апр. 062011
 

По-добър вариант за опазване на природата обаче даде търговската верига „Пикадили“, която започна да предлага „торбички под наем“. Зелените полидегралексови пликчета на веригата са тънки 15 микрона и струват 5 ст. Но клиентите може да ги върнат в магазина, след като са ги използвали, дори да са скъсани, и да си получат обратно парите. Няма да се приемат само изцапани пликчета, защото рециклирането им ще бъде трудно, каза Мирослав Ангелов, генерален директор на компанията, която от върнатите пликчета ще произвежда нови. Ако хората възприемат добре „торбичките под наем“ и не ги изхвърлят в природата, може да не въвеждаме екотакса за по-дебелите и големи торби в бъдеще, коментира Караджова. Оказва се, че България е пионер по въвеждане на нови такси. Страната ни е от първите, които са сложили „данък пликче“, и Австрия ще използва опита ни.
Системата с депозит срещу торбичка може да се въведе и от другите търговски вериги, коментира Караджова. В най-скоро време „Пикадили“ ще предложи и хартиени пликове за продуктите си. Веригата първа въведе биоразградими торбички. Екологичният ефект е от значение за много клиенти, а целта ни е до 2-3 години напълно да премахнем еднократните торбички, каза Николай Нешев, изпълнителен директор на Пикадили.
Таня Киркова
в-к Стандарт

Първо другарче ми стават веднага „Пикадили“. Това с торбичките винаги ме е изнервяло жестоко. Доста полезен ход и учтив жест към потребителите на супермаркета. Освен това найлонови торбички ще се събират и от циганетата, който ще ходят да ги предават както предават сега хартия и желязо, което пък ще намали найлонките по градинките и дърветата.

Браво на Пикадили!
Защо ли обаче имам чувството, че това ще изтрае само от ден до пладне… ?

Колкото до хартиените пликове – предполагам, че ако се въведат, то единствения ефект ще бъде, че хората ще си носят повече торбички за многократна употреба. Особено ако пазаруват веднъж на седмица-две в по-големи количества.

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly