мар. 102010
 

Как да търсим по-лесно и да определяме условя за конкретизиране на резултатите в Googlе. Основни похвати за търсене и команди за уеб мастъри. 🙂

„“ – търсене на точен словоред (фраза). Ще бъдат пропуснати резултати, ако между търсените думи има дори един знак повече.

site:команди site:blog.chiliev.com ще търси думата „команди“ в сайта blog.chiliev.com.
Можете да определите само домейна по който да се филтрират резултатите, например: команди site: .com. Това търсене би върнало откритите резултати само в сайтове, с домейн .com
Не трябва да има интервал между site: и условието (команди site:_blog.chiliev.com)
site:blog.chiliev.com – това ще ви върне броят индексирани страници от съответния сайт.

+ – В търсенията се използва речник от синоними и резултатите често може да са твърде много и прекалено разнообразни. За да укажете че искате да се търси точно и само тази дума то можете да поставите + пред нея, като не забравяте да оставите и интервал между знака и думата. Същия резултат може да се постигне и при търсене на думата, оградена от кавички.

– „Минус“ може да се използва по следния начин: климатик -конвекторен. В този пример google ще ви върне всички сайтове, в които има думата климатик и ще изключи от тях тези, които имат и думата конвекторен. Т.е. ще получите сайтове, в които има думата климатик и няма думата конвекторен. Задължително пред минуса трябва да има интервал, понеже ако няма интервал климатик-конвекторен , то минуса се счита за тире.

* – маска. Този символ може да се използва, когато търсите фраза, но някоя или част от думите може да бъде в различен вид. С поставянето на * то значи, че на това място трябва да има дума и google ще върне резултатите с различни думи на мястото на маската. Например: иван си купи * ще ви върне резултати за Иван си купи автомобил, дрехи, бонбони, стол и т.н. Тази маска работи само за цели думи, не можете да я използвате за дописване на дума.

~ – Заявка от типа: ~бягам ще ви върне страници съдържащи освен посочената дума, така и нейни синоними. В случая – бягам, тичам, маратон, спринт, надбягване и т.н.

.. – Чрез двете точки задавате определен интервал на цифрите в съдържанието на страницата. Това е полезно, ако търсите по цена, дата или в друг подобен интервал. Например: ролери $10..$50 Важно е в определянето на интервала да не допускате интервали.

OR – Можете да го използвате за да търсите резултати с два параметъра. Например Fiat Tipo 1992 OR 1993.  Това търсене би ви върнало като резултат страници, които съдържат търсените думи Fiat Tipo и имат или 1992 или 1993 в съдържанието си. OR оператора винаги трябва да е с главни букви

allinanchor – Ако започнете заявка с allinanchor, например allinanchor:gabrovo rastaurant ще получите страници в които има линк с този текст.

allintitle allintitle:google команди тази заявка би ви върнала всички страници, които имат в заглавието си google команди“. Трябва да знаете, че в резултатите ще влязат само страници, които имат и двете търсени думи в заглавията си.

allintext – Със заявка allintext:google commands като резултат бихте получили всички страници, които съдържат в текста си google commands.

 

allinURLallinURL:gold ring Такава заявка ще ви върне страници, които имат в url адреса си gold ring. В частност пунктуацията бива игнорирана. Може да получите страници само с едната дума, с двете думи, но не в посочения ред. Също така резултатното url може да съдържа в себе си не точно посочената дума, а използвана такава като корен.

 

parti agencia

 

inURL inURL:google syntax ще ви върне като резултат страниците, които съдържат google в url адреса си и syntax в останалата част от съдържанито на сайта (включително и в url-то). Не може да има интервал между командата и думите за търсене.

intitle intitle:google команди. Ще бъдат върнати страници, които имат google в заглавието си и команди някъде из съдържанието на страницата. Не може да има интервал между intitle и думите за търсене

cache – Показва кешираната версия на началната страница. Синтаксиса е следният cache:blog.chiliev.com. Ако включите думи за търсене cache:гугъл команди то те ще бъдат подчертани в резултатите от кеширани страници.

Link link:www.chiliev.com Връща страниците, които имат линк (връзки) към началната страница на www.chiliev.com. Тук също не трябва да поставяте интервал между командата и условиято.

related – Страници подобни на зададената. Синтаксис: related:www.chiliev.com

info info:www.chiliev.com – показва информация за началната страница на www.chiliev.com

define – Използването на заявка define:gallery ще върне обяснения за подадената дума, взети от различни сайтове, директории, портали и т.н. В случая за думата gallery.

FileType – Примерен синтаксис: автобиография filetype:PDF ще получите pdf файлове, които отговарят на съответната търсена дума. Можете да използвате и оператора OR за да разширите търсени типове файла. Например автобиография filetype:PDF OR filetype:DOC за файлове от тип pdf и doc.


калкулатор
– За да използвате тази функция на Гугъл просто въведете задачката и натиснете enter. За използването на калкулатора не е нужна команда. Може да решавате прости и сложни задачи, функции, конвертиране и т.н. Не забравяйте, че не трябва да се използват интервали.

конвертор – Подобно на калкулатора работи и конвертора, като синтаксиса е следният: 10 мили в километри и резултата е: 10 мили = 16,09344 километра. При конвертирането можете да използвате и съкращенията на мерните единици (км, см, мм, кг и т.н.).

карти – Заявката: карта на Габрово ще ви върне картата на гр. Габрово извлечена от картите на Гугъл.

 

Специалните символи и препинателните знаци се игнорират %&^!?{}()[]. Изключение правят $ , _ , + , #

 

Преди да започнете да търсите нещо – замислете се как би било написано в един сайт.  Използвайте винаги най-описателните думи първи. Ако търсите ресторант в Габрово е добре като първа дума да напишете Габрово, а след това ресторант.

Ако съобразите тези условия ще спестите доста време в ровене из неправилните резултати.

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  One Response to “Малко известни Google команди за по-лесно търсене или допълнителна функционалност.”

  1. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

Sorry, the comment form is closed at this time.