апр. 192012
 

 

Още докато пътувахме към заветния Струпецки (Тържишки) манастир случайно се минахме през село Курново. Всъщност GPS-а ни прекара от там. После се оказа, че има по-добър път за минаване, но както се казва – всяко зло – за добро. Видяхме някакви интересни, стари постройки и спряхме. 

Оказа се, че тук Васил Левски е провел заседание на местния революционен комитет през 1872г. Полу-разрушена постройка, която преди е била хан се оказа заключена и нямаше как да влезем, а и нямаше никой наоколо, който да разпитаме. Само успях да щракна една снимка вътре.

Доста по-интересна се оказа другата сграда в отворения двор – храм „Св. Архангел Михаил“. Нямаше абсолютно никой, само тишина и спокойствие. Вътре беше уникално – личеше си, че е автентично и не е лустросано. Дъските скърцаха под краката ни, миришеше на тамян и свещи, имаше оставени някакви книжа, свещи за припалване на самообслужване и никъде нямаше манастирски цени. Колкото оставиш -толкова. Надзърнах зад иконостаса – при олтара, до последно мислех, че поне там има човек. Не посмях да вляза, не знам защо. Честно казано си беше малко плашещо – то се вижда и на снимките.

Яд ме е, че не останах повече на това място. Още с влизането усещаш, че е запазена вярата и духа на храма и не те чака някаква отегчена касиерка да ти вземе стотинките. Така или иначе ще ги дадеш ако искаш.

Тук е друго. Усеща се времето… всичкото това минало време е пропито навсякъде, виждаш го, пипаш го, можеш да го вдишаш. Това може да се изпита на много малко места. От десетките манастири, храмове, църкви, където сме ходили го е имало едва на 2-3 места. Това усещане за истина, за вяра. Честно казано не съм някакъв набожен, но на такива места духа влиза през кожата ти, през цялото ти същество, обгръща те и знаеш, че това място е истинско, непокварено и пази в себе си своите тайни.

Ако имате път към село Курново – минете през манастира. Ако нямате път – разходете се до там.
Това, което е тук е много повече от всички лустросани и захаросани манстири, пълни със снимащи китайци и цигани, които продават китайски кръстчета на връвчица като на Рилския манастир. Или барбекюта, където угоени мъже с още по-угоени жени си правят излет с кучето и дечурлигата – каквото видяхме в Батошевския мъжки манастир (Батошевския Девически манастир е съвсем друго нещо, също уникално място).

Можете да идете и до Струпецкия манастир – там пък ще видите всичката глупост накуп.

 

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly