Ное. 072009
 

 

Част от хората променили жовотът ни в интернет:


 Larry Page and Sergey Brin – Google Inc.

google

Двама студенти от Станфордския университет започват работа в гаража на приятели. Те създават най-мощната търсачка в интернет. Сергей Брин и Лари Пейдж са безспорно най-успешния пример за предприемачи в историята на световното интернет пространство. Това им позволява да спечелят милиарди, като помагат на всички, търсещи информация в интернет.
Google е стартиран за първи път на интернет страницата на Stanfords (google.stanford.edu), а впоследствие – Google.com през 1997 година. Смята се, че GOOGLE е на стойност около $ 25 милиарда долара.parti agenciaSteven Paul Jobs – Apple Inc.

apple

Стивън Пол е съ-основател, председател, главен изпълнителен директор на Apple Инк. и бивш изпълнителен директор на Pixar Animation Studios. В момента работи в Walt Disney Company. Той е най-големият индивидуален акционер и член на съвета на директорите.
Mark Zuckerberg – Facebook

facebook

Младеж на 24 години, завършил Харвард. Той е най-младият милиардер в света, със състояниет от около 1.5 милиарда щатски долара. Той основава социалната мрежа Facebook. Zuckerberg Стартира Facebook (FaceMatch) от стаята си в общежитието в Харвард през 2004 г. и започна да го разпространява по всички училища.parti agenciaKevin Rose – Digg

digg

Всички знаят Кевин, ти не си ли чувал за него?
Той м
оже би един от най-уважаваните интернет идеалисти и водещи на телевизионно шоу. Кевин Роуз поставя огромно влияние сред всички потребители чрез Digg. Той става известен като в талант в ефира, съосновател е на Pownce Revision3, но истинското му постижение е популярна Digg.com.

Digg е създаден през 2004 г. чрез свободната практика на програмиста Кевин Роуз на който са плащали по 12 долара на час през eLance. По-късно купува домейна Digg.com за 1200$ и след това и голямо сървърно пространство.

Digg получава страхотен капитален тласък от 2,8 милиона щатски долара рисков капитал от Omidyar Network, Netscape съосновател Марк Andreessen и Greylock Partners.
David Filo and Jerry Yang – Yahoo! Inc.

yahoo

Yahoo! е създаден от двама електроинженери, завършили университета Станфорд –  Джери Янг и Дейвид Фило. Ян започва с изброяването на уеб страници в интернет и са го нарекли Джери Пътеводителя на WWW. След това, идва идеята на Yahoo!, който първоначално е бил в  akebono.stanford.edu/Yahoo. През декември 1994 г., Yahoo! има повече от милион посещения. Състоянието на Дейвид Филъс е около $ 2.9 милиарда долара, а на Джери Йънгс – $ 2.3 милиарда долара.parti agencia

Bill Gates – Microsoft

microsoft

Уилям Хенри Бил Гейтс III, е американски бизнес магнат. Филантроп и третия най-богат човек в света (от февруари 8, 2008). Той е председател на „Майкрософт“, а софтуерната фирма е създадена съвместно с Пол Алън.

Гейтс е един от най-известните предприемачи на всички времена и човека, предизвикал революции в компютрите. В по-късните етапи на кариерата си, Гейтс е осъществявал редица благотворителни начинания. Дарява големи суми пари на различни благотворителни организации, научни и изследователски програми чрез Бил & Мелинда Гейтс фондация, създадена през 2000-та година.

Гейтс също така държи рекорда, за най-богатият човек в света в продължение на 15 последователни години.
Bram Cohen – BitTorrent

bittorrent

Най-известен като разработчик, съосновател и автор нa партньорска мрежа за споделяне, Брам Коен е създател на BitTorrent. Той е и съосновател на CodeCon и съавтор на Codeville. През 2001 г. той напуска работата си в MojoNation за да работи по BitTorrent, като идеите му се показват за първи път на конференция на CodeCon.parti agencia

Jimmy Wales – Wikipedia

wikipedia

Джими Уейлс е съосновател на Уикипедия: енциклопедията със свободно и открито съдържание стартира през 2001 година. Той е и съосновател на Wikia – частна уеб хостинг компания създадена през 2004 година. Уикипедия, се превърна в най-голямата световна енциклопедия и е подкрепяна от списание Тайм, а Джими е включен в списъка на най-влиятелните хора в света през 2006 г.
Chad Hurley and Steve Chen – YouTube

youtube

Чад Хърли (на възраст от 28) и Стив Чен (на възраст от 27) са основатели на мрежата YouTube и го превръщат в един от най-големите доставчици на видео в Интернет. Google по-късно придобива YouTube на цена от $ 1.65 милиарда долара.parti agenciaPierre Omidyar – eBay

ebay

Pierre Omidyar е основател на eBay – онлайн пазаруване чрез търг, който свързва купувачите и продавачите. С нетната стойност от около $ 7.7 милиарда долара, Omidyar и жена му Пам, са една от онези предприемачи, които влагат доста средства в подпомагане на стартиращи фирми.

Пиер пише изходния код на eBay, когато е на 28 години – през 1995 година. Първоначално той решава да назове сайта си на името на консултантската фирма, Echo Бей, но за съжаление, echobay.com вече е заето. Така се ражда лесно запомнящото се eBay.com.
Matt Mullenweg – WordPress

wordpress

Ако не беше той, вие едвали бихте чели това в момента и този блог едва ли би съществувал – Мат Mullenweg.

На 19 годишна възраст, той е изобретил ядрото на WordPress, а по-късно, когато той е на 24, напуска работата си в CNET изцяло да се съсредоточи върху развитието на блог платформата  – WordPress.

Той е и основател на Akismet – известната анти-спам система .
parti agencia
Garrett Camp – StumbleUpon

stumbleupon


Garrett Camp е съосновател, както и главният архитект на Stumbleupon – социална буукмарк система, която ви позволява да откривате и споделяте нови сайтове от цял свят. StumbleUpon стартира през ноември 2001 г. и продължава до края на 2005 г., когато той е преместен в Сан Франциско.

За да бъдем по-точни, StumbleUpon е основан от Гарет Камп, Джеф Смит, Джъстин LaFrance, и Ерик Бойд по време Гарет в следдипломно училище (в Калгари, Алберта, Канада).

Популярността на софтуера го привлича в Силиконовата долина от инвеститора Брад Онийл за подпомагане с трансфер в Сан Франциско. Гарет Кампи Джеф Смит сега живеят в Сан Франциско, където е и седалището на StumbleUpon.
Linus Torvalds – Linux

linux

Линус Бенедикт Торвалдс е финландски софтуерен инженер, който е най-известен с разработването на ядрото на ОС Линукс. По-късно става главен архитект на ядрото на Линукс, и сега действа като координатор на проекти.

Linus Torvalds има значителен личен принос към общата сума на код на системата.parti agenciaJack Dorsey – Twitter

twitter

Jack Dorsey е американски софтуерен архитект и бизнесмен най-известен като създател на Twitter – безплатна социална мрежа и микро-блог услуга. BusinessWeek го определят като един от най-добрите и иновативни в технологиите. MITs Technology Review го обявява за TR35 – виден новатор под 35 годишна възраст.

Twitter не е комерсиално проектиран.

Twitter има над 6443266 потребителя, повечето от които са на възраст между 18 и 45 (в англоезичните страни).
превод от: http://mighty-pictures.com

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  2 коментара to “ХОРАТА променили интернет !”

  1. Здравей.Пазарната капитализация на Google не е 25 млрд$,а 145 млрд$

  2. Привет.
    Възможно е. Според източника, който съм посочил е 25млрд. Щом си убеден, че са 145 млрд, вероятно грешката е в тях… 😉