата е срещу Vivacom като техен потребител, но се отнася и за останалите оператори.

  1. До този момент не са изпълнили задължението си по чл. 4 от „правилата за събиране на данни . . . .“.
  2. Изискват доста повече допълнителна информация от определената в чл. 1. като адресни данни, номер на лична карта и др.
  3. Изискват да се съглася да получавам спам (нежелани рекламни съобщения).
  4. Искат да дам съгласието си данните ми да бъдат предоставени на „на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания“.
  5. Твърдят че това е необходимо „за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД, включително с цел събиране на неизплатени задължения“. Това просто не е вярно защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА и дългове по дефиниция няма.

  По въпроса имам жалба в КЗП Ц-03-6654 / 02.11.2009 и отговор на нея. За съжаление е препредаден протоколно отговорът на БТК. Ще Ви ги предоставя при поискване.

  От отговора по т.2: Твърдят, че това е по пар. 83 от допълнителните разпоредби на ЗЕС. Това може да е вярно само за адреса, на който да се изпрати фактура за абонамент, но не и за предплатена карта – там нищо не се изпраща. Според мен трябва да се приложи чл. 1 от правилата. За номер/дата на лична карта твърдят че трябва да предоставят точна информация на МВР за разследване. Според мен не е необходимо да дадат нищо повече от ЕГН, в МВР имат всички останали данни.

  За т. 3: Не е необходимо да се съгласявам писмено с нежелани неща и след това да предприемам допълнителни действия за отказ.

  Т. 4 и 5. В отговора се съгласяват че все пак може изрично да се откажа да ми предоставят данните. Не знам все пак защо се налага да имам кредитно досие във връзка с предлатена услуга и то във връзка с евентуални бъдещи ситуации.

  Лично на мен ми беше отказана регистрация с изискваната по закона и правилата информация – нарушение на чл. 249 ал1. от ЗЕС. Беше ми заявено че не се ли съглася с техните, непроизтичащи от нищо искания ще ми спрат услугата, за която съм предплатил – нарушение на чл. 249 ал.2 от ЗЕС.

 26. Така са инструктирани, естествено че ще ти откажат регистрация. Просто системата, както видяхме с предната жалба, е пуснала пипала навсякъде и като нищо отговорите на жалбите са диктувани от самите оператори.
  Очакваме отговор на поредната до КРС. Дано има резултат. Поздрави !

 27. Изглежда че все пак има полза. Сега регистрирах една карта Viva само с име и ЕГН. Естествено, след малък скандал. Служителката беше почнала да преписва наред всичко от личната карта. След въпроса към оператора защо събират повече данни от изискваното по закон и няколкоминутно слушане на мелодии все пак се оказа че може. В компютърната система не ставало, затова беше попълнена хартиена бланка. Не съм се подписвал под нищо. В бланката е отпаднал текста че желаеш да получаваш рекламни съобщения.

 28. Хайде от последните няколко дни.

  Картата, за която писах все още не е регистрирана. След като не получих 50 мин нещо ми щтракна и се обадих на човек от системата. Приятел. Та с тази хартиена бланка въпреки че има подпис, печат и имената на служителя, извършил регистрацията нищо не става – компютърът ня я приема, защото системата им е била правена само за абонаменти и когато е правена въобще е нямало идея, че ще регистрират предплатените карти. Та от четвъртък 17.12 са направени промени в програмата и регистрацията вече може да става с каквото пише по закон. До днес, когато проверих повторно никой служител не си е мръднал задника и да въведе данните от бланката. Та утре пак ще се обясняваме.

 29. Значи само има и ЕГН?
  Аз имам 3 карти, които чакат да се регистрират че да знам кое-как…

 30. Днес май свърши сагата с регистрацията. Естествено по втория начин. Чакам потвърждение за 50 минути.

  Интересно е че Mtel и Globul влезнаха в час съгласно написаното в Д.В. и само БТК (Vivacom) се държат нагло и дебилски до последно.

  Благодарение на жалбите до КЗП и КРС бе променена програмата. Едва на 17.12. и то само така че да не се искат данните за номер на лична карта. За адреса е разработена вътрешна процедура. Попълва се хартиена бланка (както при мен). След това се изпраща по E-mail (а при мен не беше направено и си направиха гавра) и други служители трябва да вкарат данните. [b]Като за адрес се пише общ фиктивен адрес тип „pre-paid“ за всички[/b] „дървени глави“ като мен които четат Д.В. и не искат да дадат повече от регламентираните данни.

  Днес просто изпратих сканираната бланка, с която да предоставени необходимите данни и има имената, служебния номер и номера на обекта, както и датата и подписа на служителя. Където трябва, вместо него и нещата станаха.

  До момента са регистрирани около 40% от картите. На нерегистрираните ще бъдат спрени изходящите повиквания точно на нова година. за да няма санкции от КРС. Така че който иска да се обажда на 1 януари – до края на годината има още време.

 31. Вчера и аз тръгнах да се регистрирам навсякъде. В глобул на жена ми и искаха само име и егн, напечатаха нещо на компютъра и няма подписи, няма дяволи. Регистриран си.

  При М-Тел всичко беше ок – само име и ЕГН на хартиена бланка. Като пожелах да се откажа от правото си да получавам съобщения за целите на директния им маркетинг, служителя огради всички точки от бланката и ги задраска от край до край. Останах в шок, но нищо не казах.

  На Виваком както винаги ме зарадваха – първо доста неприятно (на местно ниво), а след това приятно (съпорта и реакцията на фирмата). Лелката каза че от вчера (28 дек.) не й е активен бутона за регистрация и или минавам на сметка или търча до областен град за да си регистрирам картата. След това й се обадиха от София и се оказа че можело и с хатиена бланка и нещата се оправиха. Историята е дълга и ще пиша след няколко дни за нея, като тотален пример как в малките градчета всяка вуйна, която има кака с връзки се прави на „дръж ми шапката“ и се опитва да те задължи да й напълниш гушката.

  Весело посрещане на новата година. Живи и здрави 😉

 32. От 30.12.2009 год. звъня на 123 и отговорът е „Мрежата е заета“ ! Как да прекратя договора си,който изтича на 30.01.2010 год. и трябва да дам 30 дни предизвестие ? ПИСНА МИ ОТ ТОЗИ НЕКОРЕКТЕН ДОСТАВЧИК !

 33. !ВНИМАНИЕ!Служители на Виваком лъжат възрастни хора като им се обаждат по телефона и им предлагат подарък но не казват че за него се плаща месечна такса. Едва когато вземете „подаръка“ ще ви се обясни че сте задължен да плащате такса. НЕ ПРИЕМАЙТЕ НИКАКВИ „ПОДАРЪЦИ“ ОТ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ.

 34. Нищо ново под слънцето. Законите неса за всички.
  Ето ви един пример как МТел си правят каквото си искат, как нарушават не един закон, как крадът най нагло, как прецакват другите оператори , абе изобщо…..Добре че е интернет, за да се добие поне някаква гласност, защото е ясно че цензура има.
  Ето и още една полезна статия в един блог писана от някой който явно разбира от специфичната материа на телекомите.

  http://zahov.blogspot.com/2010/01/blog-post.html