февр. 262010
 

Точно ден, след като вкъщи се сдобихме с тарифен план „UniCall S“ на VIVACOM в любимата ми сфера виждам блогната статия със заглавие Какви подводни камъни крие новият тарифен план UniCall на VIVACOM. Моментално изтръпнах понеже съм наясно, че подобни фирми могат дата да те изпързалят като стой та гледай.  Имали сме си проблеми от подобен тип, но благодарение на КЗП всичко приключи честно. Всъщност това е може би единствената държавна институция, която си свърши работата бързо, без увъртания и точно по реда на нещата. Но това е друга тема…

След като зачетох за какво става въпрос се оказа, че „подводните камъни“ са си просто условията на тарифния план…!

На мен тези неща ми бяха ясни преди да отидем да преподпишем договора. Докато мислихе дали е изгодно – прочетохме всички дребни надписи на сайта на Виваком около този тарифен план, прочетохме внимателно условията за ползване, прочетохме какви са цените на минута след изчерпване на пакетните такива, обадих се на оператор със специфични питания и в магазина зададох няколко глупави въпроса за да бъдем съвсем сигурни какво плащаме и какво получаваме. Колкото до „тъпите“ въпроси  – ще се учудите колко неща можете да разберете ако задавате въпроси, за които мислите, че имате информация.

„Подводните камъни“
Ето представянето на плана:

Вземи сега UniCall S и говори два пъти повече

 10* часа за разговори на месец към всички оператори в страната

 10 МB безплатен трафик за сърфиране в интернет през мобилен телефон.

 Най-ниска цена от 0.25 лв/мин. за разговори към други мобилни оператори


Веднага щом видите някъде * до някой текст- спрете и намерете какво точно означава звездичката. Най-долу откриваме точно това със съвсем нормален шрифт:

*Удвоените включени минути по дестинации са валидни за първите 2 или 6 месеца съответно за 1-год. или 2-год. договор.


Оказва се, че хората са го обяснили. Не влязохте ли в час вече с тея маркетингови трикове?

По-надолу има кратък раздел „Специални правила и условия„. Само няколко точки са и човек може да ги прехвърли за секунди. Там също го пише това за минутите. Точно там става ясно и за всички останали „рискове“, които крие тарифния план. Ако имаш въпроси – звъниш на оператори и той доизяснява. Поне в това нямат равни.

Цените на минута са най-добри в сравнение с другите мобилни оператори, таксата не е висока за това, което получаваш и общо взето си струва пакета.


Лошо впечатление ми направи, че ако преподписваш договора си – нямаш право на никакви апарати на преференциални цени. Единствено можеш да се възползваш от „супер офертата“ да ти дадат телефон на изплащане. Вноските по това изплащане ти се добавят към месечната сметка (доколкото разбрах). Не се интересувах много от това, понеже да си взема телефон на изплащане не ми се струва особенно добър „подарък“ за това че вече няколко години сме лоялни абонати на Виваком. Апаратите, които можете да си вземете на изплащане са един списък на един лист, а в магазина на Виваком даже нямаха някои от моделите за които попитах.

Не че съм заритал за телефон за 9.90 ама някак не е честно да гъдилкаш само новите си абонати, а старите – кучета ги яли. Никаква програма за лоялни клиенти… тея хора ако продължат така да си променят капиталистически идеологията ще загубят много настоящи клиенти.

Това горното го разбрах от позвъняването ми на оператор. След това звъннах и на представителите на Vivacom – нахалните спамери от JEFF и ги попитах ако сключа новия договор при тях какви промоции мога да получа се оказа че и там няма нищо по-различно.

Та така. Подводните камъни са си съвсем надводни скали.
Четете внимателно и питайте за всичко, което се сетите или ви притеснява дори и малко! А ако договора ви изтича скоро – UniCall S си струва. Поне нас ни устройва идеално.

Днес да почерпят: Виваком, Блогосфера, nixanbal

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  10 коментара to “Какви подводни камъни крие новият тарифен план UniCall на VIVACOM?… или не ?”

 1. Всички знаем че vivacom са най-добрият мобилен оператор според … според теб ;), но пробва да прекратиш абонаментен договор с тях и ще видиш, че нещата не са толкова розови.

 2. Здравей 🙂
  Както виждаш аз също им намирам кусури и не съм съвсем „заслепен“ от виваком. Но не можеш да отречеш, че предлагат ниски цени и сравнително по-добри оферти от конкурентите.
  Колкото до отказването от договор – съвсем логично ми звучи след като си подписал договор да си длъжен да го спазваш. Та иначе за какво ще е този договор? Какъв е смисъла от него ако можеш по всяко време да се откажеш?
  В темата „Пиянството на мобилните оператори …“ имаше една дама, която настояваше същото. Не ви разбирам, защо тръгвате срещу нещо, което сте подписали и с което сте се съгласили. Не са така правилата на играта 😉
  Честно казано нямам наблюдения дали можеш да прекратиш договор на някой от другите мобилни оператори. Ти предполагам си по-запознат. Там как стоят нещата?

 3. Привет 😉
  Винаги съм бил за игра по правилата, това което визирах е как се прекратяват взаимоотношенията с vivacom след като ти е изтекъл периода на договора, в моят случай 1 година:
  0.Вземаш код за отказ от оператор и го посочваш в молба за прекратяване на договора
  (лично аз написах заявление )
  1.Трябва да отправиш едно месечно предизвестие за което няма стандартна бланка(явно малко хора се отказват от услугите им) в което да посочиш кода за отказ.
  2. Трябва да си достатъчно предвидлив да напишеш това заявление в два екземпляра защото ако е един изчезва безследно 🙁
  (което значи вземаш втори код за отказ отново на точка 0.)
  Аз лично го направих от вторият път.
  В деня на изтичане на предизвестието ти никой не знае ще прекратят ли договора ти защото има много заявления или просто точно твоето липсва.Дълги разговори с оператор и обяснения с представителите на vivacom и накрая плащаш още една такса и ако евентуално имаш късмет и тя не е цяла такса vivacom ти връща пари. Логичният въпрос е как става тази магия- тривиалният отговор по пощата в писмо те питат за банкова сметка посочваш я и след време ги получаваш.
  Аз лично това с получаването на парите на съм го тествал(засега съм на фазата спиране) но това как работи системата им до този момент съм скептик… времето ще покаже.
  Най-лошото че ако не бях игра по правилата, а бях постъпил като пълен кътил и бях спрял да си плащам отдавана да сме преключили взаимотношения с vivacom.

 4. Ужас!
  Толкова ми се стори фантастично това, което си описал, че звъннах на оператор за информация и… да… След като ти изтече срока на договора, същия става безсрочен и можеш да го прекратиш по всяко време, но пак със същата процедура. Бих казал процедурище. Каката на телефона каза, че това го имало описано в договора.
  Ей така за спорта звъннах и на Глобул. От там не можаха да ми дадат точна информация. Момчето каза само, че трябва да се обадя на 1516 за да получа номер и с този номер да отида до някой техен офис. Попитах за срокове и т.н. но той не беше запознат и каза, че на 1516 ще ми обяснят.
  Сега като се замисля май не съм прекратявал договор с мобилен оператор. Преди години имах такава карта, но не помня какво се случи… маи спрях да си плащам и дотам беше с взаимоотношенията ни… тогава процедурите бяха много различни.

 5. За прекратяване на договор с globul не знам каква е политиката, за m-tel мога да кажа, отиваш в офис подаваш молба и след месец не си абонат (просто и ясно). Колкото до vivacom процедурата сега е облекчена, доколкото четох из интернет по-рано договор се е прекратявал с 3 месечно предизвестие по пощата 🙁 .

 6. „3 месечно предизвестие по пощата“…
  Ето това вече звучи наистина забавно 😀

 7. Аз пък не мога да разбера кои са „фиксирани“ и кои са „други“ оператори …. !?

 8. Фиксираните оператори предлагат грубо казано телефонен пост с кабел 😀
  Станционарен телефон вкъщи. До скоро това предлагаха само БТК, сега вече можеш да си получиш „домашен телефон“ и от мтел, кейбълтел, некском, спектър нет, орбител и т.н. 😉

 9. благодаря за тази полезна информация !

 10. Процедура по прекратяване на договор:

  1. Без значение дали още сте на първоначалния договор /1 или 2 г./ или вече ви е станал безсрочен, ЗАБРАВЕТЕ да платите последната си сметка в срок.
  2. Изчакайте да ви спрат като изходящите, така и входящите повиквания.
  3. Изчакайте 1 месец след т. 2.
  4. Изпратете някой друг да ви плати дълга! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ – ВИЕ!

  ЧЕСТИТО! ВИЕ СТЕ СВОБОДНА ЛИЧНОСТ!

  Горната схема е изпробвана спрямо М-тел и Глобул. Работи безотказно! Би трябвало да сработи и при Виваком.

  Искрено ваш:
  Д-р Хаус