апр. 192010
 

Преди няколко дни Светла Енчева писа за Аревик – момичето от Армения, което от няколко години общува по Скайп с Давид, който живее в България. Аревик пристига в България, за да живее със своя любим, но поради бюрократични причини не може да се омъжи за него. След като забременява, поради особено тълкувание на нашите закони попада в „дома“ за Бежанци в столичния квартал Бусманци – нашенски вариант на концлагер, за който съм писала и друг път.

Аревик не е заплаха за националната сигурност – не само заради тежката си бременност, която протича в нечовешки условия. Въпреки това, подобно на много други хора (включително болни и малки деца), тя ще остане там, без да е извършила престъпление, ако никой не й помогне.

Ако бъде освободена, Аревик ще живее у родителите на приятеля си, където ще я издържат и ще се грижат за нея. Има кой да й предостави юридическа помощ.

Как можем да помогнем ние? Като окажем обществен натиск върху някои институции. Практиката показва, че в подобни случаи у нас тази стратегия е била успешна.

Можете да прочетете историята на Аревик в блога на Светла – ТУК, а ТУК да чуете радиопредаването посветено на случая, да видите снимки на Давид и Аревик, както и да прочетете примерно писмо, което можете да копирате и изпратите в подкрепа на Аревик, а също и адресите, на които можете да го направите. Ако се интересувате и от други подробности, например защо задържането на Аревик е незаконно, хвърлете око и на коментарите при Светла, както и в блога на Правната клиника за бежанци и имигранти.

Според Светла е по-добре да изпратите хартиено писмо, за да го заведат под номер и да се чувстват задължени да отговорят, но доколкото ми е известно, същото важи и за електронната поща. Друг е въпросът дали институциите могат да си позволят да се направят на разсеяни и да не отговорят. Мисля, че този вариант е най-възможен с обикновеното хартиено писмо, за което никой от нас не може да докаже, че е било получено. За мен по-надеждните варианти са хартиено препоръчано и електронно. Как мислите?

 

От: Блога на Светла Енчева

С общи усилия бяха установени три начина да се изпрати писмото – чрез тази форма и на адреси rdvrmon@net-surf.net и police@net-surf.net. За по-сигурно използвах и трите.

РДВР – Монтана са оставили и адрес (ако предпочитате да пратите на хартия) и телефон (ако искате лично да ги попитате защо държат Аревик в Бусманци):
ОД“Полиция“- Монтана
пощ.код 3400
гр.Монтана
бул.“Александър Стамболийски“№2

тел.: 096/ 396 396

Това е първата стъпка. Ако нямаме успех, предлагам после да пишем и до други институции.

UPDATE: Току-що ми се обадиха да ми кажат, че е за предпочитане да се пращат хартиени писма, защото институциите са длъжни да ги заведат с входящ номер и да им отговорят. Затова ще пусна писмото си с обратна разписка и ще помоля и вас за същото.

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  3 коментара to “Да помогнем на едно бременно момиче, доведено от любов в България и държано в клетка като най-опасния враг на народа.”

  1. Благодаря!

    п.п. Човек съм 🙂

  2. Уникална история !!!

  3. ВИЕ УПРАВНИЦИ СЪВЕСТ ИМАТЕ ЛИ???