февр. 112010
 


В търсене на подходящия телевизор с оптимална функционалност човек определено трябва доста сериозно да се порови всички съкращения, системи, незнам-си-кво-си какво значат, колко са важни, ще се използват ли някога, струват ли си парите и дали изобщо не са само маркетингов трик.

Първоначално се спираме на телевизор TOSHIBA 26A3000PG в Техномаркет. Първите впечатления за ОК, но след това разбираме какво точно значи HD Ready и каква е разликата между HD Ready, HD-compatible, FullHD, HDTV 1080p, Sony Gold Full HD в телевизията.

Посещение на място показва, че освен че за този бюджет няма FullHD, но и въпросния телевизор няма и никакъв цифров тунер. Което само по себе си е проблем, понеже според закона за цифровизацията на ефира ще се окаже че след година-две ще трябва да се купува допълнителен цифров тунер (ефирен поне) DVB-T (между 25-100лв за нещо не-китайско). Това означава още разходи, кабели и т.н. само за да можем да ловим телевизия с антена. Другия масово използван цифров тунер е DVB-C (кабелен тъй да се каже). Спорна е полезността на този тунер, понеже цените на кабелната и булсат телевизиите са почти на една цена и нормалния избор би бил булсат, а той съответно си идва с тунер и не му е нужен никакъв към телевизора. Незнам защо, но в магазина на табелката пишеше 12 месеца гаранция на Toshiba-та. Сега гледам в сайта пише 24 месеца, но на място и това повлия не малко.

След като няколко пъти минахме покрай този HANNspree, добавяйки го към категория китайчета – Neo, Elite и т.н. продавач-консултата там ни го предложи.  Доста резервирани погледи, но все пак чухме какво може телевизорчето. Оказа се че е производство EU (поне този модел), сглобяван в CZ (Чехия) + Full HD + 3 години гаранция те кара да се замислиш.


Ето една сравнителна характеристика. Данните съм ги извадил от официалните сайтове на производителя или от други сайтове, вдъхващи доверие.

ХАРАКТЕРИСТИКА HANNspree ST251MAB TOSHIBA 26A3000PG
Тип на матрицата LCD TFT active matrix LCD TFT
Диагонал на дисплея (широкоекранен) 25“ 26“
Размери (Ширина, Дълбочина, Височина) 60.5 см.
16 см.
44 см.
80 см.
29 см.
60 см.
High definition FullHD 1080p HD READY
Резолюция 1920 x 1080 1366X768 (WXGA)
Формат на дисплея 1080p (FullHD) 720P/1080I
Цветове на дисплея 16.5М
Яркост 300 cd/m² 500 CD/M2
Контраст 1 000 : 1 (Typ.)


10 000 : 1 (Dyn.) X-Contrast


800 : 1
Време за реакция 5 ms (Typ.), 2ms (GtG) 8 ms
Входящи формати 480p, 720p, 1080i, 1080p, 480i, 576i, 576p 720P/1080I
Видео интерфейси HDMI (x2)
SCART
VGA (HD-15)
Component
Composite

HDMI (x1)
Scart (x2)
PC-Eingang
Component
Composite

Формат на изображението 16:9
Цифрови тунери DVB-T няма
Аналогови тунери PAL, SECAM PAL, SECAM
Удобства за подобрение на изображението 3:2 pull down compensation,
2:2 pull down compensation,
Digital Noise Reduction (DNR)
3D Combo филтър
Намаляване на шума
3D de-interlacing
технология
Edge Enhancement
X-Contrast: 10 000 : 1
Active Vision LCD
PIXEL Processing III
Real Digital Picture
3D Color Management
Back Light Control
DNR
Звук Stereo,
2 speakers
Stereo,
2 speakers
Стерео система NICAM, A2 SRS WOW®
Дистанционно управление да да
Ъгъл на виждане 170° (хоризонтал)  160° (вертикал) 178 градуса
Прогресивно сканиране да да
Таймер за изключване да да
Защита за деца да да
Телетекст да да
Kensignton слот да
Монтаж по стандарта VESA да
Консумация режим на работа 65W 155W
Консумация – standby <1W
Сертификати CB, CE, Nemko Bauart, Gost – R, WEEE, RoHS, ENERGY STAR Qualified 3.0
Гаранция 3 години 1 (2) години
Цена (05.02.2010 – Техномаркет) 499 лв. 549 лв.
Снимки


Впоследствие се разрових и се установи, че този дисплей на HANNspree телевизора е най-малкия Full HD панел, който е произведен досега. Има подсветка на логото на предния панел. Черен огледален материал на целия корпус. Общо взето хваща окото и прави доста добро първо впечатление. Подходящ за гледане от разстояние между 2 и 3 метра. Удобно меню, лесно за навигация. Дистанционното е малко неудобно на първи допир, понеже е малко по-дебело е долната си част. Има някакъв доста странен замисъл да стои изправено.

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  5 коментара to “Избор на LCD телевизор среден клас – най-много екстри – ниска цена. Проучване и сравнения…”

 1. Здравейте,
  Пред избор на телевизор съм,и тъй като в магазините ми пълнят главата с“мръсни“думи,и съкращения,които не разбираям,Ви моля да ме образовате и насочите какъв телевизор да си взема.От сайта ми направи впечатление,че обяснявате на разбираем за лаик като мен език.По новините слушам,че новото поколение телевизори щели да бъдат свързани едва ли не с всички уреди в дома.Аз мечтая да е свързан с безжичният интернет и лап топа ми.Така се надявам да съм в час поне половин година,имайки в предвид главоломното развитие на тази техника.
  Ако имате желание за отговор Ви моля той да бъде на достъпен за незнаещ,като мен език,за което нямам особенна вина,тъй като по мое време нямаше и телевизия.
  С Уважение Е.Евтимов

  • Привет.
   Информацията ми е от преди година. Техниката се развива с бесни темпове и не смея да Ви дам съвет или препоръка за да не Ви подведа. Нужно е да поразгледате пазара и да разучите новите екстри понеже аз когато си търсих ТВ се бях прицелил към ниския и среден клас, а като гледам Вие имате доста по-големи очаквания от телевизора си.
   Съжелявам, че не мога да Ви помогна. Поздрави и успешен избор 😉

 2. Здравейте,

  Не разбирам от телевизори, а искам да си купя нещо за вкъщи. Бюджета ми е 500лв, според вас кое е най-доброто, което мога да си взема за тези пари?

  Благодаря

 3. Не е лесна задачата да изберем правилният телевизор в днешно време. Постоянно излизат нови и нови модели с все по големи екстри.И според мен е спорна е полезността на този тунер, понеже цените на кабелната и булсат телевизиите са почти на една цена и нормалния избор би бил булсат, а той съответно си идва с тунер и не му е нужен никакъв към телевизора. За този вид гаранция нещо от скоро чувам че е една година и втората ако се регистрираш някъде си, иначе не ти се зачита, но пък никой при закупуване не ти го обяснява това.

 4. Здравейте,до сега не го бях пускал да търси Цифрова ефирна и телевизия и днес опитах и какво се получи говоря за haanspree:

  Пускам го намира 11 канала всички който трябва да са,НО не зарежда картината изписва video not type database или нещо подобно

  Някой пускал ли е този телевизор на цифрова телевизия и имали проблеми с него??

  Ще бъда много благодарен ако някой сподели мнения,по горе е описано че подържа цифрова телевизия

  поздрави