апр. 302010
 

Искрени адмирации към Лидия Стайкова, Светла Енчева и всички останали, които повече или по-малко приеха присърце каузата за нехуманното отношение на страната ни към една бременна бежанка. Широкия обществен отзвук, които получи въпросния случай изглежда ще има някакъв ефект. Дано!


От: Блога на Лидия Стайкова

Новини за Аревик

Благодарение на гражданския натиск Аревик беше преместена от стая с 8 души в самостоятелна. Това, обаче, не подобри достатъчно положението й в Бусманци. За подробности вижте интервюто с нея от миналия ден.

Вчера Аревик е започнала гладна стачка с решението да не отстъпва докато не я освободят от Бусманци. Новината е отразена от БНР, Агенция Крос, Труд, 24 часа и др.

Към  нея се присъединяват с гладна и жадна стачка пред полицията в Монтана нейният любим Давид Артюнян, майка му Светлана и неговият баща Гагик.

По-късно в Бусманци отива арменският посланик, който разделя проблема на Аревик на юридическа и хуманитарна част. Той няма намерение да се намесва в юридическото разрешаване на проблема, тъй като то е от компетенцията на българските институции, но е готов да се ангажира с хуманитарната част; заявява, че ако Аревик е съгласна, ще подаде молба до българските институции да й разрешат да напусне Бусманци и се настани на адреса в Монтана, където тя е живяла. Там тя ще може да чака решението на съда във връзка с молбата й за получаване на хуманитарен статут – нещото, за което настояват досега ангажираните със случая граждани.

Радваме се, че арменският посланик пое ангажимент да помогне, тъй като преди него в Бусманци имаше друго посещение от арменското посолство, по време на което Аревик беше притискана да замине за Армения, въпреки че има право на свобода да дочака съдебното решение.

В резултат на посещението на арменския посланик вчера вечерта гладната стачка беше прекратена.

Някои граждани смятат, че Аревик и Давид следва да бъдат незабавно прогонени от страната. Бих им препоръчала да се запознаят по-подробно със случая и така да осъзнаят, че едно шестгодишно дете не може да отговаря за решението на родителите си да емигрират. Когато това дете израстне в новата страна и навърши възраст, в която то следва да продължи образованието си в гимназия, това му е отказано, въпреки че родителите му и сетсра му са законно пребиваващи в страната. От него се очаква да отбие военна служба в страната, в която е роден, но която не познава, тъй като е израснал в България. След заминаването му от България го очаква 10 годишна забрана за връщане в нея. Представете си това да се случи с вашето дете – да бъде прогонено за поне 10 години от страната, в която живеете, в която е израснало и да бъде изпратено в страна, в която няма близки, чийто език не владее. Ето какво се случва ако подкрепите детето си да остане в страната, която чувства като своя.

Защо Аревик настоява да живее в България? Защото тя смята, че домът е там, където е съпругът й. Според нея, Давид следва да остане в България, в която има близки и е добре адаптиран, за да може успешно да се грижи за семейството си. Така смятат и родителите на младото семейство.

Най-новото (от Агенция Крос): Арменският посланик ще представлява Аревик пред българските власти. Адвокатът й ще изготви нужните документи и ще ги предаде на посланика. Целта е Аревик да бъде освободена от Бусманци и да се върне в Монтана, където да чака решението на съда.parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly