окт. 262010
 

Продължава от:
„Сделка от разстояние“ – новият абсурден метод за сключване на договори към БТК и Виваком.

След това и с частния случай на Екатерина Попова:
„Виваком” изнудва клиенти за 1 година с „договори от разстояние”, които не са реални.

Скандал се развихри и още много „опарени“ се появиха и във форума Mobile Bulgaria


 

сделка от разстояние - Виваком

сделка от разстояние - Виваком

 

Продължение:

Как да се преборим със „Сделка от разстояние“ на Виваком.

 

Виж всички публикации относно Сделка от разстояние. 

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  35 коментара to “VIVACOM – сделка от разстояние – продължение!”

 1. Точно с този проблем се сблъскахме и ние!! Изнудили са баба ми по абсолютно същия абсурден начин!! Знаех, че Виваком са измамници, но не престават да ме изненадват с наглостта и безскруполността си!! Мислех да звъня и да се разправям, но сега ми става ясно през какво ще мина. Наскоро се разправях с тях за интернета и беше нещо подобно.
  В крайна сметка има ли някакво решение? Защо не са казали нищо по новините, нали постоянно показват подобни измами!
  Ще пратя тези материали на всичките си приятели, за да знаят. Статията е много полезна.

 2. Благодаря за съвета, но този седем дневен срок е минал. Тя съвсем случайно е разбрала за този договор. Сключила е договор с Глобул и след това е получила писмо от Виваком за неустойки.

 3. Бях въвлечен в тяхната схема (измама) по същия начин.
  Обадих се на 123.
  Дълъг и мъчителен разговор. Пропуснал съм 7 дневният срок ?!?. нищо не можело да се направи. Все пак, щели да се съберат и да решат какво да правят. Без мен. Ще обсъждат „Договора” без мен! Чува ли сте подобно нещо? Да се подпише договор без вас. Това не е договор, а някакъв вид Заповед, Декрет …. Издаден без вас, но за вас.

  След като служителката не разбра какво искам да й кажа реших да я уведомя, че считано от момента на нашия разговор я задължавам чрез СДЕЛКА ОТ РАЗСТОЯНИЕ да ми изплати през следващата година 100000 лв. (сто хиляди лева). Ако в рамките на 7 дни не се откаже да счита, че сделката е сключена.

  Искам Богдан Хартарски да го задължа чрез СДЕЛКА ОТ РАЗСТОЯНИЕ да ми изплати един милон евро. Може и за две години.

  • Петър Вълков имам чувството, че тези са специално тренирани да се правят на неразбиращи и на изумени, като в комплект с това твърдят някакви безумни неща. Не подписвай нищо и чакай договор или фактура (??)
   Пиши какво става по-нататък 😉

 4. Петър, да ти кажа, точно това исках да направя и аз със служителката от 123. След като изчетох закона и разбрах, че всичко това е законно. Оказва се, че дори физически лица могат да сключват такива договори. Исках като си каже цялото име, да й кажа, че току-що е подписала договор с мен от разстояние. Още в началото на разговора и поисках имената, за да знам с кого говоря. И тя ми повтори малкото си име. Тогава аз настоях да си каже цялото име, но тя отакза с мотива, че е прието във Виваком, да се представят само с малко име. Сметнете само – ние като се обадим, ни виждат трите имена, ЕГН, телефон, адрес, с кого говорим и т.н. общо взето всичко, а те не искат да си кажат името.
  Разбира се, решение не се намери. И на 123, и в офисите, ми казват да си пусна молба, която както стана ясно тук, е изгубено време…

 5. Първо искам да кажа, че не съм служител на ВИВАКОМ. Но знам със сигурност, че техните служители ги обучават не как да печелят нови клиенти, а как да не допуснат загуба на стари. Даже имат и глоби за загуба на клиент. Затова когато поискаш да си прекратиш договора започват да се държат нагло с теб. От 28.07.2010 г. имам големи проблеми с това бившо БТК, но с много постоянство и нерви успях да си прекратя договора за стационарния телефон. Комисията за защита на потребителя няма да ви помогне в нищо. Опитвах се да получа тяхната помощ. Изпратиха ми писмо с някакви точки и алинеи, сякаш аз не съм потребител. Аз друго не съм очаквал от тези канцеларски плъхове. Моят съвет е: бягайте от ВИВАКОМ , даже и на обратната страна на Луната. Никога не се обаждайте на 123, пълна загуба на време и на нерви. От другия край на връзката са напълно некомпетентни индивиди, които са сложени там да ви изгубят времето и да ви скъсат нервите. Просто ВИВАКОМ изпусна държавните поръчки и сега се чуди как да оцелее. Престои ми още една битка с БТК и тогава ще си отдъхна. Ако някой иска да коментираме БТК мейла ми е hrhristov@mail.bg

 6. Не ми стана ясно това законно ли е?На мен ми предложиха сделка от разстояние,и аз в 7 дневен срок я отказах.Въпреки това разбрах,че тарифният ми план вече е друг.Какво би станало ако просто откажа да плащам?
  Не съм се подписвал никъде! Нито на някакъв договор,нито на писмото ,което получих с подробните параметри на предлагания ми нов тарифен план

 7. Здравейте отново,

  Аз пуснах едно кратко съобщение на М.Кунева във Facebook. Ето нейния отговор:

  Здравейте, Petar,
  Meglena Kuneva коментира вашата връзка.
  Meglena Kuneva написа: „Благодаря Ви. Но проблемът ми е ясен и съжалявам, че няма положителен отговор. Но трябва да си проучваме правата и да ги търсим. Далече сме от пазарната икономика в този смисъл. Винаги ще настоявам за повче информация и бдителност. Явно са искали да Ви хванат в капан. Имате право да знаете условията по сделката предварително. Това може да Ви помогне в спора, ако го обосновете добре. Посъветвайте се с „Акивен потребител“.“

 8. Здравейте,

  И аз имам същия т.нар. „Договор от разстояние“. Не знам само ако спра да плащам, на съдия -изпълнител ли ще ме пращат ? Там ще обжалвам и ще трябва да пълня гушата на адвокати. Ужас. Иди доказвай, че сестра ти не е ………………….
  Да идем да стачкуваме пред дирекцията им в София !!!!

 9. Най-фрапиращото в този случай не е политиката на Виваком – тях си ги знаем, а факта, че има текстове в закона, според които могат да те хванат в подобен капан. И вероятно за да е пълен абсурда, тези капани, наречени за благоприличие „договори от разстояние“ са регламентирани не къде да е, а в … закона за защита на потребителя.

 10. Някой писал ли е до господари на ефира?

 11. И аз се сблъсках със същия проблем. Прави ми впечатление, че това се предлага на предимно възрастни хора – пенсионери. Виваком използва намалението да злоупотребява именно с тях, защото не са запознати и по лесно могат да ги излъжат. Днес ще ходя да подам жалба дo комисията „За защита на потребителя“!

 12. Очевидно държавата позволява това. Съпругата ми също е подведена. „Писмото“ с договора получихме на 18.11.2010, а договорът според тях тече от 10.11.2010. Как тогава да ползвам 7 дни за отказ!!!Телефон според договора не получихме, но иначе Договорът е за 24 месеца.
  Щом и Кунева не знае какво да се прави, тежко ни.
  Утре ще ме хванат че дишам и с двете ноздри и хоп глоба- може само с едната

 13. Здравейте приятели. След одисея, която мислех, че засяга само мен се убедих в този блог че съм само поредният „ШАРАН“ хванал се на въдицата „ВИВАКОМ“
  Става въпрос за родителите ми, както при някои от вас.
  Без да знам проблема се сдобих с контакти на ръководни лица във Алкател-Лусент – собствениците на БТК, а именно
  – Мениджър Управление на услугите в България
  – „Старши мениджър Обслужване на клиенти“ във Виваком. Отговориха ми следното:

  Първият Мениджър:

  Уважаеми г-н ispata,

  Много Ви благодаря за Вашия email. Доста съм изненадан от факта, че сте изпратили съобщението си на всички служители на Alcatel-Lucent, защото ситуацията, за която ни информирате, не е свързана с дейността на Alcatel-Lucent.

  Проблемът може да бъде разрешен от Vivacom, като препоръчвам да се свържете с Елена Асенова, Старши мениджър в отдел „Обслужване на клиенти“ на Vivacom на следните контакти: 02 9494 853, elena.asenova@vivacom.bg.

  Надяваме се да получите необходимата Ви подкрепа във връзка с отправената от Вас молба и ще се свържем с Вас и Vivacom, за да сме сигурни, че ще останете удовлетворен.

  С най-добри пожелания,

  Бруно XXXXX,
  Мениджър Управление на услугите в България

  И отговора от Старши мениджър Обслужване на клиенти

  Здравейте г-н ispata,

  Извинете ме за забавения отговор, но за да мога да отговоря беше необходимо детайлно да проуча случая.
  Сключването на срочен договор се извършва и чрез дадената ни от регулатора възможност за „Сделка от разстояние“, която се сключва чрез всички канали, в които няма присъствие на клиента, а той се съгласява дистанционно.
  Направихме детайлна проверка и бе установено:
  1. Титуляр на стационарния телефон на Вашите родители е баща Ви.
  2. Всички разговори за „Сделка от разстояние“ се записват и при прослушването на разговора става ясно, че в качеството си на такъв той е приел предложената му оферта при телефонния разговор с наш представител.

  Имайки предвид изброеното по-горе нямаме основание да прекратим договора сключен от баща Ви.

  Моля, имайте предвид, че сигнали от типа на Вашия се третират като жалби и те трябва да постъпват при нас по предоставените от компанията канали – чрез писмено оплакване подадено в магазинна мрежа или на адреса публикуван на интернет страницата на компанията.

  С уважение,

  Елена Асенова

  Старши мениджър Обслужване на клиенти

  Обслужване на клиенти

  БТК АД

  Това е. Изцяло съм ЗА спирането на тази практика, но дали ще я бъде – БОЖА РАБОТА.
  Пратих информацията и до ГОСПОДАРИТЕ, дали ще реагират, не знам. Но ще следя развитието.

 14. И аз писах до Господари на ефира. Дано като съберат повече сигнали, да ни обърнат внимание. Мисля, че само те са ни спасението, щом нищо друго не действа, включително Комисия за защита на потребителите…

 15. Здравейте,

  Аз също сключих „договор от разстояние” с Виваком. Направиха ми изгодно предложение и аз приех. Без да си губя времето с разходки до офиси и чакане на опашки. Човекът, който ми се обади ми разясни всички условия на услугата, която ми предлагат и каза, че мога да се откажа от нея в 7 дневен срок на 123. Ако човек знае какво иска и зададе въпросите, които го интересуват, то няма как Виваком или който и да е друг, който ви предлага услуга чрез „договор от разстояние” да ви излъже. И още нещо: „договорът от разстояние” е разпространена и нормална практика в много европейски държави. Аз самият съм живял 10 години в Англия . Там този начин на продажба си работеше без проблем и никой не се е оплаквал, че е бил излъган, просто защото е чул само това, което му харесва и прибързано се е съгласил да сключи сделка. Подобни сделки са регламентирани от закона и в тях няма нищо лошо, ако човек знае интереса си. Още повече, че всички разговори се записват и е ясно дали един човек се е съгласил или не е.

 16. Матей Василев, явно изобщо не сте прочел за какво пишем тук!! Никой от нас не е давал съгласието си за такъв договор. Става дума за 100% изнудване от страна на Виваком. Изкарахте ни неуки и неспособни да си търсим правата. Не само Вие сте ходили в чужбина. Всички знаем, че това е законно, когато има съгласие и от двете страни. Седем дневният срок няма как да се спази, след като измамената страна разбира за договора след като този срок е изтекъл. Записите на разговорите, които трябва да докажат съгласие, на практика не се предоставят от Виваком.
  Моля прочетете какво сме писали преди да си давате мнението!!

 17. Направо на нищо неприлича това. Медиите трябва да са по-активни в отразяването на такива измами.

 18. imam sabrani edin 4uval s dokumentaciq po izmamata na vivacom.te vse o6te nemogat da mi predstavqt nito dogovor na hartien nositel nito zvukozapis sas klauzi v nego dogovarqni mejdu men i vivacom.nqkoi den moje firma vivacom da preotkrie vhodq6tite nomera za vseki dokument podaden v tehen ofis i da preotkriqt i hartieniq nositel.zasega sa maloumni/to0est vadqt ot 100 kladeneca voda i se podigravat s klientite si/.az li4no podadoh jalba do komisiq za za6tita na potrebitelite-pratiha me na mainata siv nqkva pomiritelna komisiq bez da proverqt slu4aq ima li ili nqma dogovor vivacom s men.posle pisah jalba do ombudsmana-nego vivacom go uverili razbirate li 4e sam imala dogovor no bez da mu predstavqt takuv,i sega s 2 ra jalba se nadqvam da vzemat da mu go predstavqt pone na nego kato na men neiskat.4akam gi v suda da gi vidim kolko sa otvoreni kato nito stotinka nqma da vidqt,bez da mi pokajat dogovor.ako vi kazvat 4e e virtualen iskaite zvukozapis i vsi4ki klauzi koito dvete strani sa iziskali gledaite da sa spazani

 19. Браво, Татяна!! Наистина сте упорита, успех в съда! Аз стигнах само до Господари на ефира, но изобщо не ми отговориха. В комисия за защита на потребителите ми казаха нещо от рода: „Ами те така правят….“ и нищо. Явно много интереси са намесени.

 20. Нищо не съм предприемал повече. Само, когато ми се обаждат за нови „примамливи“ оферти, например „… предлагаме ви 200 безплатни минути“ ги питам кой ще ги плаща вместо мен и те блокират. Казвам: „знам, че няма нищо безплатно. Ако не ги плащате Вие или вашите шефове, значи ги плаща някой друг. И т.н., т.н. ….

  Много са объркани.

  Също, когато ми се обадят и ме предупреждават, че от съображение за сигурност разговорът се записва, ги моля да изчакат, за да включа и моето записващо устройство. Те пак блокират ….

  Трябва да се намери елегантен начин да бъдат излекувани ?!?

 21. Ох да, и на мен ми се обадиха наскоро и ме питаха дали съм аз на телефона и че, искат д ме информират за някаква промоция. Директно им затворих. Колкото и да е невъзпитано, изобщо не ми е съвестно да го правя!! Не знам дали тук или някъде другаде четох, че само да си потвърдиш името, т.е. да те питат примерно „Иван Иванов ли е на телефона“, от момента, в който кажеш „да“, могат да го използват като някакво съгласие…

 22. Здравейте!
  Искам да споделя собствения си горчив опит по случаите с измамата „сделка от разстояние“.
  В началото на годината получих неискано обаждане по стационарния си телефон „дали искам да получа безплатен жичен телефон и заедно с него да предоворя и/или сменя тарифния си план за мобилен телефон“. След многословен диалог достигнахме до положението “ не, не искам нищо да бъде променяно, с нищо не се съгласявам и не приемам условия по телефона.“ Дотук добре. „… Но ние все пак да Ви изпратим договор, с който да се запознаете и ако не Ви хареса, да се откажете в седемдневен срок“. Отговор от мен: “ Каквото и да ми изпратите – с нищо не се съгласявам, докато не се запозная и не го подпиша“. С това, счетох, че разговора е приключил и случаят е забравен. Никога не съм получил нито договор, нито каквото и да било от Виваком, освен сметки.
  Да, ама, не.
  След 3 месеца установявам, че „безплатните“ ми минути не се променят, а ми се трупа солидна сметка за телефон. Следва жалба във Виваком. 30 срок – нищо. Следва нова жалба. 30-дневвен срок. Пак нищо. След 50 дни – отговор: „Ние сме ви уведомили. Вие не сте отказали за 7 дни. Дължите ни пари за една година напред.“
  Следват две жалби до КЗП – те отговориха в законовия срок – по следния начин: „Виваком ни казаха, че са Ви уведомили за новите планове. Вие не сте отказали, значи трябва да платите“.
  Де, бре?!
  Ама има ли договор? Съгласие между страните? Някакво доказателство?
  Нито съм искал промяна, нито съм се съгласявал – нито вербално, нито писмено, нито Виваком имат договор с мой подпис – с една дума – нищо. Обаче, ми търсят пари и ми начисляват лихви.
  Това, обаче, не е най-интересното. Най-интересното е следното: Виваком продават „дълга ми“ на едни….мафиоти, които сега ме тормозят непрекъснато. Освен това имат личните ми данни, телефони, адрес, имена, ЕГН – всичко. Почти съм сигурен, че ще си изкарат „Заповед за принудително събиране“, въпреки че нямат никакво правно основание.
  Замислям да обжалвам съдебната заповед, както и да сезирам различни институции – за нарушаване на цял клас човешки права и упражнен психически тормоз.
  Това е поредната тъжна история на тъжен човек в тъжна страна.
  Пишете, кажете, споделете….
  Една от малкото надежди ми е в широката публичност и обединяването на всички излъгани…

  P.S. Трябва да се търсят медии, на които БТК не плаща за реклами….

 23. Ха ха честито на печелившите. След един месец разбрах, че по телефона съм сключила договор за две години с Виваком. Честито. Договор така и не получих, но след серия разговори и на място и с операторите им се оказа че не ми е и необходим. Съгласието по телефона е било достатъчно основания за сключване на договор – хахахахаха. Явно добрият стар начин за четене и подписване на договор между двете страни е минало. След разговори и жалби къде ли не сега съм благодарна, че изгърмях с малко. Това е някакъв пълен законов абсурд ама какво ли да се чудя -БЪЛГАРИЯ. После тръбят, че потребителите не си търсят правата -ха ха. И тази измама от страна на Виваком продължава с години. Сигурно Агенцията за защита на потребителите е получила хиляди оплаквания, като моето. И нищо…… Та се чудя дали да не опитам да си купя кола, апартамент или нещо друго от някой будала по телефона. Явно може???

 24. Здравейте в крайна сметка ме интересува едно че от оплаквания и вайкания не разбрах следното , виваком ви е предлагала да преподписвате или променяте планове и ви обещавала подарък някъв телефон, говорите само за самите виртуални договори и че след месеци така или иначе се оказва че сте въвлечени в тяхната схема тоест всеедно сте подписали или сте дали съгласието си за предложената оферта по телефона която се предлага с подарък телефон.Не ми стана ясно някой получи ли телефон подарък или никой не получи ама бъдете обективни.

 25. Има значение защото мен това което ми предлагат ме устройва така или иначе щях да го правя в някой техен магазин затова ме интересува дават ли телефона както обещават

 26. Ujasena sam ot naglostta na VIVAKOM no nqma da spra do tuk.S obajdane po telefona i bez da obqvqt nomera na telefona /tai kato sam s 3 mob.i 1 stacionar/mi prepodpisvat dogovor 2godishen i s 4 mesece po- rano tova na kakvo vi prelicha DAMI i GOSPODA.Misleh che MTEL sa samo iznudvachite no i VIVAKOM sa sashtite.

 27. По повод постъпила Ваша жалба в Комисия за защита на потребителите /КЗП/ с вх.№ Ц-00-3603 / 15.12.2011г., Ви уведомявам следното:
  В следствие на подадения от Вас сигнал, експерти на КЗП извършиха проверка на „Българска Телекомуникационна Компания” АД. При проверката беше разпоредено на доставчика да предостави информация и обяснения по случая.
  В предоставената от Оператора информация се посочва, че на 19 октомври 2011г. на Вас е направена оферта чрез телефонно обаждане за продължаване срока на договора за мобилен номер ======== за нови 24 месеца с отстъпка 50 % от месечния абонамент за първите 6 месеца от срока на договора. В тази връзка проверката установи, че не е налице сключена сделка от разстояние по направената оферта, а е допусната техническа грешка.
  Предвид горното VIVACOM потвърждава, че абонаментния план на мобилната Ви карта с номер ===========е UniCall S с крайна дата на договора 17 юни 2011г., т.е. договора вече е преминал към безсрочен.
  Следва да имате предвид, че ще Ви бъде начислена получената по офертата отстъпка 50 % от месечния абонамент.
  Благодарим за сигнала.

  С уважение,

  ЕВЕЛИНА ДОСЕВА
  ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ЗИИП”

 28. Здравейте на всички,които пишат тук…според мен всички хора,които коментират тук явно не знаят за какво става въпрос,а най-вече какво е сделка от разстояние;давам пример какво най-често се случва,защото вече няколко пъти си говоря с оператори на виваком и получавам оферти;обаждат ми се от ИМЕТО на виваком(т.е.) сътрудници,които се представят( с двете си имена),търсят ме като титуляр на договора и ми казват че разговора се записва(което разбирасе е нормално);по принцип ми предлагат или да си продължа договора,тъй като изтича;или да ми намалят таксата(т.е да ползват отстъпка за определен срок)или да получа подарък,ако продължа да бъда техен клиент……..във всичко това няма нищо лошо;всико което операторите са ми казвали по телефона е било истина и съм получавала подаръците си ,а също и отстъпките в таксата.Също така това е работата на тези хора и ако наистина сме толкова интелигентни и търсещи правата си,както твърдите мисля че поне трябва да ги изслушваме и ако нещо не ни е ясно да попитаме,а не само като тъпаци да казваме ДА ДА ДОБРЕ и после все някой друг да ни е виновен за нашите решение

 29. След като в продължение на две седмици упорито са ме издирвали на домашния телефон по думите на жена ми, накрая ме откриха. Предлагат ми жичен телефон ако се съглася още една година да съм им клиент. Попитах момичето в кой век живеем че ми предлагат това. Имам три DECT-а и на практика не ползвам нито 1. Държа телефона с блокирани изходящи разговори само заради ADSL. Какви жични телефони Боже мой.
  Ясно и казах че не ме интересуват оферти свързани с подаръци. Интересува ме само повишаване на скорост за същите пари или възможност за ADSL без телефон за средна сума от двете услуги.
  И въпреки това тази продължи да ме обработва за жичния телефон. Като папагали са. Наложи се да им повиша тон и да заявя че при този начин на досаждане почвам да се замислям да закрия всичко и да мина на алтернативен доставчик само на интернет.
  Едва тогава тази млъкна и ми пожела приятен ден. Ужас.