февр. 062010
 

Когато човек реши да си избира телевизор е добре да знае какви тунери ще са му необходими за телевизията, която има вкъщи за да не се налага закупуването на допълнителни устройства впоследствие.

За улавяне на ефирната телевизия в момента е нужен само аналогов тунер, който е наличен във всеки телевизор. Проблема (ще) идва евентуално догодина, когато започне цифорвизацията на ефира.  Тогава за да гледате телевизия с антена ще ви е нужен DVB-T тунер.

Ако използвате телевизия от „булсатком“ или подобен тип – също не ви е нужен тунер, понеже в декодера (set-top box), който ще ви предоставят има такъв.


Видове цифрови тунери:

(DVB – Digital Video Broadcasting)

DVB-T– (terestria) – за наземна, ефирна, цифрова телевизия.

DVB-S – (satelite) – сателитна телевизия.

DVB-C – (cable) – за цифрова телевизия от кабелен оператор. Не се използват често, понеже напоследък кабелните оператори кодират каналите и осигуряват на клиентите декодиращо устройство + такъв тунер.

DVB-H – (hendheld) – от мобилни и преносими апарати.


parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  4 коментара to “Цифровите тунери в телевизорите – с думи прости.”

  1. Много полезно и наистина с прости думи.
    Много благодаря! Помогна ни при избора на телевизор

  2. Радвам се. Дано ви служи безотказно 😉

  3. Поздравления за полезната информация. Предлагам да се продължи по темата в същия достъпен и разбираем стил. Да се обясни разликата между LED, LCD, OLED, Plasma TV – качества, плюсове минуси, и т.н. без измамната търговска информация.

    Един примерен линк
    http://wiki.answers.com/Q/Difference_between_lcd_and_led_lcd

  4. Аз имам телевизор с DVB-T, това означава, че мога да гледам на него само ефирна цифрова ли. На самият телевизор има и слот за карта.