февр. 162011
 

Хипермаркет Темпо направо ме хвърлиха в тръстиката днес! Но не с нещо негативно, а с нещо, което би учудило всеки средностатистически българин.

Снощи купувам стоката Х, прибирам се вкъщи и установявам, че тази стока е кофти и въобще не става за това за което е предназначена. Тази сутрин отивам в Темпо и заявявам, че желая да ми върнат парите понеже стоката не отговаря на описанието т.е. не изпълнява това, за което е купена или го изпълнява изключително некачествено. Стоката беше огледана и даже без да се пробва парите ми бяха върнати.

Останах покъртен! Знам, че има някакъв текст в закона според който клиента има право да върне стока дори и без да има рекламация и този срок е 3 дни (ако не се лъжа).  Въпросната стока Х дори нямаше гаранция. Та така – Темпо е готино, да си знаеш правата – също.

Докато си избирах подобна стока една служителка предложи помощ при избора ми, заприказвахме се и тя спомена, че от партидата от стоката Х са върнати няколко бройки и вероятно имат фабричен проблем. Дали това помогна на „информация“ да ми върнат така без разправии парите или просто си спазват разпоредбите не знам, но засега съм доволен.

Когато купувах нещо наскоро в МЕТРО въпросния 3 дневен срок за връщане на стоката също беше споменат. Надявам се тази практика да се разпространи бързо из всички магазини, но за жалост дребните и средни търговци не могат да си го позволят и редовно се стига до КЗП в подобни ситуации. Просто разчитат, че „няма да ти се занимава“ или че ще се откажеш по някое време с балканското „айде, майната му“ .

Хората са го казали – докато има балъци ще има и тарикати. Знайте си правата и ги дръжте докрай. Само така някой далечен ден може да се появят и качествени стоки по магазините и не всеки да се опитва да ви хване за канарче.

 

 

– Имате право да върнете стока ако тя не отговаря на описанието или рекламата

– Задължително си пазете касовата бележка и всички документи към стоката. Ако се налага да оставите някой от тях в магазина задължително си направете копие.

– Ако дефектирала, гаранционна стока не бъде отремонтирана в срок от 30 дни имате право да поискате замяна с нова или връщане на парите.

– Стока, закупена по телефон, интернет или телевизия може да бъде върната в срок от 7 дни дори и без рекламация поради това, че клиента реално не може да огледа това, което купува. Некоректни търговци отказват на клиенти да се възползват от това си право с обяснението, че опаковката е вече нарушена. Закона гласи, че потребителя да съхранява качествата и безопасността на получената стока, за да може да упражни правото си на отказ, което по своему не включва опаковката. Още повече, че има случай в които няма как да извадиш продукта без да му се наруши опаковката. След връщането на такава стока търговеца има 30дневен срок да възстанови сумата. Не забравяйте след като върнете стоката да си вземете документче за това ако сумата ще ви се изплаща по-късно.

– Времето, през което стоката се намира в сервиза трябва да бъде дописано към гаранционната ви карта и гаранционния срок да бъде удължен с толкова.

– Придвижването на дефектиралата стока става от магазина, от който е закупен. Всеки , който ви праща да си носите стоката еди-къде-си да я ремонтират нарушава правата ви.

– При заявяване на рекламация търговецът е длъжен да я впише в регистъра за рекламации независимо дали той (търговеца) я счита за основателна или не.

 

 

parti agencia


AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  One Response to “Потребителски права – връщане на стока.”

  1. Никога не купувайте от интернет, защото не знаете от каква стока ще се отърват некоректните бизнесмени!