Дек. 212010
 

 

Миналата седмица получих добрата новина от Екатерина Попова, която с доста усилия е успяла да прекрати договора си по „Сделка от разстояние“ , който са й натресли от Vivacom.

 

Георги, здравей
след двумесечно чакане, току-що получих писмо по въпроса с БТК – Виваком. Много е интересно, започва с куп глупости, но последното изречение е много важно, всъщност най-важното мога да го определя само с една дума – УСПЕХ!!!

Изпращам ти го тук. Можеш да го разпространяваш чрез блога си и по какъвто друг начин искаш, защото това трябва да се отбележи и всички хора трябва да разберат, че някой ги мами, но те могат да потърсят правата си и да се защитят.


Изх.№ Ц-03-7934/14.12.2010г.
ДО
Г-ЖА хххххххххх
УЛ. ххххххххххх
9010  ГР. ВАРНА
E-mail: хххххххх
Относно: Договор сключен от разстояние

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПОПОВА,

По повод постъпила жалба в Комисия за защита на потребителите (КЗП) във връзка с договор сключен от разстояние с „Българска телекомуникационна компания” АД, Ви уведомявам следното:

Експерти на дирекция ЗИИП извършиха проверка на „БТК” АД за спазване разпоредбите на Глава IV, Раздел II от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Вие, като титуляр на телефонен пост 052/304717 сте ползвала услуга на тарифен план „БТК Минимум”. На 23.01.2008г. сте сключила договор S1-26568541 за абонаментен план „БТК У дома 50” за срок от 24 месеца.

В хода на проверката оператора заявява, че на 30.07.2010г. е проведен с Вас телефонен разговор, в който Ви е отправено предложение за сключване на сделка от разстояние по условията на промоция „3 в 1 – телефонни апарати”, което Вие сте приела Съгласно този договор абонаментния план „БТК У дома 50” остава непроменен, като действието на договора е 12 месеца.

Виваком потвърждава написаното в жалбата, че писмото е получено от Вас на 04.08.2010г. Твърдението на оператора е, че на 11.08.2010г. Вие сте се обадила на телефонен номер 123 като сте заявила отказ от сключения договор чрез сделка от разстояние. Установи се, че операторът не разполага с доказателства, че е предоставена на потребителя информация съгласно чл. 52 от ЗЗП.

Поради технически причини отказът не е бил отчетен своевременно. „БТК” АД е взело решение да анулира договора Ви сключен чрез сделка от разстояние. Вие ще продължавате да ползвате тарифен план „БТК У дома 50” при условията на безсрочен договор.

С уважение,                                                              /п/
МАРИАНА БРАТАНОВА
Директор на дирекция
Защита на икономическите
интереси на потребителите


От думите – Установи се, че операторът не разполага с доказателства, че е предоставена на потребителя информация съгласно чл. 52 от ЗЗП.   – разбирам, че или не притежават записи на това, което са говорили на хората по телефона и съответно не могат да докажат, или не са предоставили надлежно информация за какво всъщност става въпрос, като така са заблудили клиентите, а от „Поради технически причини отказът не е бил отчетен своевременно“ – разбирам, че изобщо не са обърнали внимание като съм звъннала да анулирам въпросният „договор“ и са ми казали да си гледам работата.

Дано повече хора да научат за станалото и да могат да реагират и да се защитят.
Благодаря ти още един път за помощта, която ми оказа.
В интерес на истината, нито една медия, на която изпратих писмото, не го публикува.

 

Щастлив съм, че най-после някой е успял да се отърве от законово регламентирания фарс с тези виртуални договори. Този бил казал, онзи бил рекъл… наистина все още не мога да проумея как така това може да се счита за договор. Нереално и абсурдно е!

 

Ето и хронологията на темата тук:

 

„Сделка от разстояние“ – новият абсурден метод за сключване на договори към БТК и Виваком.

„Виваком” изнудва клиенти за 1 година с „договори от разстояние”, които не са реални.

VIVACOM – сделка от разстояние – продължение!

 

Виж всички публикации относно Сделка от разстояние. 


parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  8 коментара to “Как да се преборим със „Сделка от разстояние“ на Виваком.”

 1. http://www.facebook.com/VivacomSuckz – Margo Varro, още един потребител преборил се с „договор от разстояние“. Margo Varro е успяла поради досаден пропуск на БТК, не са дали обещания „безплатен“ телефон.

 2. Vivacom за мен са едни негодници, които нямат представа как да привлекат клиентите си. Мога да обяснявам с часове как два месеца ме караха да чакам новата си СИМ карта, тъй като старата беше от някаква дефектна партида и не работеше нормално – това е по тяхна вина! Абсолютни некадърници!

 3. Повече от 20 години съм изряден платец на БТК за стационарен телефон. Преди време ми се обадиха, за да ми предложат безплатен тел. апарат, след като отказах и обясних, че този телефонен пост го ползвам само заради факса, ме попитаха дали искам следващите 2 години да съм техен абонат. Казах, че не се наемам с такива прогнози и отказах. Аз и съпругът ми работим в близкия град, но живеем в село. Т.е през работната седмица няма никой в къщи. От началото на м. декември нямам домашен телефон, защото системата от аналогова е преминала на цифрова. Отидох в офиса на Виваком с намерение да закрия домашния си телефонен пост. Преди това звънях на 123 и…..или не може да се избере 5/оператор/ или след много усилия оставаш с усещането за изгубено време. Та – в офиса една нахакана госпожица ми обясни колко хубави са безплатните апарати „едни такива с антенка”, че няма проблем да бъде закрит поста, но трябва да им занеса телефонния апарат. Аз казах, че такъв не съм получавала и не желая да получа. В моя случай трябва да отида до някакъв склад в пощата, да пусна заявка, да дойдат техниците в къщи и да ми активират телефона и едва тогава може да бъде закрит поста. Аз съм с месечна такса 11.50 лв. Т.е трябва да плащам нещо, което не съм ползвала и не искам. За мен това е безумие!
  Ако все още ви се коментира тази тема ще ми бъде от полза Вашият съвет!

 4. Много се радвам, че има такава страница, наистина. Имам нужда от помощ и искам да ми помогнете тези, който имате някакъв опит с това. Мен също ме прецакаха с тази сделка по телефона, обаче аз нито телефон получих, нито писмо. Лошото е, че не се сетих да откажа на време, но честно казано очаквах , че щом няма писмо, няма сделка…реших да попитам какво е станало и се оказа, че са ми подновили договора с 2 години :///

 5. Здравейте,
  Много от нещата, които сте написали са верни и с пълно право доста клиенти са недоволни и разочаровани, но е препоръчително, когато пишете коментари да сте по-запознати със ситуацията.На въпросът на Г-н Георги Чилиев:“Как ще се докаже че са ви се обадили и какво сте казали вие (може да сте отказали), а може въобще да не са ви се обаждали“ давам отговор веднага:Когато Ви се обади сътрудник от „Сделка от разстояние“ винаги Ви предупреждава, че разговорът се записва, за да може да предявите претенции към продукта, който Ви е предложен по всяко време.Няма как да се сключи сделка от разстояние без да има обаждане, а ако обратното се установи в процеса на проверка, то сделката се отменя незабавно!Тези сделки не се предлагат само за дом.тел. , но и за всички останали продукти на компанията.На абонатите, които не са плащали редовно сметките си и често са били прекъсвани по неплащане, също се дават различни преференции-50% отстъпка за първите 3/6 месеца при подписване на дог. за 12/24 месеца , безплатни моб.тел.А за редовните клиенти, т.е. тези, който не са спирани 6 месеца поради неплащане-имат още повече права.Най-добре когато получите обаждане от такъв тип. просто да посетите най-близкия до Вас офис и да разпитате от какво бихте могли да се възползвате.Да не забравяме, че има населени места, в които няма офиси на Виваком и клиентите плащат в пощата, а там не могат да им предложат абсолютно нищо!Това означава ли, че клиентите, които живеят в населени места без офиси на компанията ,трябва да остават пренебрегвани?!Уважавам мнението Ви, Г-н Чилиев,но моля не манипулирайте Вашите читатели с „удобни“ и не много верни коментари!Благодаря за вниманието.

 6. Здравейте всички! Прочетох почти всички коментари по темата и да си призная – така и не разбрах към кой трябва да се обърна за помощ. Вярно, че в моя случай става дума за двугодишен договор на мобилна услуга, но в крайна сметка става дума за това че се почувствах измамен! Kаква ли е разликата дали са измамени родителите ви или самият вие?! И аз както родителите ви (не се срамувам да призная) бях измамен от фирмата VIVACOM.

  Та накратко: обади ми се един мошеник от мошеническата фирма Vivacom да ми предлага телефон с ….мегапикселова камера и т.н. и т.н. и след няколко минути разговор изплю камъчето „трябва да подпиша договор за две години…“ .Доколкото си спомням му отговорих, че има време….от тогава минаха няколко месеца…. . Апропо, обадиха ми се от куриерска фирма за да ми доставят телефон NOKIA на които им отговорих да си я върнат точно там откъдето са я взели…, мислейки си, че ако я получа ще трябва да се подпиша, а аз изобщо не бях съгласен. Та мина време и случайно се обадих да проверя кои от „безплатните“ минути са ми свършили за да ми се трупа сметка(в случай, че някой не знае – 5часа безплатни минути към всички, само дето са 30 към другите оператори, 2 часа в собствената мрежа и 2 часа и половина към стационарните). След това ПЛАЩАШ!!!! Или поне докато разбереш кои минути са ти изчерпани…. с 5 часа назад разбира се!!! Ще ми се да се усмихна…., но не мога! Та именно преди месец разбрах, че съм „подписал“ договор за 2 години!!!! Радост каква!!! Казах на момичето „оператора“, че не е честно и тя прие заявката ми и обеща да получа (отговор) обаждане до десет работни дни….. Но уви.. мина месец, мина два…. тя не ми отговори и всеки следващ път се убеждавах, че нищо няма да се случи…, а се обаждах поне десетина пъти на 123… . С други думи: „Щом веднъж веч подписал си ти, надежда всяка остави…“ . Честно казано нямах никакво намерение да прекъсвам отношенията си или имам каквито и да било конфликти с Vivacom, но те ме отвратиха….. признавам!!!!

  Преди малко подадох жалба към КЗП и се надявам да има полза. А дотогава „няма нищо по-лошо от държавният монопол, освен частният“ Ще напиша тук какво се е случило с мен, но е крайно време да се обединим и да си потърсим правата. Факт е, че ни правят на маймуни и ние си мълчим!!!!

  Ако някой от вас е адвокат и е склонен да заведе колективно дело, вярвам че всеки от нас чиито родители или той самият е измамен ще намери някой лев да подпомогне каузата в името на правдата!!!

 7. На 08.02.2013 получих обаждане от Виваком като ми съобщиха, че имам право да подновя договора си и да получа мобилен апарат. Аз отказах и заявих, че ще разгледам условията и ако реша ще подновя договора си директно в офис на компанията. Те казаха, че ше ми изпратят документи с условита, които да разгледам и в двуседмичен срок от получаването им трябва да ги уведомя за решението си. Тези документи така и не получих.
  На 13.03.2013 по „Еконт“ получих пратка от Виваком – GSM апарат Nokia 113. На същия ден отидох до офис на компанията и разбрах, че са удължили договора ми без мое съгласие.Дължа да отбележа, че не съм подписвал никакъв документ, освен товарителница на куриера, че съм получил пратка и не съм давал по никакъв начин съгласието си за подновяване на този договор. Което ще рече, че те са си позволили да удължат този договор едностранно, което е неприемливо и противозаконно.