май 272010
 


митинг пред Бусманци

митинг пред Бусманци


Изкопирано от : полетът на костенурката

На 6 юни, 2010 (неделя) от 11 до 13 часа в Бусманци (квартал на София), пред това, което официално се нарича „Специален дом за настаняване на чужденци“, което ние по-често наричаме „Концлагера Бусманци„, и което Иван Кулеков нарече „Българският Гуантанамо“ ще се проведе митинг. Общината е уведомена за митинга.

Този митинг не е организиран от политическа сила, а от група граждани и държим да остане граждански, а не политически. Независимо какви са политическите ви възгледи, можете да участвате в него като граждани, на които не е безразлична съдбата на чужденците в България.

Защо подкрепям този митинг:

1. Защото в нашата страна незаконното задържане на чужденци се превърна в обичайна практика.

2. Защото законите ни се нуждаят от промени, които да дадат право на чужденците в България да имат достъп до образование, здравеопазване и легален труд, както и право на личен и семеен живот – същите неща, които и българите в чужбина искат за себе си, а освен това и получават в много страни. Ако искате да подкрепите промените в закона, подпишете тази петиция.

3. Защото задържаните в дома в Бусманци не винаги научават причините относно задържането им там, нито пък знаят за колко време са задържани. Защото условията в дома не им позволяват да получават навременна и адекватна медицинска помощ, психологическа подкрепа, образователни и юридически услуги, достъп до Интернет. България може да не е богата страна, която да им осигури всичко това + нормални битови и санитарни условия, но би могла да позволи редовен достъп на доброволци, които да осигуряват безвъзмездно всички тези неща.

Повече информация за официалния инициативен комитет и официалните искания, така както са написани в уведомлението до кмета на софийска община, посетете блога на Светла Енчева. Ето и Фейсбук страницата на събитието. Моля, не се записвайте за участие в него, ако нямате възможност да участвате. Организаторите имат нужда от реална обратна връзка за броя на участниците, а не виртуално напомпване на инициативата. И все пак, ако смятате, че ваши приятели биха проявили интерес, препратете им информацията.

Mожете да сложите бадж за митинга в блоговете си: картинка, върху която кликвате и отивате на Фейсбук страницата на протеста:

<a href=“http://www.facebook.com/event.php?eid=120198714682210″ target=“”blank”“><img src=“http://lydblog.files.wordpress.com/2010/05/illegal-badge-small.jpg“ alt=“Митинг пред Бусманци“ /></a>

Как да стигнете до Бусманци? Засега открих това:

„Транспорт до Бусманци: маршрутка 35, върви от Люлин по Стамболийски – Руски Паметник – НДК – Цариградско – Дружба и после Бусманци, спира директно пред затвора. Маршрутка 19 и тя минава през Бусманци, но не знам къде точно. И също автобуси, които се взимат от Дружба – 8,10,14.“

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly