Ное. 212011
 

Преди няколко дни Chrome-a се срина много жестоко. Пуснат ли е захапва 99% от процесора и до там. Рестарти и разни заклинания не помогнаха.

В този момент трябваше да използвам нещо друго, изтеглих една Opera и WOW, останах доста приятно изненадан. Махнали са лентата с контролите, която свиваше полезното пространство, направили са табовете готини и удобни, минимизирали са всичко до неузнаваемост.

Така се наложи да се роди и втората част на публикацията „В0йната на браузърите…“ от преди повече от година. Колко апокалиптично звучи само, а? 🙂

Настроих си нещата в Опера-та, импортнах си буукмарковете, малко странно за организиране, но все пак веднъж се прави. Харесаха ми страничните панели, които удобно се скриват и се появяват при клик. Можеш да си добавиш бележки и разни други удобни неща. Най-голямата хава беше Opera link, която ти синхронмизира, бележки, буукмаркове и няколко други неща (без настройки – тъпо!) между всички опери логнати в този акаунт, дори и мобилни. Готино е, че има бележки, които се синхронизират. Често си записвам какво ли не и ми е много полезно. Изкефих се максимално и когато разцъках и видях, че можеш да си наслагаш файл шаринг и още много гъзарийки към акаунта, които да достъпваш от всякъде. Започнах да си браузя вечерта и каква беше изненадата ми, като взех да се логвам наново в разните сдайтчета, които си чета и пиша. Не ми излизат досега въведените имена. Има някакво криво secure разбиране, което предпочита да не ти събира досега въведените стгойности за определените полета, но в същото време ти предлага да ти запамети името И паролата в някакъв кейринг за да може всеки, който евентуално се добере до компа ти да може да се логне точно навсякъде без грам проблеми. Мноооооого куцо, ама много. Няма опция, която примерно като се логваш в някой сайт да ти предложи от досега въвежданите имена (без парола ест.) за по-бързо. Дразнещо е доста! Или оставяш на браузера да ти помни името и паролата или при всяко логване пишеш всичко наново.

Opera има разни благинки все пак, има си turbo режим, който понякога повече пречи отколкото помага. Браузва бързо има някакво delay нововъведение, което ти предлага да зареди фоново страницата и да ти я визуализира след 1 сек., което си е малко странно. Друго кофти нещо при опера е, че ако си въведеш името и паролата, минеш с таб на „запомни ме“ и след това кликнеш ентер не опитва да те логне, а маха чавката от чекбокса, която току що си сложил… по принцип име, парола и тази чавка са удобно подредени последователно, но бутончето за вход често е след няколко таб-стоп-а. Управлението на буукмарковете е някак странно – имаш буукмарк мениджър в който можеш да кажеш на произволни буукмаркове „показвай в лентата“ и те се показват. Ако изтриеш някой буукмарк видим в лентата от мениджура то той не се маха от лентата. От самата лента пък имаш само „премахни от лентата“ и си е двойна работа ако искаш да изтриеш един буукмарк. Може би е въпрос на навик.  От друга страна подреждането на буукмарковете в лентата е куцо също – натъпква всичко в даденото пространство пък вижда ли се кое какво е кой го е грижа.

Все пак не се примирих с това запазване на паролите и реших да видя какво ще изскочи от Mozilla.

Инсталирам и wow… не, не…WOOOW… ами то си прилича на Опера бе, а Опера на Хром. 😀 Всички равнис по Хром, няма такава комедия… 🙂

Мозилата определено е малко по-бавна, една идея просто, но по-бавна. Синхронизирането става освен с име и парола и с ключ подобен на fsljkk24-32kff8k-fjqqa3, който ако решиш да си синхронизираш браузера инцидентно някъде съответно не знаеш. Тук организирането на буукмарковете е една идея по-познато и удобно. Лентата показва само толкова, колкото се събират без да бъдат свити, а останалите изкарва със стрелкичка в края. Много готина функцийка е, че може да се вижда списък с синхронизираните компютри и табовете, които са им оставени отворени в момента.

Неудобно и при двата браузъра е, че не синхронизират настройките между отделните инстанции логнати в акаунта за синхронизиране, както прави хром, това определено ще ми липспва. Вероятно ще пробвам пак хрома като се наиграя с тези.

И мозила и опера могат да компенсират недостатъците с малко плъгинчета.

Темата беше планувана за преди почти месец и се отнася за windows-ките версии.

В момента успешно съм изцяло с линукс, както си мечтая от 2-3 години. Да видим до къде ще устискам 🙂

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly