сеп. 112010
 

Обичам да изпробвам различни неща и браузърите не остават по-назад. Е, имам приятел, който е доста по-експериментално настроен, даже тествахме заедно браузърът Acoo, но това е друга тема.

Първият ми съзнателен браузър (разбирай който съм използвал и за малко по-други неща от проверяване на пощата в абв) беше Opera. Беше много лекичък, имаше табове, което за времето си беше уникално готино и удобно. И така няколко години. След това стана тромав, тежък, забиваше и от ден на ден ми дотягаше все повече и повече. Изпробвах Mozilla, Safari, даже дадох още един шанс на IE, но все нещо беше кофти и неудобно и дразнещо. Точно в този момент излезе Google Chrome. Гепих се за него като удавник за сламка и взех да го разцъквам. Този браузър ме впечатли страшно много с комбинацията от по-голямо полезно пространство и уникална бързина. Разцъквах го и него няколко години може би около 2 и в един момент наскоро ей-така от скука ми прещрака да мигрирам пак към Mozilla Firefox… всъщност започнах да използвам мейл клиента им (Thunderbird) и реших да изпробвам отново браузъра.

Общо взето изкарах няколко месеца само с Мозила-та и се върнах на Google Chrome. Просто мозилата е прекалено тежка, прекалено затворена откъм преподреждане на тулбаровете, а аз искам да имам достъп лесно до не малко неща, като само гугъл лентата заема цяла линия на бара, а останалите тулчета се подреждат още отдолу и ми свиват видимата част на интернет страниците.

Та така де, от скоро отново съм с Chrome-а и в комбинация с новите (за мен) плъгини (приставки) ми е супер удобен. Всичко ми се събира на 3 ленти – 1 за табовете, 2 за сърч полето + плъгините и системните бутони и 3 за буукмарците, които при това могат да се скриват. Остава огромно полезно пространство, браузъра си работи все така бързо въпреки че инсталирах не малко плъгини. Бих казал, че все още е най-бързият браузър, както се рекламираше в началото.

Когато станат много, табовете стават по-малки вместо да излизат „извън“ лентата и да трябва да се скролва. Абе удобна работа… и бърза. Най-важното – бърза. Отваря се и се затваря за части от секундата, зарежда странички отново за толкова. Например чисто нова мозила на същия компютър се затваря за около 7 секунди докато си убие всички сесии.

Ето, че преоткривам приложенията за Гугъл Хром-а и искам да споделя с вас кои са ми най-полезни.


AddThis – Bookmark, Email, Share, Translate – Версия: 1.21
Share to Facebook, Twitter, WordPress, Posterous, Instapaper, and 200 more. Translate pages. Autoconfigs based on usage.

AniWeather – Версия: 0.6.19.8
AniWeather = Animated Weather + Any Weather
Awesome Screenshot: Capture & Annotate – Версия: 2.1
Capture the whole page or any portion, annotate it with rectangles, circles, arrows, lines and text, one-click upload to share.
Chrome SEO – Версия: 0.8
The Google Chrome SEO Extension. All the SEO Stats and Tools you need to make daily SEO easier. The MOST popular Chrome SEO Plugin!

Cooliris – Версия: 1.12.0.36021
Cooliris transforms your browser into a full-screen 3D Wall for searching, viewing and sharing the Web.
Downloads – Версия: 1
Access the Downloads window directly from the toolbar
Frame two pages – Версия: 1.6.1
Merge the active tab and the previous one into a frameset
Google Calendar Checker (by Google) – Версия: 1.0.3
Quickly see the time until your next meeting. Click the button to open your calendar.
RemindMe – Версия: 2.7.7
RemindMe allows you to setup reminders while browsing and sync them between computers.
Webpage Screenshot – Версия: 4.5.2
Fast&Simple solution to Save & Share & Print & Edit screenshots of any webpage. Capture to PNG/JPG drawing tools, and sharing features.
Webpage Screenshot save files – Версия: 7.0

Напоследък сложих на няколко места Опера, но не съм имал време да я разглеждам. Видях, че са си сменили имиджа, рекламират новата версия като по-бърза, малко са попроменили концепциите доколкото успях да забележа за няколкото ми минутки работа, но засега съм предоволен от Хром-а.

Друг голям плюс на браузъра на Гугъл е синхронизирането на отметките. Страхотно полезно! Изпращат ми нещо интересно на единия комп, бързам, буукмарквам го и го забравям. Мога вечерта или след няколко дни да се сетя и да го разгледам или да ми затрябва на домашния комп или на всеки друг компютър на който се логна в iGoogle профила си. Чудно…

Ако имате мнение по въпроса с браузърите драснете някой ред.

Ако искате да ми препоръчате плъгинче, което е полезно – също.

А вие кой браузър използвате ?


parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  One Response to “Войната на браузърите и най-полезните плъгини за Google Chrome.”

  1. ЗДравей!

    Знаеш ли как след срив на хром да си върна отворените страници, при условие, че ги няма в наскоро затворени? А са отваряни преди много време и са много и от историята не мога да ги върна? Знаеш ли какъвто и да е начин да се възтановят пак? Това стана, защото инсталирах една приставка.