авг. 162010
 

 

Не отдавна писах за моя роднина, която имаше проблеми с новия абсурден метод на БТК и Виваком за сключване на „договори“ – „Сделка от разстояние“. В последствие се оказа, че има още доста опарени хора, както например Екатерина Попова. Това е нейният разказ…

Внимавайте със „сделките от разстояние“!
Предупредете роднините си!

 

Известно време, след като омбудсманът на Р. България Гиньо Ганев излезе със становище в полза на българите по отношение на нетолератното поведение на телекомуникационните компании „Виваком” и „Глобул” за буквалното изнудване, прилагано на клиентите им чрез сключването и преподновяването на договори за мобилните телефонни номера, сега в сила е нова измама.

Този път бившата компания БТК – настояща „Виваком”, изнудва последните си останали абонати на стационарни телефони. Първо абонатът получава обаждане по телефона, в което му обясняват, че ще получи безплатно телефонен апарат след като поднови тарифата си или приеме предложената му от оператора тарифа за следващата – забележете – 1 ГОДИНА. А след седмица получава писмо от „Виваком”, в което се казва, че „с настоящето писмо бихме искали да потвърдим параметрите на услугата, която приехте в телефонен разговор… при условия на „сделка от разстояние”, съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите…”. По-надолу се обяснява, че срещу 14 лева на месец имате 50 безплатни минути към фиксираната мрежа на „Виваком” и че след изчерпването им, разговорите се таксуват на секунди, като всяка започната първа минута се отчита като цяла след първоначалната цена от 0.132 лв.

На задната страница на писмото са описани „специални условия на Договора от разстояние” (забележете, че говорим за Договор, който не съществува, тъй като никоя от страните не е подписвала каквото и да е), в които се казва, че „договорът” влиза в сила (в случая, който описвам тук) от 30.07.2010 г. като услугата се предоставя от същата дата и се сключва за 12 месеца. След изтичането му, той се подновява автоматично за още 1 година, ако няма писмено предизвестие 30 дни преди изтичането на срока. До изтичането на въпросния договор не е разрешено да се изключва временно телефонния пост, да се преобразува в ISDN, както и да се променя плана с по-нисък, камо ли да се закрие поста. В писмото се казва още, че „имате право, след сключване на договора, без да дължите обезщетение или неустойка и без да посочвате причина, да се откажете от сключения „Договор от разстояние” в срок от 7 работни дни, считано от датата на сключването – 30.07.2010 г. Отказът можело да се направи на телефон 123.

 

Тук идва и най-интересната част. Въпросното писмо е изпратено от София на 3.08.2010 г. и е получено от абоната на 4.08.2010 г., т.е. 4 дена след „сключването” на въпросния „договор от разстояние”. Още по-интересното е, че абонатът, за който става въпрос тук, не се е съгласявал по телефона да променя абонаментния си план, нито се е съгласявал с какъвто и да е „договор от разстояние”, за който може да каже „да” или „не” в 7-дневен срок след разговора. Между другото, след като аз научих за това, което се случва със 70-годишната дама, чието име няма да споменавам тук и която е ”героят” на този материал, да я наречем г-жа Х (това стана на 10 август), се обадих на въпросния телефон 123, за да съобщя, че такъв „договор” няма и дамата не иска да й се променя абонатният план, нито да й се носи нов телефонен апарат безплатно. Любезна операторка обясни, че абонатът е потвърдил услугата с казване на ЕГН, което е въведено в системата и оттам вече тече новият абонамент. Поисках записът на телефонния разговор, с който г-жа Х е направила това, тъй като тя твърди, че не си е давала ЕГН-то на никого по телефона, въпреки много обаждания, които я агитирали срещу безплатен телефон да си променя плановете, тарифите или телефонният оператор. Обясниха ми, че трябва да се направи проверка, след което ме накараха да изчакам 3-4 минути.

 

Операторка записа мобилният ми телефон за връзка и каза, че ще се обадят, след като направят проверката. И така чаках три дена. На 13 август отново се обадих на 123 и говорих с друга операторка. Тя започна да обяснява същото, както колежката й преди 3 дена, но аз (вече поизнервена) й обясних, че няма да водя един и същ разговор по 100 пъти, че искам записът, от който става ясно, че абонатът е потвърдил и че в противен случай считам въпросният „договор” за невалиден, тъй като компанията на своя глава, без подпис, е направила нещо, което законът не й позволява. След това (съвсем разгорещена вече) попитах защо ни правят на маймуни и обясних, че този разговор също се записва, ако ми потрябва в съда. Операторката ми обясни, че записът трябва да се изиска с молба или писмо, или каквото там се казва, от местния офис във Варна (тъй като абонатът е варненски). НОВО ДВАСЕДЕТ! След втория разговор отидохме в централния офис на фирмата във Варна, където се случва всичко описвано. Любезна служителка погледна писмото, направи проверка в системата и обясни, че абонатът е приел „договора”, а тя нищо не може да направи. Не може и да го прекрати, тъй като се дължи неустойки за срок от 1 година. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ! АБОНАТЪТ ДЪЛЖИ НЕУСТОКИ ЗА 1 ГОДИНИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ Е ПОДПИСВАЛ ЛИЧНО И КОЕТО НАУЧАВА ОТ ПИСМО, ПРИСТИГНАЛО 4 ДЕНА СЛЕД ДАТАТА НА ВЪПРОСНАТА „СДЕЛКА”.

 

Служителката обясни още, че при тях няма как да се подаде искане за записа и това са „пълни глупости”, въпреки настояването ми, че колежките й от националния офис (телефон 123 за цялата страна) са ми обяснили, че трябва да направя именно това. След това ни беше казано, че за да се прекрати „договорът” трябва първо да подам жалба на адреса за жалби (познайте къде – отново в София, разбира се) и да изчакам отговорът, който е до 30 работни дни. И това докато новият план е вече в действие. Казано ни беше още, че всъщност тарифата няма да се промени кой знае колко и че „единственото било, че не може 1 година да закриваме абоната или да го прехвърляме”. Така! Стигнахме и до ключа от бараката. Но преди да отворим вратата е редно да споделим и друго, според мен изключително важно нещо. Служителката обясни, че всъщност трябва да докажем, че не е сключван договор! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ – ДА ДОКАЗВАМЕ, ЧЕ НЕ Е СКЛЮЧЕНО НЕЩО, КОЕТО ВСЪЩНОСТ ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА В ПРАВНИЯ МИР, ВМЕСТО КОМПАНИЯТА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ СА СКЛЮЧИЛИ ПИСМЕН ДОГОВОР В ДВА ЕКЗЕМПЛЯРА, КАКТО ИЗИСКВА ЗАКОНА СЪС СЪОТВЕТНИЯ АБОНАТ! ДОКЪДЕ СТИГНАХА БЕЗУМИЯТА В ДЪРЖАВАТА НИ?

 

Та… след този пореден безсмислен разговор със служителка, този път във варненския офис (трети поред в рамките на 4 дена) получих листче хартия, на което е записано: VIVACOM обслужване на клиенти, гр. София, Пощенски код 1784, пощенска кутия №44. И толкова!

След тези дълги и подробни обяснения, които имат за цел да разкрият цялата методика на измамата, ми се иска да поставя някои въпроси:
1. Дори и да има „съгласие” по телефона, изтръгнато с различни търговски трикове, договорът не би следвало да влезе в сила след подписването му от „двете страни в два екземпляра”?
2. Ако „съгласието” е взето в телефонен разговор, защо компанията не предоставя записа му, след като „този разговор може да бъде записан с цел подобряване на качеството на обслужване”?
3. Как е възможно който и да е да бъде ангажиран с „договор” и да дължи неустойки за нещо, което не е сключвал и което може да е направено от негов съседн, наемател и ли някой друг, приел обаждането?
4. Къде е „договорът”, който е сключен?
5. Може ли по схемата „сделка от разстояние” хората да бъдат мамени за кредити, жилища, коли и прочие?
6. Ако е така, какво ще направи държавата, за да спре тези мошеничества?

 

Има още много въпроси, които всеки четящ този материал може сам да зададе. И тук не говоря за изгубеното време, нервите, бензинът в колата за разходки по офисите, парите за телефонни разговори. Не коментирам защо, как и кой позволя на една компания, която през последните няколко месеца е загубила около 70% от абонатите си, да използва търговски и юридически измами, за да накара клиентите си още 1 година да останат нейни абонати. Един път вече отказах интернет достъпът на същата компания и платих таксата за всеки месец до изтичането на договора ми. Сега ще се боря докрай, за да спра тази несправедливост, която е насочена главно срещу по-възрастните хора, тъй като все повече хора не поддържат вече услугата стационарен телефон, а малкото останали, или се прехвърлят в други компании, които предлагат такса от 2,50 лв. на месец, или използват услуги три в едно – интернет, телефон и телевизия. Така злощастната компания, опитвайки се за пореден път да спечели още година сигурни доходи, мами клиентите си безнаказано.

 

Има ли държава? Има ли институции в тази държава, които да спрат това?

Обръщам се към всички, които четат този материал – моля ви, разпространявайте го в цялото интернет пространство. Публикувах го на блога на Георги Чилиев, защото той се е сблъскал със същият проблем. Изпратила съм писмо до „Господари на ефира”. Ще изпратя писма и до Комисията за защита на потребителите, както и до всички институции, които биха могли да помогнат. Ако това не проработи, ще изпратя отворено писмо до всички медии в страната. Знам, че много хора, които прочетат историята, ще споделят своята – която е същата. Нека задно търсим правата си. Комунизмът отдавна свърши и нещата в България трябва да се случват така, както в нормалните страни. Аз, както и малкото останали тук млади хора, искаме да имаме права, след като нямаме нормални условия за живот въпреки опитите ни, плащането на данъци и такси, правенето на всичко, което би спасило малкото останало от държавата ни. А не е именно тя – държавата, която би трябвало да ни защити? Премиерът Бойко Борисов каза наскоро в една друга ситуация, че са му най-мили  българите! – Дано е така! Публикувам тази история и призовавам всички, които са станали свидетели или са били мамени по такъв или друг начин, да обединим сили и да намерим правата си, спирайки тази несправедливост срещу хората, които не могат или не знаят как да се защитят.

 

Екатерина Попова, Варна

edit: Всичко стига и още по-далеч. Пристига ДОГОВОРЪТ! (продължение на темата)

 

Продължение: Как да се преборим със „Сделка от разстояние“ на Виваком.

ПродължениеКРАЙ на „Сделка от разстояние“ !

Виж всички публикации по тази тема.

 

 

parti agencia


AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  65 коментара to “„Виваком” изнудва клиенти за 1 година с „договори от разстояние”, които не са реални.”

 1. Svejo: пълни мизерници !!!

 2. Svejo: Внимавайте. И предупредете познатите си (thumb up)

 3. Аз също бях мамен от тази компания и техните партньори по вземанията, които ме лъжеха и се опитваха да вземат колкото могат след като престанах да съм техен абонат на АДСЛ. Разни нахални лелки ми звънят и и ми държат тон и най-лошото е че най-нагло те лъжат и изопачават факти. Но не ми се говори повече не искам никога да съм техен абонат отново.

 4. Аз просто им спрях плащанията. Нека те да докажат, че имат да вземат пари от мен и да покажат по кой договор ( такъв няма).

 5. големи измамници са-наистина.никога повече няма да позвам тяхна услуга.чакам да изтече договора и на нашите.и те няма да ползват :))

 6. Аз не бях плащал телефонната ми сметка 2 месеца, защото не излизаше в е-пей.бг.
  Отидох до виватевл с намерение да си платя сметката и де прекъсна договора ( нямам срочен договор, мога да го прекъсна по всяко време). От там ми казаха че няма такъв абонат. След ровене по ЕГН се оказа че е спрян договора. Зарадвах се. С много трудности изкараха че дължа около 56лв, които платих. Дотук добре но:
  1. По никакъв официален начин не можаха да ме уведомят и потвърдят, че е прекъснат номера и договора – нищо писменно
  2. Сега в е-пей ми излиза 883.46лв. дълг към виваком.
  3. звъняха ми по телефона, но аз КАТЕГОРИЧНО не приех нищо.

 7. Има ли някой скан на писмото от БТК?

 8. Здравейте! И аз да споделя за този договор от разстояние. На 25.08 са се обадили на майка ми ,че ако иска да продължи да ползва техните услуги за домашен телефон ще получи безплатен телефон. Майка им казала ,че няма намерение да се отказва от тях и да изпратят телефона. Никой обаче не й обяснява нищо за какъвто и да било договор. Вчера тя получава писмо, с което е уведомяват, че няма право да се отказва от тях за следващата една година и т.н – всичко е точно както е описано в по-горния пост. За голяма радост обaче тя днес ми казва това и аз сметнах ,че днес 02.09 е точно последния седми работен ден,в който имаме право да се откажем. Звъннах на 123 и попитах значе ли, че като си прекратя договора вече няма да имаме домашен телефон. Отговорими се ,че всичко си остава по старо му,ние сме техни абонати по старите условия. Тоест майка може да се откаже от тях когато си поиска. Поискаха ми телефонния номер и егн на титуляра и името й . Попитаха ме защо майка ми не се обади лично.На което аз им казах,че става въпрос за почти 60 годишна жена,която доста се е оплашила от получения договор и е цялата разтреперена от техния начин на работа. Задържаха ме на телефона около 5 мин,след което отново се включи жената за да ми каже ,че договора е прекратен и да успокоя титулярката.Казаха ,че безплатния телефон няма да го получим. И така. Само незнам как може всичко това да става по телефона. Аз сега по никакъв начин немога да докажа ,че съм прекратила този договор. Дано всичко е наред .Еми това е !

 9. Днес и аз намерих такова писмо до баща ми – че в телефонен разговор на 20.8. се е съгласил при условията на договор от разстояние да сключи това нещо!!! Тотален абсурд! Аз съм свидетел на телефонния разговор, в който баща ми (титуляр на номера) каза: „нищо не мога да ви кажа така по телефона. пратете си условията да ги погледнем и ще ви кажем дали приемаме или не.“ Обадих се на 123, записаха ми мобилния, пуснах „жалба“ или каквото там го водят. Казаха, че ще направят проверка и ще ми се обадят да ми кажат.

  И аз съм в потрес в момента и ми е трудно да повярвам, че това се случва! За бога, нашите ползват този телефонен пост вече 45 години! И сега такива евтини трикове за да ги вържат за една година?!

  Независимо как ще се развият нещата с този „договор“ от тук нататък, ще се радвам да съдействам с каквото мога на Екатерина Попова и групата „ужилени“ по този начин от Виваком. Това не бива в никакъв случай да може да се случва, защото по този начин утре и в затвора ще ни вкарат на базата на несъществуващ телефонен разговор. Това не е държава, това е абсурдистан!

 10. Съветвам ви да се обърнете към Омбудсмана. Аз бях на неговатапресконференция относно автоматичното подновяване на договорите. Видях че наистина е ангажиран с проблема и наистина има начин да помогне. Съветвам да се пускат жалби до него през сайта – има си форма за жалба.
  Аз слава богу успях след 8 месечна одисея да си прекратя договорите, но това стана защото заплаших наглия акаунт мениджър да го съдя за документна измама. И след 1 седмица ми се обади наглото копеле да ме информира че договорите ми са вече прекратени.

 11. Честно казано не мисля да им отделям чак толкова време и нерви. Ще отида в офис на виваком, ще депозирам молба за прекратяване на поста тъй като не желая да ползвам услугите им повече и до там. Нека ме осъдят за обезщетение за „преждевременно прекратяване“ после на базата на този „договор“. Може пък и да стане интересно в един момент.
  Впрочем, след като направих оплакването на 123 обещаха, че ще ми се обадят (това беше преди близо 2 седмици) – до момента никой не ми се е обадил по повод това оплакване. Ако искат. Аз имам огромно желание да ме съдят пък да видим кой крив кой прав.

 12. аз съм от кюстендил .Мойте родители получиха същия ,,договор“ , за който не са си давали съгласие и деиства от 10,09,10г веднага след телефонния разговор/получиха го на 16.09,10/по куриер/обадиха се на 123 и отказаха договора. отидоха да прехърлят номера към Глобул и ще видим какво
  ще стане . ако някой има идея към кого да се обърна да сигнализирам за тая измама моля да пише

 13. по темата благодаря за съвета на георги утре пускам жалба .но да кажа каво стана с смяната на оператора.днес 22.09.10 се
  обадиха от глобул и ме информираха че воваком са върнали искането за смяна на оператор като ,,некоректно попълнено“веднага проверихме данните и се оказа че няма никаква грешка обадихме се на оператор на виваком а те се правят на ,,бистра вода ненапита“ при тях нямало постъпило искане /ами какще има кото те не са пожелали да го приемат а са го вънали/не искат да си дадат номера.пуснахме ново искане .същото само че 2 път .като гледам какво става май преносимоста на номерата май е само една химера и добро пожелание .
  Мисля си дали в комисията за защита на потребителите ще ми обърнат внимание изобщо.А и подчинените на м Цветанов май имат доста работа в тоя оператор ВИВАКОМ където измамата,лъжата и рекета са издигнати в култ и превърнати в официална политика.не смятам да се отказвам събирам още идеи как да накарам Виваком да си изпълни задълженията си по закон.

 14. Оказва се, че не сме много защитени – в закона за защита на потребителите има раздел II „Договор за продажба от разстояние“ в глава 4 /от чл. 48 нататък/, който може да бъде изтълкуван в полза на доставчика.

  http://lex.bg/laws/ldoc/2135513678

  Ако успея да се добера до познат юрист ще пиша какво е коментирал.

  Успех!

 15. Допълнение:
  Този тип договори се оказва валиден, макар и рядко използван. Друг е въпросът колко е лесно те да докажат сключването на договора. Но за да си спестим всички главоболия – ето две неща, на които ми обърнаха внимание:

  – когато се сключва договор, особено с голяма и/или монополна компания той обикновено има част, че общите условия за договорите с това( юридическо) лице са част от него – тоест трябва да се внимава още какво влачи този договор след себе си;
  – ако имате притеснения след обаждането преди да изтече седемдневният срок се обадете на 123 или в писмена форма в 2 екземпляра ги уведомете в техен офис, че се отказвате от такъв договор като си вземете входящ номер и печат на копието за вас.

 16. @ #17 М.Григоров:
  Напротив, доказването на това дали сключен договора е същия въпрос защото не ми е известен договор който да е валиден и да не е сключен.

 17. Законодателят искаше с измененията в ЗЗП да защити хората, поръчали стоки от онлайн магазини и по телевизията, не да даде на Виваком възможност да вменява на хората задължения, които нямат. Няма подпис – няма договор 🙂

 18. СЪЩИЯ СЛУЧАЙ ДОГОВОР ОТ РАЗТОЯНИЕ,ПОСЛЕ ОБАЖДАХ СЕ НА 123 УЖ Е ПРЕКРАТЕН И СЛЕД МЕСЕЦ ПРАЩАТ ПОДАРЪК ТЕЛ.АПАРТ,НО ПОНЕЖЕ Е ПОЧИВЕН ДЕН В ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ ХОДЯ ПО МЪКИТЕ НА ВИВАКОМ,ЗА МЕН НЕ САМО ИЗНУДВАНЕ АМИ РЕКЕТИРАНЕ АБСУРДНО,БЕЗ НИКАКВО ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ТЕ ВИВЛИЧАТ В ТРЕВОГИ И ТО НАЙ НЕВИНИТЕ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ОТ 55 ДО 65 Г.АКО ТРЯБВА НОВИЯ ОБУСМАН ПЕНЧЕВ ЩЕ ПИША.

 19. Же-сто-ко! Когато попаднете в такава ситуация, първата ви работа трябва да бъде да се обърнете(т.е. сигнализирате) ЕДНОВРЕМЕННО на компанията и на поне една организация/юридическо лице, чието мнение да може да натежи. Те общо взето печелят и разитат на това хората да не си търсят правата. ВСИЧКИ, не само БТК/Виваком. Това ги издържа…

  Та, моят случай (може да минете на параграфа „интересна част“ ако не искате подробности). Майка ми и тя наближава 60-тте.. обадили ѝ се на 06/10,2010 по телефона „обяснили ѝ“ разни неща от сорта „ако сте съгласна, нов телефон“ (<акцента, ест) и тя женицата се е съгласила. Като я питах "какво ти обясниха", тя не можеше точно да ми разясни… защо подяволите се съгласява? Ами психическият момент на внезапната добре-звучаща оферта, възможността да се откажеш и прочее сладки приказки, които разконцентрират особено пък по-възрастни и натоварени хора… просто страхотна машина за печелене на пари. АБСОЛЮТНО същият случай като този с влизането в някой от магазините на виваком/м-тел/глобул… Нападат те, буквално, психясват те, омайват те, подписваш се – набутваш се. Направо… но да се върна на темата:

  По стечение на обстоятелствата аз вече БЯХ чел всичките им условия (защото аз не съм от тези потребители, които просто кликат "next") известно време преди това. Бях се поинтересувал от промоцията и дори го бях предложил на майка ми. Но тъй като тя не знаеше кога ѝ изтича договора по принцип го оставихме за по-нататък и то само си дойде. Та не се притесних особено от факта, че е приела.

  Интересната част: обаждането е било на 06.10.2010, писмото го получихме на 15.10.2010! С най-милото "можете да се откажете в 7 дневен срок! Евала!!!
  +! Когато се обадихме веднага на 123, за да питаме всъщност КАК ще се получи телефона, след като договора е "от разстояние", а не в магазин на виваком, ни казаха дори, че договора бил в сила от ПЕТИ (05.10.2010). При положение, че потвърждението е било на 6ти според хартийката?!?! ….

  Е, тъй като в моят случай е все тая, тъй като сигурно и доброволно щяхме да го направим (така и така няма намерение да се отказва), не ми пука особено. Но ще гледам да се разбере, че такива обаждания НЕ СЕ ПОВТВЪРЖДАВАТ НИ-КО-ГА! Щом са се обадили на своя воля, могат да го направят ПАК. Кажете едно "аз ще се свържа с вас, ако реша" или "нека помисля, звъннете ми утре". Но именно с импулсивните решения – те печелят. Това си е тяхната стратегия…
  Аз очаквам нов телефон до 1 седмица. Ако не го получа… ще слушат от мен докато не го =) Няма мърдане.

 20. Хеееей, разберете че от телекомите цицат много политици ,криминални типове и ченгета. На никого не му пука за нас. Няма орган който да ни защити от тези наглеци. Истината е че само един масов протест в „Гръцки стил“ с камъни и коктейли Молотов може да има ефект…… Може и друго – Разговаряйте със служителите на телекомите посредством метална тръба. ВЕрвайте ми че още след първите няколко думи посредством тръбата ще са далеч по сговорчиви…

 21. Eто и моята история.Баща ми сключи с vivacom договор за програмата vivacom home(интернет и домашен телефон) и оттук започнаха бедите.Само две седмици след включването ни към тях интернетът и телефонът спряха.Започнахме да им звъним,а те да ни мотаят и в крайна сметка се разбра,че има техническа повреда.Егати повредата-вече 3 месеца.През това време никой не ни обърна внимание.Викахме техниците на vivacom МНОГО пъти,а те не идваха.Оправданието им беше,че ние сме били некоректни и не сме си били вкъщи,когато са идвали.Абсолютна гавра.Чакала съм ги по цели дни.Имам подадени вече 7 жалби.След двумесечно закъснение ми беше отговорено на първата жалба.Според тях проблем не съществува и те ми предоставят отлична връзка.Отново извиках техници и пак ме вързаха със същото оправдание.През всички тези месеци така и не разбрах името на никой служител или техник.Било тяхна политика да не си казват имената.Ебават се с нас както си искат.Исках среща с подписалата се в отговор на моите жалби, но явно такава личност не съществува.Оказа се ,че Отдел ЖАЛБИ на VIVACOM е фиктивен,че няма начин да говориш с някои на ниво по-високо от ниво служител.А пък служителите от своя страна нямат право да казват имената си,особено тези,с които говориш по телефона. И до сега получавам сметки за телефон и net,въпреки че в разпечатката за разговори пише 0 минути изговорени.Но на кой ли му дреме.Най-лошото е,че договорът е за 2 години,въпреки че на баща ми му беше казано,че е за една.Но какво да се прави-един миг невнимание и ставаш жертва на тези мошенници VIVACOM.Ако имате някакви идеи как да си търсим правата пишете.Успех на всички прецакани,а за другите-НИКОГА НЕ СИ ИМАЙТЕ ВЗЕМАНЕ-ДАВАНЕ С ТЕЗИ КОПЕЛЕТА VIVACOM.

 22. Лили Мушекова, при условие, че не ти предоставят услугата можеш спокойно да си прекратиш договора. Ако си по-настоятелна в техен офис, а ако не – в Комисията за защита на потребителите. Със сигурност няма да имат накъде на мърдат и или ще си получиш услугата или ще ти прекъснат договора. Въпреки, че при толкова дълъг период на отсъствие на услуга можеш да претендираш, че си вече абонат на друга фирма и дори и да се окаже, че те ще ти пуснат интернет КЗП да ги задължи да ти прекратят договора.

  А, че нямат отдел за жалби то това е ясно. Аз също съм питал и след 100 мъки изкопчих номер на пощенска кутия еди-си-къде, което е пълна порнография.

  Успех с борбата и отново съветвам да отиваш направо в КЗП и да пуснеш жалбичка. Те ще свършат останалото.

 23. Всичко което е написано от госпожата се случи и на моята маика. Сега не плащам телефон 3 месец и нямам намерение да плащам за нещо което несъм съгласен

 24. Първо искам да кажа, че не съм служител на ВИВАКОМ. Но знам със сигурност, че техните служители ги обучават не как да печелят нови клиенти, а как да не допуснат загуба на стари. Даже имат и глоби за загуба на клиент. Затова когато поискаш да си прекратиш договора започват да се държат нагло с теб. От 28.07.2010 г. имам големи проблеми с това бившо БТК, но с много постоянство и нерви успях да си прекратя договора за стационарния телефон. Комисията за защита на потребителя няма да ви помогне в нищо. Опитвах се да получа тяхната помощ. Изпратиха ми писмо с някакви точки и алинеи, сякаш аз не съм потребител. Аз друго не съм очаквал от тези канцеларски плъхове. Моят съвет е: бягайте от ВИВАКОМ , даже и на обратната страна на Луната. Никога не се обаждайте на 123, пълна загуба на време и на нерви. От другия край на връзката са напълно некомпетентни индивиди, които са сложени там да ви изгубят времето и да ви скъсат нервите. Просто ВИВАКОМ изпусна държавните поръчки и сега се чуди как да оцелее. Престои ми още една битка с БТК и тогава ще си отдъхна. Ако някой иска да коментираме БТК мейла ми е hrhristov@mail.bg

 25. Здравейте, преди месец писах за проблема си. И сега ще ви споделя развитието.Успях да прекратя договора, благодарение на Защита на потребителите, или по-точно те ме препратиха в Агенция по съобщенията. Е всичко е добре, когато свършва добре. Не се отказвайте. За да бъде прекратен договора, задължитено трябва да имате черно на бяло отговор от тяхна страна,че договорът е прекратен БЕЗ НЕУСТОЙКИ.В противен случай просто служителите им ви баламосват.

 26. Имахме подписан договор за телефон и интернет за 2 години. Прекратиха договора, защото не успяха да отстранят повредата. Въпреки че месеци наред твърдяха,че няма повреда и ние не искаме да отваряме вратата на техниците им.Но явно Агенцията по съобщенията е направила проверка и са установили,че е невъзможно тяхната връзка да достигне до апартамента ни.Незнам точно каква е схемата, но от агенцията ни казаха да чакаме препоръчано писмо с отговор. И така и стана. Въпреки че vivacom отново проявиха наглостта си и в отговора за прекратяване пишеше,че трябва да заплатим таксите за месеците, за които са издадени фактури.:))хаха Признават,че никога не са доставяли услуга,но все пак да им платим за тези месеци, в които водихме борба с тях, защото фактурите са налице. Разбира се нищо не смятам да плащам.Ако трябва още много жалби ще напиша. Смешно е, защото от тях трябва да искам неустойки за причинените неудобства. Успех на всички и бъдете упорити. Всяка седмица пишете жалби до тях и потърсете помощта на Агенцията по съобщенията.

 27. благодаря на г-н чилиев за съвета.да се обърна към КЗП комисията работи и благодарение на тях ина на КРС сега мога да кажа

  че ПРЕНОСИМОСТА НА НОМЕРАТА НЕ Е ХИМЕРА А РЕАЛНОСТ . ОТ 1 седмица родителите ми са притежатели на стационарен телефон от глобул с м.ес такса 4.90 лв и номер от вива ком които притежават от над 30 години.въпреки чакането от над 3 месеца.това е резултата от ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИМ ,,ДОГОВОР ОТ РАЗСТОЯНИЕ“.аКО виваком не се бяха опитали да им пробутат „договора “ от разстояние сигурно щяха да си плащат още 7.8лв за 30мит градски разговори.благодаря и на всички които споделят своя опит в този форум полезно е и дава кураж да си отстояваме законните права

 28. Повече от 20 години съм изряден платец на БТК за стационарен телефон. Преди време ми се обадиха, за да ми предложат безплатен тел. апарат, след като отказах и обясних, че този телефонен пост го ползвам само заради факса, ме попитаха дали искам следващите 2 години да съм техен абонат. Казах, че не се наемам с такива прогнози и отказах. Аз и съпругът ми работим в близкия град, но живеем в село. Т.е през работната седмица няма никой в къщи. От началото на м. декември нямам домашен телефон, защото системата от аналогова е преминала на цифрова. Отидох в офиса на Виваком с намерение да закрия домашния си телефонен пост. Преди това звънях на 123 и…..или не може да се избере 5/оператор/ или след много усилия оставаш с усещането за изгубено време. Та – в офиса една нахакана госпожица ми обясни колко хубави са безплатните апарати „едни такива с антенка”, че няма проблем да бъде закрит поста, но трябва да им занеса телефонния апарат. Аз казах, че такъв не съм получавала и не желая да получа. В моя случай трябва да отида до някакъв склад в пощата, да пусна заявка, да дойдат техниците в къщи и да ми активират телефона и едва тогава може да бъде закрит поста. Аз съм с месечна такса 11.50 лв. Т.е трябва да плащам нещо, което не съм ползвала и не искам. За мен това е безумие!
  Ако все още ви се коментира тази тема ще ми бъде от полза Вашият съвет!

 29. vsichki sa mochenici ama taka im pozvolqvat upravnicite

 30. В Годеч направиха страхотна измама, като раздадоха безплатни телефони два месеца преди да закрият аналоговата централа, и така се сдобихме с договори за една година подписани от проятели и близки.Е така,казваш номера на проятелите и се подписваш за взетите телефони или за рутар за интернет и получаваш сметка с договор която неможеш да спреш.След 2 месеца раздадените ненужни телефони трябва да смениш с цифров и при сменянето пак подписваш договор за 1г. Измамта е такава че договорите не са подписани лично,без знанието на клиента и с друг предтекст.
  Същото са направили и в Костинброд.
  МОЛЯ, трябва да бъдат съдени измамниците.
  Трябва да си търсиме правата заедно!

 31. Много ми беше интересно да прочета всичко, от всички, по коментираните въпроси! Но последният пост просто ме събори от стола…

  Търсете си правата наистина – всички, търсете си ги! СКЪСАЙТЕ ГИ ОТ ЖАЛБИ, ще намерят време за всичките частни случаи, но не се занимавайте с телефонните оператор(к)и – след разговорите с тях не остават писмени доказателства. Ходете по офисите, разговаряйте с хора „очи в очи“, така се избягва моментът „ще ви се обадя след малко“ и после – 3 седмици чакане.
  Страхотен дух показват повечето тук – браво!

  Аз искам да ви обърна внимание върху това – тези хора са се захванали сериозно да се опитат да променят нещо:

  НАЦИОНАЛНО ШЕСТВИЕ „ПРОТЕСТ – 20 ЯНУАРИ“ срещу мобилните оператори и КРС

  http://www.facebook.com/event.php?eid=174918862546188

 32. Кво всъщност е трябвало да направите ?? Да отидете на баня , или да изядете една вафла , т.е. нищо .

  Не плащате нищо по измисления по телефона договор и толкоз !!!

  За да ви вземат парите , трябва да ви осъдят , съмнявам се ВИВАКОМ да са си купили съдия който да ви осъди по неподписан договор.

 33. Проблем с Виваком имат и мойте родители. Майка ми е инвалид 2ра група и с телково решение плащаше половин такса но през юни месец 2010 започнаха проблемите.
  Обажда се служител обещава телефон и безплатни минути, майка ми не се е съгласила и от следващият месец таксата стана 14 лв. Аз проведох разговор със служители на компанията подадох жалба по интернет, отговора беше следния. Като ви изтече договора може да го подновите, аз ги попитах отново ако не плащаме какво ще стане,отговора ами ще ви закрият телефона. Сега вече 4 месец телефон не се е плащал и е ограничен само за входящи разговори, последва обаждане от служител с покана да си платим телефона, аз им отговорих,че когато ми покажат договор подписан от майка ми и сметката ще се плати. Тхният оговор е неможем да ви покажем това е поверителна информация!!!
  Затова телефон не плащам и няма да плащам докато не видя договор какъвто няма.

 34. Поверителна информация????? Каква поверителна информация бе, дяволите да ги вземат и неграмотници – договор, сключен между ДВЕ страни, е ПОВЕРИТЕЛЕН за ЕДНАТА от двете страни… бабината им трънкина!!
  Съвсем ви вземат за будали……… ама не са познали!

 35. Безочието на Виваком е изумително! То бива, бива маркетингови трикове, но това си е долнопробна измама.

 36. Проблема не е само във Виваком. Скоро и другите ще почнат да го практикуват това.
  Основният проблем е, че дори и всички да спрът да ползват услугите на Виваком, ще се изместят при някой друг оператор,а там нещата не са розови.
  Трябва да спрат всички да ползват мобилни телефони за 1 месец, та да им секнат приходите и да се свестят малко.

 37. Чл. 61. Доставчикът е длъжен да докаже, че е:

  1. (изм. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) изпълнил задължението си за предоставяне на информация на потребителя по чл. 52, 54 и чл. 59, ал. 1 и 2;

  2. получил съгласието на потребителя за сключване на договора от разстояние, и

  3. получил съгласието на потребителя за изпълнението на договора, ако е необходимо.

 38. НЯМА ПО ГОЛЕМИ МОШЕННИЦИ ОТ ВИВАКОМ!!!!!!!!!!! НЯЯЯЯЯМА. ДО ТАКАВА СТЕПЕН ТЕ МАМЯТ И ЛЪЖАТ ЧЕ СА СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ИЗПЕЧЕНИ ИЗМАМНИЦИ. СЕГА И АЗ КАТО МНОГО ХОРА ЩЕ ИМ НАБУТАМ ЗДРАВО ТЕЛЕФОНИТЕ И И НЯМА ДА ГИ ПЛАТЯ. ПРОСТО ЩЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ КЪМ ДРУГ ДОСТАВЧИК. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЕ ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ. ГОРЕЩО ГО ПРЕПОРЪЧВАМ И НА ОСТАНАЛИТЕ ИЗМАМЕНИ ХОРА ОТ ВИВАКОМ.

 39. Аз имам същите проблеми с Виваком,не ми се говори колко нерви,колко тичане по офисите им,и колко горовене с оператори падна.
  Отивам аз да си спра стационарния телефон,и оооо чудо имам договор от така наречената сделка от разстояние.И от там почват главоболията вече,жалби в комисията за защита на потребителите,в прокуратурата,и от КЗП ми казват че е регламентирано с закон да имат право да сключват такива договори,просто безобразие „БЪЛГАРИЯ“ родина ама май не,никой не ти защитава правата.Никой не можа да ми отговори на следните въпроси.
  Да ми дадат запис от разговора,понеже на мене никой не се е обаждал и на никого нищо не сам потвърждавал или отказвал.
  Такъв запис няма.
  Къде е този договор (такъв няма).
  Как ще докажат ще въобще са се обаждали,и че са говорили с мене? (Ми те така може,да сключат договор на мое име,който е сключил комшията.
  Просто няма такива мушенници,служителите им са така обучени,че няма по изпечени гадини,да не използвам по нецензурни думи,мамят те и ти се смеят в лицето.
  Накрая ми писна всичко,платих им шибаните 80 лв,и въпроса да прилючи.

  НИКОГА НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ С ВИВАКОМ НИКОГА.
  НЯМА ТАКИВА ИЗРУДИ.

 40. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  Такива като нас където се бъхтят и се мъчат да си изкарат парите с честен труд и да се чудят от каде да си изкарат хляба,може да ни глобяват с най различни актове.
  А тези където правят милионите на наш гръб,няма закони за тях,даже са си комбина.
  Една голяма МАФИЯ ето това е БГ.
  НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.

 41. vivacom-измамници

  VIVACOM ВСИЧКО КОЕТО НИ СВЪРЗВА „са вашите пари и нищо повече това е нашето мото“

 42. Р Е Ш Е Н И Е

  гр.Варна, 03.06.2011 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Варненският районен съд – тридесет и втори наказателен състав – в публично заседание на девети май през две хиляди и единадесета година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА СЛАВОВА

  при секретаря В.Ч., като разгледа докладваното от председателя НДАХ № 1037 по описа за 2011 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН въз основа на жалба предявена от „БТК”АД, гр. София чрез пълномощника си Жанета Захариева, против НП № В-17804/24.01.2011 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което на основание чл. 197 от ЗЗП на юридическото лице е наложено административно наказание „имуществена санкция” за нарушение по чл. 4, т.2 от ЗЗП и на основание чл. 197 от ЗЗП му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 300 /триста/ лева за нарушение по чл. 4, т.5 от ЗЗП.

  В жалбата си въззивникът оспорва наказателното постановление и моли съда да го отмени като незаконосъобразно и необосновано. Излага аргументи за допуснати в хода на административно-наказателното производство на съществени нарушения на процесуалнните правила предвид дерогиране разпоредбата на чл. 52, ал.4 от ЗАНН. Оспорва се посочената в АУАН и възприета в НП фактическа обстановка, като се твърди, че БТК представя на потребителите информация за своите услуги и продукти в обектите на търговската мрежа на БТК, в разпространените рекламни материали, на интернет страницата на компанията и на денонощен телефон 123.

  В съдебно заседание въззивникът редовно призован не се явява, не се представлява.

  Въззиваемата страна редовно призована, изпраща представител – юк Генова, която оспорва жалбата.

  След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

  До 22.06.2010 г. между св. Е.Р.Т. – пенсионер- инвалид и „БТК”АД, гр. София действал договор за предоставяне на телефонна услуга по тарифен план „Инвалиди” 300, с оглед предоставено от същата експертно решение № 1327/20.06.07 г. Съгласно ползвания тарифен план, потребителят имал възможността да ползва 300 безплатни минути месечно срещу месечна такса от 7.80лв. Междувременно св. Т. се снабдила с ново експертно решение на ТЕЛК № 0568/18.02.2010 г., с копие от което на 22.06.2010 г. посетила офис на „БТК”АД – гр. София, находящ се на бул. „Съборни” № 42, тъй като срокът на договора й изтичал през посочения месец. При посещение в офиса, същата недвусмислено заявила на находящата се в офиса служителка – Ярослава Йорданова, че желае договорът да бъде продължен при същите условия, като представила новото експертно решение, с което й бил вдигнат процента на инвалидизация от 58 на 92%. Служителката й предложила да се ангажира с подписването на споразумение за удължаване срока на договора с две години, като й обяснила, че при ангажирането й с „БТК”АД за посочения период ще й бъде предоставен като подарък стационарен телефонен апарат. След като на св. Т. й било обяснено, че това е единственото условие за сключване на договора, който ще бъде при същите условия, потребителката се съгласила да подпише клауза, с която се ангажира срокът на новия договор да бъде две години. Служителката в офиса обаче не приела представеното копие на експертно решение, като заявила, че не е необходим новият издаден акт, тъй като старото експертно решение е въведено в информационната система на фирмата и същото е достатъчно, за да се ползва лицето от по-благоприятния тарифен план. След това на св. Т. било предоставено за подписване допълнително споразумение, с което същата продължавала срокът на сключения с БТК договор с две години, но при условията на тарифния план „БТК у дома”, който предвиждал месечна такса от 13,80 лв и 50 безплатни минути към селищни, междуселищни и международни номера. Поради липсата на друга информация находяща се на видно място в офиса на БТК, за тарифните планове,включително за този, посочен в подписаното споразумение, потребителката разчитала единствено на информацията, която й била дадена от служителя в офиса и въз основа на формиралото се у нея заблуждение за промяна единствено на срока на договора, същата подписала съглашението с очевидно неизгодни за нея условия.

  Около месец по-късно, при установяване, че месечната й сметка за юли 2010 г. значително надхвърля плащаните дотогава такси, същата подала писмено запитване до „БТК”АД от 07.08.2010 г., в отговор на което получила писмо от 07.09.2010 г. С писмото потребителката била уведомена, че на 22.06.2011 г. е декларирала съгласието си да ползва абонаментния план „У дома 50”, с оглед на което следва да ползва услугата до изтичане срока на договора – на 21.06.2012 г., респ. при предсрочно прекратяване на договора да заплати оставащите до края на действието му месечни вноски.

  Впоследствие св. Т. депозирала жалба до КЗП – РД-Варна с вх.№ В-03-2087/17.09.2010 г. , в която изложила твърденията си, че са нарушени правата й като потребител и е въведена в заблуждение от служител на „БТК”АД, вследствие на което са й причинени материални щети.

  Във връзка с образуваната проверка по случая, служител при КЗП-РД – Варна – св. В.С. и св. С.К. посетили офиса на „БТК”АД, находящ се на бул. „Съборни” в гр. Варна, където установили, че липсва писмена информация за условията на различните тарифни и абонаментни планове предлагани на потребителите.

  С КП№ К-79309/23.09.2010 г. е поискано становище от „БТК”АД по жалбата на потребителката. Такова е постъпило с ППД № К-50786:25.10.2010 г., в което обаче не е предоставена информация за конкретния начин, по който св. Т. е била уведомена за условията на новия тарифен план, както и по какви причина на потребителката е било отказано да бъде приет и взет предвид при обсъждане на подходящия за нея тарифен план, представения документ – експертно решение на ТЕЛК.

  Именно гореизложената фактическа обстановка била отразена в съставения акт за установяване на административно нарушение, въз основа на който било издадено атакуваното от въззивника наказателно постановление.

  В хода на съдебното производство са разпитани в качеството на свидетели актосъставителят – св. В.С. и свидетелят по акта – С.К., както и пострадалата – св. Е.Т.. Приобщени са към материалите по делото материалите по АНП.

  Гореописаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на съдебното производство писмени доказателства по АНП, както и от гласните доказателства, приобщени към делото .

  Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразност, обоснованост и справедливост на наложеното административно наказание прави следните изводи:

  Жалбата е процесуално допустима, подадена е от надлежна страна в законоустановения срок за обжалване и е приета от съда за разглеждане, но по същество е неоснователна.

  Наказателното постановление № В-17804/24.01.2011 г. .е издадено от компетентен орган – Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите, видно от приложената по делото Заповед № 587/2006 г. на Председателя на Комисията за защита на потребителите.

  В хода на административно-наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН, а при издаването на административния акт е спазена разпоредбата на чл. 42 от ЗАНН. Вмененото във вина на въззивника нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.Посочени са нарушените материално правни норми, като наказанията за нарушенията са индивидуализирани.

  Като взе предвид събраните по делото доказателства, съдът установи, че безспорно се доказа посочената в НП фактическа обстановка. Констатирано бе по несъмнен начин, че на цитираната в НП дата св. Т., която има качеството на потребител по смисъла на ЗЗП, не е получила необходимата информация в търговски обект на „БТК” АД относно условията на тарифните планове, като такава не се е съдържала и на видно място в конкретния обект. Поради липсата на гарантирани източници на информация относно основни характеристики на вида на предоставяната услуга, потребителката е била подведена да избере неизгодна за същата услуга. Именно липсата на достатъчно информация относно конкретната услуга я е поставила в невъзможност да реализира своя избор. По посочения начин е било ограничено едно от основните й права на потребител, визирано в чл. 1, ал.2 от ЗЗП, защитата на което е призван за гарантира и съответния нормативен акт.

  Безспорно установено е по делото, че правото на потребителката е нарушено вследствие неизпълнение на посоченото в разпоредбата на чл. 4 от ЗЗП задължение на всеки търговец, който предлага стоки респ. услуги. Съдът оцени като неоснователно възражението, визирано в жалбата относно наличието на достатъчно източници на информация относно процесната услуга, а именно – наличен сайт със съответното съдържание, възможност за предоставяне на информация от служителите в търговския обект, съотв. рекламни брошури в посочения смисъл. Цитираните източници на информация не гарантират възможността на потребителя да се запознае с конкретните характеристики на съответната услуга, поради ограничената възможност респ. вероятния характер на достигане на информацията до същия. Това е така, доколкото не всеки от потребителите има достъп до интернет респ. възможност да се снабди с рекламна брошура, съдържаща данните за отделните тарифни планове. От друга страна, задължението за предоставяне на информация ангажира именно търговеца да предприеме активни действия с оглед гарантиране на възможността всеки потребител да се запознае с характеристиките на предлаганите услуги. Тази възможност очевидно не се осигурява и чрез служителите в офисите на наказаното юридическо лице, предвид установените по делото факти. Последните по недвусмислен начин сочат, че при наличието на ясно представени пред потребителката условия на цената на услугата и времето на ползване на същата, същата не би избрала очевидно неизгодния за нея тарифен план, свързан със заплащане на два пъти по-висока такса и с ползване на 6 пъти по-малко безплатни минути.

  В случая търговецът, като не е осигурил възможност за безпрепятствена и гарантирана възможност на всеки потребител да бъде информиран за условията за ползване на тарифните планове е осъществил т.нар. заблуждаващо бездействие по смисъла на чл.7, т.1 и т.2 от Директива 2005 /29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Според посочената норма заблуждаваща е онази търговска практика, която във фактически контекст, отчитайки всички характеристики и обстоятелства и ограниченията на средството за комуникация, пропуска съществена информация, необходима на средния потребител съгласно контекста, за да вземе решение за сделката на база на осведоменост и следователно подтиква или е възможно за подтикне средния потребител да вземе решение за сделката, което в противен случай не би взел, както и когато търговецът укрива или предоставя по неясен и несъмнен начин такава съществена информация със същите последици.

  С бездействието си от своя страна търговецът безспорно е осъществил нарушение на чл. 4 т.1 и т.5 от ЗЗП , доколкото е ограничил възможността на потребителката да получи информация относно цената, количеството, начина на плащане на услугата, както и условията за употреба на услугата, с оглед на което правилно е ангажирана отговорността на въззивника на основание чл. 197 от ЗЗП.

  Съдът счита обаче, че АНО неправилно е ангажирал отговорността на търговеца за две отделни деяния, доколкото с осъщественото от същия бездейстивие, макар и при хипотезите на две от изпълнителните деяния в нормата на чл. 4 от ЗЗП е засегнат един непосредствен обект – конкретен потребител във връзка с ползването на конкретна услуга. Поради изложеното съдът счита, че деянието осъществява признаците на едно административно нарушение. Извеждането на квалификация за две отделни деяния обаче, съотв. налагането на две санкции е отстраним порок, доколкото не е ограничило правото на защита на наказаното лице и не влошава неговото положение във фазата на въззивното производство, тъй като отделните санкции са предвидени в минимален размер, с който съдът е обвързан.

  Предвид гореизложеното ,съдът счита, че обжалваното НП следва да бъде изменено.

  Воден от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

  Р Е Ш И:

  ИЗМЕНЯ НП № В-17804/24.01.2011 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което на „БТК” АД – гр. София основание чл. 197 от ЗЗП на юридическото лице е наложено административно наказание „имуществена санкция” за нарушение по чл. 4, т.2 от ЗЗП и на основание чл. 197 от ЗЗП му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 300 /триста/ лева за нарушение по чл. 4, т.5 от ЗЗП, като НАЛАГА административно наказание „Глоба” в размер на 300 /триста/ лева, на основание чл. 197 от ЗЗП за осъществено от въззивника нарушение по чл. 4, т.2 и т.5 от ЗЗП.

  Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд- Варна.

  След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.

  СЪДИЯ при РС- Варна:

 43. УСПЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  Договора е анулиран и вече е безсрочен.

  • Страхотно!
   Ако повечето неволно „вързани“ с подобен договор бяха като теб подобни акции биха излезли доста скъпо на компаниите и никой нямаше да се замисля да пуска такива хлъзгави камъни.
   Поздрави !

 44. здравеите и аз пострадах от виваком имах сметка от 160 лв.отидох да внеса парите след месец зощото нмах финансов проблем и закаснях исках да прекратя догвора от там вече стана страшно.Договора ми беше прекратен от тяхна страна и ми начислени таксите и лихви за две години 1600 лв.Сега получавам писма от фирма изкупила задалжението ми .Одговор от вибаком нямам а часния сабирател ме заплашва със съд.

 45. виваком продължават да се опитват да мамят възрастни хора по телефона. Не отговаряйте на този телефон – 0877652903

 46. Относно горе описаното, от г-жа Екатерина Попова, Варна, аз преди две години имах същият случай с моята майка. Но аз след дълго ходене по офиси, и обаждане на 123 реших и казах на родителите ми да не плащат телефона. Обадих се отново на 123 и попитах, какво ще стане ако не си плащаме телефона,- отговора – абонатът ще бъде закрит. Още тогава им казах да го закрият. И така три месеца. След закриването моята майка получава писмо,че дължи сума по договора в противен случай ще се отиде в съда и там разноските щели да бъдат по големи от сумата за плащане. Обадих се на посоченият номер мисля,че беше във Варна и им казах,че телефон ще платя когато се срещнем в съда пред съдията, и когато ми бъде показан договор подписан от двете страни. Вече втора година аз в съд не съм ходил и никой не ме е търсил нито ми е пращал писмо.Хора, договор от разтояние не може да съществува.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ДВАМА ДУШИ ДА СЕ ЦЕЛУНАТ ОТ РАЗТОЯНИЕ, НЕ Е ВЪЗМОЖНО НАЛИ. Съветвам ви да направите същото ка то мен, тогава ще разберете, че тези хора само плашат хората със съд, но всъщност са безпомощни когато няма подписан двустранен договор. Успех!

 47. Здравейте, май вече схемата на Виваком е напреднала. Същата измама – получава майка ми – 66 годишна сметки за мобилен телефон на Виваком, но тя такъв изобщо няма. След жалбата ни, получаваме и договор, на който някой я е подписал, няма съвпадение на данните от личната карта и номера на домашния телефон е друг. А уж договора е написан в два еднообразни екземпляра… Май трябва да обърнем внимание на Министър Цветанов, откъде се снабдяват телефонните терористи със СИМ карти – ВИВАКОМ. Пак пишем нова жалба.
  Виждам, че темата е отдавна отворена, някой има ли с решени случаи, пишете моля!