февр. 032010
 

1.Към кого ще е насочен онлайн магазина?

Избора на таргет група е много важна стъпка, което повлиява доста силно както на оформлението на сайта, стила, така и на оптимизацията след това. Допълнително според целевата група се планира и провежда точно определено насочена рекламна кампания. Избора на целева група може да се комбинира по пол, възрасова граница, етнически модел, хоби, интереси и т.н.

Добре е след като се уточни таргет групата да се проучи доколко тя използва интернет и колко са склонни и дали имат възможност да пазаруват онлайн.


2.Как ще създаваме контакти с клиентите?

Контакта с клиентите зависи много от продавания продукт. За големи продукти (мебели, едра техника, автомобили и т.н.) може да си позволите телефонно обаждане към клиента за потвърждаване на поръчката. Това прави изключително впечатление на внимание и добър жест. За по-малки и средни стоки контактите може да са по и-мейл или смс.

Добър ход е създаването на листи за целите на директния маркетинг. Това са т.нар. абонаменти за нови продукти или промоционални брошури и т.н. Законния начин да става това е с изричното съгласие на клиента и възможността да се откаже от тази услуга по всяко време.


3.Къде да има реклама(търсачки,директории)?

В интернет бизнеса витае мантрата, че лоша реклама няма. Когато рекламата е безплатна (добавяне в търсачки, директории, блогове, сайтове за обяви и т.н.) то това е вярно, но ако се планува рекламна кампания с платени планове от  търсачките, платени позиции в директориите, банери и т.н. то рекламата трябва да е изключително добре насочена и обмислена. Избор на правилна категория и подкатегория, избор на ключови думи при търсачките и др.


4.Искам бизнеса ми да вдъхва доверие…

Купете си хостинг и домейн. Цените са почти символични, но www.firma.com изглежда много по-стилно и вдъхва много повече доверие от www.firma.hit.bg например. Задължително си направете пощенски кутии към сайта – например office@firma.com . Никога не правете грешката да имате сайт www.firma.com и в раздел “контакти” или по визитките да посочвате pen4o-73@abv.bg изключително несериозно е. Отгоре на това мейл кутиите към сайта са безплатни в повечето фирми.


5. Как да го направим популярен?

Оптимизацията за търсещи машини е цяла наука. Като цяло се започва с планиране на сайта и дълбоко проучване на конкуренцията. Избират се ключови думи по които следва да се оптимизира интернет сайта. Създава се уникално съдържание на сайта. Напишете статии за продуктите си. Пишете за неща от които имате представа. Не се подлъгвайте да копирате съдържание от други сайтове – това е най-лошата реклама. Регистрирайте сайта си навсякъде, където можете да го направите безплатно – беклинковете никога не са излишни.

Мета таговете – Гугъл не разчита на тях, но другите търсачки ги използват като стартова точка за категоризиране на сайта ви.

Заглавия на страниците, съдържание – наблегнете и ги обмислете стратегически. Н1 таг – той се използва като етикетиране на страницата – доста важно е за правилното индексиране на страницата. Винаги се старайте да имате само един Н1 таг на страница. Файловете, които използвате – преименувайте ги така, че да отговарят на продуктите, които предлагате или да са описателни за сайта и бизнеса ви. Използвайте тирета и подчертаващи тирета ако се налага. За да сте сигурни, че търсачката ще индексира всичките ви страници генерирайте и изпратете карта на сайта (сайтмап). В доста от платформите има тулове за автоматичното им генериране и известяване на търсещите машини при всяка една промяна на съдържанието на сайта. Оптимизация на картиниките – използвайте alt тагове за всяка картинка. От голямо значение е линк структирата в самия сайт. С цел по-добра реклама и индексиране от търсачките понякога се създават сателитни сайтове на основния, но това е на едно доста по-напреднало ниво.

Дълбоко линкване(Deep linking). Когато търсещата машина влезе в сайта ви и започне обиколка на страниците и проследяване на линковете винаги е по-добре линкове от една страница да водят към друга страница, а не линковете от всички страници да водят към основната страница (home). В първия случай означава че имате много и ценна информация във всички страници, а във втория случай – че сайта ви е плитък. Ако имате достатъчно информация и продукти за отделно малко сайтче – направете си поддомейн. Така ще можете да линквате отново от  директориите. Дотук стратегиите са много специфични като материя и много прецизни за изработка. Това са разрешени (легални) технологии за оптимизация (white hat). Има и такива технологии, които са нелегални и не се долюбват от търсачките (black hat). Те дават страхотни резултати, но чрез тях се движите по ръба и рискувате да бъдете игнорирани от индекса на търсачките. Ако имате eBay акаунт създайте си about me страничка с линк към магазина ви.


6.Какъв ще е бизнес модела(от какво ще идват приходите)?

Специалисти в интернет маркетинга съветват да не се впускате в печелене от реклама върху сайта ви, нито рекламни кампании, нито обмен на линкове или банери. Според типа на стратегията могат да се допускат и изключения. Ако все пак решите да пуснете рекламен поток от някоя търсачка, то ще можете да настройвате доста фино пусканите реклами от рекламните кампании на гугъл например, така че да не се появяват реклами на конкурентни фирми. И въпреки това целта ви винаги трябва да бъде да задържите колкото се може повече време клиента на сайта си, като фино ги препращате от интересен продукт на още по-интересен такъв. Приходите трябва да идват главно от продажбите. Все пак целта на интернет магазина е да продава. Дори и да не получавате директни продажби от сайта ще ви е достатъчно да имате ръст на продажбите в магазина си. Доста специфично е в зависимост от нещата, които продавате. Ако продавате едра техника или специфични аксесоари хората от съответния град ще предпочетат да дойдат на място за да видят или изпробват продукта. Това също е печалба от интернет магазина ви.


7.Какви начини на плащане ще се използват?

PayPal – вече доста българи го предпочитат. Кредитната или дебитната карта се закача за такъв акаунт и пазарувате през пейпал акаунта си, вместо навсякъде да пишете ценните си данни на картата. Така е по-сигурно, а и получавате застраховка на парите си. Ако стоката не пристигне – подавате оплакване към ПейПал и те ви връщат парите като след това се разследва некоректния продавач. Друг вариант е плащането директно с дебитна и кредитна карта като това е доста несигурен начин. За да използвате такива начини на плащане трябва да си закупите SSL сертификат за да бъдат защитени разплащателните ви данни. Цените варират от 25$ до 200$.

Друг начин за разплащане е чрез наложен платеж – в брой. Доставяте стоката на клиента и той ви плаща на място.


8.Какви начини на доставка ще се използват?

В зависимост от типа на стоките ви може да ви се наложи да предлагате собствен транспорт. В по-честите случай се прибягва до услугите на куриерски фирми.


9.Как ще представим продукта/услугата(витрината на сайта)?

Само най-важните параметри. Заливането с информация има много анти-ефект и обърква клиентите. Ок – вие искате да покажете че сте много добре информирани за продукта, който предлагате, но на витрината отбележете само параметрите, които го отличават.  Когато клиента се заинтересува ще влезе в профила на продукта и сам ще прочете всичката информация.

Много добра функционалност е сравняването на стоки в сайта. Такава екстра е почти задължителна за един по-голям бизнес с повече стоки.


10.Ще използваме ли търсачка за в самия сайт и какви функции ще може да изпълнява?

Търсачка в сайта, особено в такъв с много стоки, е изключително полезна. Трябва онлайн магазинът да е достатъчно добре категоризиран за да може клиента лесно да се ориентира къде-какво има, но в един голям магазин търсачка е задължителна, особено ако се направи достатъчно функционална. Хубаво е да се добавят филтри на резултатите по марка, подреждане и филтриране по цена, филтриране по година на модела и т.н.

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  5 коментара to “Онлайн магазин – как да планираме един успешен бизнес.”

 1. А как да изградим самия магазин ? Какви умения са ни нужни ? Един курс по Джумла ще помогне ли ?
  Има и вариант да се плати на дизайнери , но според мен е по-рентабилно тези пари да ги платиш за курс/уроци и да си изградиш сам онлайн магазина .

  • Здравей. Един онлайн магазин не е задължително да е върху Джумла. Почти всяка CMS система с отворен код ще ти свърши работа.
   Можеш да използваш Joomla + VirtueMart, a ако стоките ти не са чак супер много можеш да използваш и WordPress + eShop. Въпрос на личен избор.

   Колкото до изграждането сам – да. Винаги е по-добре да си свършиш сам работата. Отгоре на това впоследствие няма да имаш нужда от поддръжка, а ще можеш сам да си оправяш или преправяш нещата, както ще е удобно за теб и бизнеса ти.

   Късмет

 2. Здравей! Много добра публикация!
  Аз търся отговор на следния въпрос.Когато изградиш магазин,намериш добър доставчик и започнеш да реализираш продажби всеки ден и решиш,че е дошъл момента да платиш реклама в google.Изненадващо обаче от там те резват почти грубо цитат: „Вашата реклама не беше одобрена,продуктите които предлагате са устройства за доставяне на опиати“. Става въпрос за магазин за електронни цигари.
  Когато google и още няколко търсачки ти откажат да платиш за да се рекламираш,какъв е изхода?

 3. Много добра публикация. Имате ли инфо относно получаване на пари в България през PayPal?

  • Ако не ме лъже паметта то превода от PayPal акаунт към сметка в България струваше 2 или 4 евро. Не мога да дам подробности понеже не съм го правил – само съм чел преди от интерес. Може да погледнете общите условия на ПейПал.