Ное. 222010
 

Източно от Провадия се намира старинната крепост. Платото е със стратегическо и удобно разположение и е било използвано вероятно още през Първата българска държава, но за това няма категорични доказателства. Самата крепост е свързана със съседното плато чрез уникално мостово съоръжение дълго 160 метра. Има изкуствено създаден изкоп над който е поставена подвижна крепостна врата във формата на мост.  Засводен, изсечен в скалата път води към крепостта. Стените са високи и сигурни, издълбани в скалата. Овеч е бил един от най-големите градове през второто българско царство, както и голям административен, стопански и военен център. Крепостта има 3 входа, като крепостните кули на 2 от тях са възстановени и гледката е наистина уникална. Крепостта е имала 11 зърнохранилища заедно с много добра водоснабдителна система, както и кладенец дълбок цели 80 метра. Ясно личат коловозите по които са се придвижвали каруците с товари.

 

Мястото е уникално, усещането е неповторимо и вълнуващо. Това е може би най-запазената като структура крепост на която съм ходил, точно затова ме впечатли толкова много. Можеш да видиш, можеш да се докоснеш до камъка, да се докоснеш до белезите оставени от секачите в скалите. Потапяш се в историята, развихряш въображението си и всичко толкова лесно изплува в съзнанието ти. Населението, хората, благородниците, стражите… Съвсем лесно е да видиш как се е отбранявала крепостта. Мястото е като живо… и говори, само трябва да се заслуша човек.

Посетете го! Уникално е.parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  One Response to “Крепост Овеч – Провадия”

  1. Дневник на полския посланик Ян Гнински 1677 г. Над Правадия има стара крепост на висока планина, в която има само една кула пред нея врата, а до вратата мост. На другата планина, по-висока от крепостта е разположено село като градче, [населено] само с гърци. Нарича се Дисдеркьой, където има различни занаятчии и чешми и кладенци, въпреки че е на такава висока планина.