авг. 162010
 

 

Не отдавна писах за моя роднина, която имаше проблеми с новия абсурден метод на БТК и Виваком за сключване на „договори“ – „Сделка от разстояние“. В последствие се оказа, че има още доста опарени хора, както например Екатерина Попова. Това е нейният разказ…

Внимавайте със „сделките от разстояние“!
Предупредете роднините си!

 

Известно време, след като омбудсманът на Р. България Гиньо Ганев излезе със становище в полза на българите по отношение на нетолератното поведение на телекомуникационните компании „Виваком” и „Глобул” за буквалното изнудване, прилагано на клиентите им чрез сключването и преподновяването на договори за мобилните телефонни номера, сега в сила е нова измама.

Този път бившата компания БТК – настояща „Виваком”, изнудва последните си останали абонати на стационарни телефони. Първо абонатът получава обаждане по телефона, в което му обясняват, че ще получи безплатно телефонен апарат след като поднови тарифата си или приеме предложената му от оператора тарифа за следващата – забележете – 1 ГОДИНА. А след седмица получава писмо от „Виваком”, в което се казва, че „с настоящето писмо бихме искали да потвърдим параметрите на услугата, която приехте в телефонен разговор… при условия на „сделка от разстояние”, съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите…”. По-надолу се обяснява, че срещу 14 лева на месец имате 50 безплатни минути към фиксираната мрежа на „Виваком” и че след изчерпването им, разговорите се таксуват на секунди, като всяка започната първа минута се отчита като цяла след първоначалната цена от 0.132 лв.

На задната страница на писмото са описани „специални условия на Договора от разстояние” (забележете, че говорим за Договор, който не съществува, тъй като никоя от страните не е подписвала каквото и да е), в които се казва, че „договорът” влиза в сила (в случая, който описвам тук) от 30.07.2010 г. като услугата се предоставя от същата дата и се сключва за 12 месеца. След изтичането му, той се подновява автоматично за още 1 година, ако няма писмено предизвестие 30 дни преди изтичането на срока. До изтичането на въпросния договор не е разрешено да се изключва временно телефонния пост, да се преобразува в ISDN, както и да се променя плана с по-нисък, камо ли да се закрие поста. В писмото се казва още, че „имате право, след сключване на договора, без да дължите обезщетение или неустойка и без да посочвате причина, да се откажете от сключения „Договор от разстояние” в срок от 7 работни дни, считано от датата на сключването – 30.07.2010 г. Отказът можело да се направи на телефон 123.

 

Тук идва и най-интересната част. Въпросното писмо е изпратено от София на 3.08.2010 г. и е получено от абоната на 4.08.2010 г., т.е. 4 дена след „сключването” на въпросния „договор от разстояние”. Още по-интересното е, че абонатът, за който става въпрос тук, не се е съгласявал по телефона да променя абонаментния си план, нито се е съгласявал с какъвто и да е „договор от разстояние”, за който може да каже „да” или „не” в 7-дневен срок след разговора. Между другото, след като аз научих за това, което се случва със 70-годишната дама, чието име няма да споменавам тук и която е ”героят” на този материал, да я наречем г-жа Х (това стана на 10 август), се обадих на въпросния телефон 123, за да съобщя, че такъв „договор” няма и дамата не иска да й се променя абонатният план, нито да й се носи нов телефонен апарат безплатно. Любезна операторка обясни, че абонатът е потвърдил услугата с казване на ЕГН, което е въведено в системата и оттам вече тече новият абонамент. Поисках записът на телефонния разговор, с който г-жа Х е направила това, тъй като тя твърди, че не си е давала ЕГН-то на никого по телефона, въпреки много обаждания, които я агитирали срещу безплатен телефон да си променя плановете, тарифите или телефонният оператор. Обясниха ми, че трябва да се направи проверка, след което ме накараха да изчакам 3-4 минути.

 

Операторка записа мобилният ми телефон за връзка и каза, че ще се обадят, след като направят проверката. И така чаках три дена. На 13 август отново се обадих на 123 и говорих с друга операторка. Тя започна да обяснява същото, както колежката й преди 3 дена, но аз (вече поизнервена) й обясних, че няма да водя един и същ разговор по 100 пъти, че искам записът, от който става ясно, че абонатът е потвърдил и че в противен случай считам въпросният „договор” за невалиден, тъй като компанията на своя глава, без подпис, е направила нещо, което законът не й позволява. След това (съвсем разгорещена вече) попитах защо ни правят на маймуни и обясних, че този разговор също се записва, ако ми потрябва в съда. Операторката ми обясни, че записът трябва да се изиска с молба или писмо, или каквото там се казва, от местния офис във Варна (тъй като абонатът е варненски). НОВО ДВАСЕДЕТ! След втория разговор отидохме в централния офис на фирмата във Варна, където се случва всичко описвано. Любезна служителка погледна писмото, направи проверка в системата и обясни, че абонатът е приел „договора”, а тя нищо не може да направи. Не може и да го прекрати, тъй като се дължи неустойки за срок от 1 година. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ! АБОНАТЪТ ДЪЛЖИ НЕУСТОКИ ЗА 1 ГОДИНИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ Е ПОДПИСВАЛ ЛИЧНО И КОЕТО НАУЧАВА ОТ ПИСМО, ПРИСТИГНАЛО 4 ДЕНА СЛЕД ДАТАТА НА ВЪПРОСНАТА „СДЕЛКА”.

 

Служителката обясни още, че при тях няма как да се подаде искане за записа и това са „пълни глупости”, въпреки настояването ми, че колежките й от националния офис (телефон 123 за цялата страна) са ми обяснили, че трябва да направя именно това. След това ни беше казано, че за да се прекрати „договорът” трябва първо да подам жалба на адреса за жалби (познайте къде – отново в София, разбира се) и да изчакам отговорът, който е до 30 работни дни. И това докато новият план е вече в действие. Казано ни беше още, че всъщност тарифата няма да се промени кой знае колко и че „единственото било, че не може 1 година да закриваме абоната или да го прехвърляме”. Така! Стигнахме и до ключа от бараката. Но преди да отворим вратата е редно да споделим и друго, според мен изключително важно нещо. Служителката обясни, че всъщност трябва да докажем, че не е сключван договор! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ – ДА ДОКАЗВАМЕ, ЧЕ НЕ Е СКЛЮЧЕНО НЕЩО, КОЕТО ВСЪЩНОСТ ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА В ПРАВНИЯ МИР, ВМЕСТО КОМПАНИЯТА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ СА СКЛЮЧИЛИ ПИСМЕН ДОГОВОР В ДВА ЕКЗЕМПЛЯРА, КАКТО ИЗИСКВА ЗАКОНА СЪС СЪОТВЕТНИЯ АБОНАТ! ДОКЪДЕ СТИГНАХА БЕЗУМИЯТА В ДЪРЖАВАТА НИ?

 

Та… след този пореден безсмислен разговор със служителка, този път във варненския офис (трети поред в рамките на 4 дена) получих листче хартия, на което е записано: VIVACOM обслужване на клиенти, гр. София, Пощенски код 1784, пощенска кутия №44. И толкова!

След тези дълги и подробни обяснения, които имат за цел да разкрият цялата методика на измамата, ми се иска да поставя някои въпроси:
1. Дори и да има „съгласие” по телефона, изтръгнато с различни търговски трикове, договорът не би следвало да влезе в сила след подписването му от „двете страни в два екземпляра”?
2. Ако „съгласието” е взето в телефонен разговор, защо компанията не предоставя записа му, след като „този разговор може да бъде записан с цел подобряване на качеството на обслужване”?
3. Как е възможно който и да е да бъде ангажиран с „договор” и да дължи неустойки за нещо, което не е сключвал и което може да е направено от негов съседн, наемател и ли някой друг, приел обаждането?
4. Къде е „договорът”, който е сключен?
5. Може ли по схемата „сделка от разстояние” хората да бъдат мамени за кредити, жилища, коли и прочие?
6. Ако е така, какво ще направи държавата, за да спре тези мошеничества?

 

Има още много въпроси, които всеки четящ този материал може сам да зададе. И тук не говоря за изгубеното време, нервите, бензинът в колата за разходки по офисите, парите за телефонни разговори. Не коментирам защо, как и кой позволя на една компания, която през последните няколко месеца е загубила около 70% от абонатите си, да използва търговски и юридически измами, за да накара клиентите си още 1 година да останат нейни абонати. Един път вече отказах интернет достъпът на същата компания и платих таксата за всеки месец до изтичането на договора ми. Сега ще се боря докрай, за да спра тази несправедливост, която е насочена главно срещу по-възрастните хора, тъй като все повече хора не поддържат вече услугата стационарен телефон, а малкото останали, или се прехвърлят в други компании, които предлагат такса от 2,50 лв. на месец, или използват услуги три в едно – интернет, телефон и телевизия. Така злощастната компания, опитвайки се за пореден път да спечели още година сигурни доходи, мами клиентите си безнаказано.

 

Има ли държава? Има ли институции в тази държава, които да спрат това?

Обръщам се към всички, които четат този материал – моля ви, разпространявайте го в цялото интернет пространство. Публикувах го на блога на Георги Чилиев, защото той се е сблъскал със същият проблем. Изпратила съм писмо до „Господари на ефира”. Ще изпратя писма и до Комисията за защита на потребителите, както и до всички институции, които биха могли да помогнат. Ако това не проработи, ще изпратя отворено писмо до всички медии в страната. Знам, че много хора, които прочетат историята, ще споделят своята – която е същата. Нека задно търсим правата си. Комунизмът отдавна свърши и нещата в България трябва да се случват така, както в нормалните страни. Аз, както и малкото останали тук млади хора, искаме да имаме права, след като нямаме нормални условия за живот въпреки опитите ни, плащането на данъци и такси, правенето на всичко, което би спасило малкото останало от държавата ни. А не е именно тя – държавата, която би трябвало да ни защити? Премиерът Бойко Борисов каза наскоро в една друга ситуация, че са му най-мили  българите! – Дано е така! Публикувам тази история и призовавам всички, които са станали свидетели или са били мамени по такъв или друг начин, да обединим сили и да намерим правата си, спирайки тази несправедливост срещу хората, които не могат или не знаят как да се защитят.

 

Екатерина Попова, Варна

edit: Всичко стига и още по-далеч. Пристига ДОГОВОРЪТ! (продължение на темата)

 

Продължение: Как да се преборим със „Сделка от разстояние“ на Виваком.

ПродължениеКРАЙ на „Сделка от разстояние“ !

Виж всички публикации по тази тема.

 

 

parti agencia


AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  65 коментара to “„Виваком” изнудва клиенти за 1 година с „договори от разстояние”, които не са реални.”

 1. Здравейте, Същата наглост ме сполетя и мене. Ободиха ми се някакми педераси по телефона и ме омайваха, докато ми писна и поисках писмен договор, за да прочета какво пише м него и да го подпиша. Обещаха до 2-3 дни да дойде друг педерас в дома ми и да ми донесе договора. Никой не дойде и аз реших, че договор няма, т.е. остава си стария договор. Преди 20 дни се обадих, за да ми обяснят защо са приели, че има нов одоговор от разстояние без сключен договор.
  Чудя се какво да направя:
  1. Да спра да плащам и да си говоря докато на тях им писне и предприемат някакви действия?
  или
  2.Да подпиша договор с неустойки и да не ги плаща, но това значи на узаконя договора2
  Вие имате ли опит за това или знаете ли каква е съдебната практика?

 2. Миналата година 2011 6-ти юни си закупих от Виваком, предплатена карта, и си я ползвах! Преди 2 месеца, ми звъни някаква жена по телефона и ме пита, дали аз съм титоляра на картата, съответно ми споменава името, и аз потвърдих че съм аз! И почна да ме омайва, да ми дали телефон Нокия с фенерче, и някакви безплатни минути само за 5 лева такса на сметка! Казах и, че имам към тях друга карта на сметка и тази „НЕ“ желая да е на сметка, и така 5 минути и обяснявах, че не желая. Надявам се, да не са ме преметнали, и да имам договор без да знам, че няма да ми издържат нервите, и може да сътворя някоя глупост!

 3. Мен ме преметнаха в офиса на бул.М.Луиза 78 в София, където отидох да подновя 1-год. си договор. Предложиха ми тел. за 11.90 лв еднократно, при подписването не виждаш договор, а се подписваш с електронен подпис и име и фамилия. Получаваш договора в торба и след като се прибереш – Честито! – без да знаеш, си подписал 2-годишен договор, телефонът не може да се върне, защото си го разопаковал и пробвал дали работи… Като звъниш на 123 – не са присъствали и не заемат позиция… Подадох жалба в самия офис като управителят каза, че е безсмислено… и ще ти отговорят в 30 -дневен срок… Ще се обърна и към КЗП, към юристи и медии. Алчни измамници!

 4. Взех една карта допълнително за мобилен интернет,но сигнала спря обаждах им се ходих до офисите,но всички пехвърляха топката.Обади се на 123-обаждам се.Вървете до някой офис-отивам. Там ми казват да се обадя на 123,123 ми казват да отида до офисите им и така до безкрай….Едва ли не станах техен служител…Загубих много време вместо да работя…Спрях да плащам,защото според закона на България,ВИВАКОМ нарушиха едностранно договора…Не получавам услуга! Не трябва да плащам! Сега ми искат пари! За мен са рекетчии и измамници.Да не казвам за другите им измами спрямо мен! Трябва всички нормални хора да ги изхвърлим от МОНОПОЛНОТО им положение!

 5. Някой да направи сайт-КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ВИВАКОМ ЗА ВИНАГИ.Да се обединим и да ги премахнем! И да премахнем тези дето им продадоха цялата НАША инфрастуктура за жълти стотинки,та сега да ни изнудват с нашите средства!

 6. Махнете тези измети бре.Толкова ли няма кадърни хора в тази държава да защитят нас потребителите.Така ли няма такъв закон при който като не ни доставят кач. услуга да си разтурим договора???Откъде накъде няма да бъда доволна и ще ми натрапват техните идиотщини????

 7. ного са тъпи истена изнудват хората истена мисе обашдат по десет пъти щеме съдат когато неи оправат интърнета кажими ка щесиго плаштам когато него испозвам истена истенски педали прават ми заплаха че истена на истена тази бъгария само скубат бах на глаго истена си очистих сички сметки стах на бетика само мога да кажа дамиго духат наи ного нама да дам нито един леф

 8. И аз имам едно питане от декември имам разправиии с интернета преподписах договор колкото заради в нас какво става работи прекасне и така но това толкова нее дразнимо склиучвам договор на промоционална цена а сега платих старата сметка е каква е тая промоция да попитам която сам склиучил с тях