Ное. 172011
 

Наближи да ми изтича задължителната ГО на колата. Съответно се разрових къде ще е най-изгодно и един от първите резултати от чичо Гугъл ме метнаха в сайта на SDI. И преди съм го разглеждал, отдавна имат онлайн форма за сключване на застрахователната полица, а тя физически идва при клиента безплатно – с куриер. Това се отнася и за последвалите вноски ако същата е направена на разсрочено плащане.

Порових още малко из другите върнати резултати от търсачката, но все нещо не ми харесваше, някой даже предлагаха и по-високи цени за същите застрахователи.

Съвсем по балкански се разрових из сайта за някакви условия скрити някъде, някакви малки звездички и т.н. Не открих нещо фрапиращо, но реших да им пиша мейл все пак за разни неща. Драснах два реда за тези куриерски доставки понеже не открих еднозначна информация дали се плаща куриер и за следващите вноски. От любопитство обаче вдигнах телефона и звъннах – хората бяха любезни и ми обясниха всичко, което ме интересуваше. Затворих и след около 5 мин имах отговор и по мейла. Супер, казвам си – ще ги тествам, и без това нямам нищо по-удобно под ръка в момента. Оказа се, че имат офис точно пред моя блок и работното им време не е малоумно от 9 до 16 или 17 часа – така, че никой работещ да не може да се възползва, а работеха чак до 18.30.

След работа реших да намина директно през офиса, а услугата с куриера ще я тествам за по-нататък.

Седнахме, обсъдихме предложенията, плюсовете и минусите на набелязаните застрахователи (има врътки впоследствие със зелената карта при различните агенции), избрах офертата, която ми допада най-много и вече си имам ГО.

Защо пиша това ли… ? Защото SDI са пичове! Защото ако всяка една компания влагаше поне половината на това усилия да улесни клиента то нещата в БГ щяха да са много по-различни. Сключването на услуги и други подобни щеше да е удоволствие и да става комфортно и удобно. Ти си плащаш и си коректен и получаваш коректна услуга в удобно за теб време и място.

А не да водиш безкрайни разговори с blizoo примерно, да обясняваш как са ти взели една такса в повече, а те да те карат да ходиш да си напишеш хартиена жалба в някой техен офис защото те не можели да си проследят незнам-си-кво-си. Отгоре на това да ги търпиш да ти отговорят един месец, то да не става. И да се окаже, че можело чак след 2 месеца, когато се разпениш по телефона – тогава вече нещата се случват що годе адекватно.

Та така, драги ми Смехурко 🙂

п.п. Да отбележа, че не съм получавал никакви „стимули“ за този пост. Просто ми хареса как работи SDI.

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly

  2 коментара to “Застраховка „Гражданска отговорност“ от SDI – защо?”

  1. И аз съм доволен!