апр. 242012
 

 

Много голямо разочарование от манастира като манастир. Иначе +1 място за събиране с напиване и нощувка.

Манастира е разположен на много красиво място, двора е прекрасен – със студена чешма, готина люлка за която има и поверие, маси с пейки, барбекюта, чеверме и още маси с пейки. На централно място се вижда старият храм, който все още е отворен и точно до него по-голяма бяла сграда, която е „новият храм“. Така и така сме още в двора да обясня каква е картинката в момента – две или три семейства с дечурлигата, които кряскат и търчат напред-назад дивашки. Семействата седнали на една маса и спокойно пият бири, като в комплект с това едните даже си имаха огромна немска овчарка, която беше вързана до тях, а после я пуснаха да може да си образува „твърдото аки“ по-нагоре в двора. Липсваше само гърмяща, кръчмарска турбо чалга и да се пекат кебапчета на едно от няколкото барбекюта.

„Новия храм“ още отдалече нещо не ми се стори наред, а вътре – съвсем. Рисунките по стените едни лъскави и изкуствени, дето не съм виждал такива. Вкарани в тях нашенски фолклорни мотиви, наредени разни играчки и фигурки от битака с брукат – лъскави, станиолени, модерни, кичозни – всякакви. От всички икони имаше само една рисувана пред ковчежето за дарения и то на гърба й пишеше, че е дарена от някакво семейство. Всички останали икони бяха отпечатани на принтера и турени в рамка все едно съм си ги отпечатал на мастиларката вкъщи. Много грозна картинка. Ужасна и отвратителна! Никакъв храм не е това, просто вероятно са го скалъпили на две на три за да отчетат дейност и да могат спокойно да си ползват манастирските земи.

Тъй наречения Струпецки манастир вече го няма… вероятно отдавна го няма.
Има една екстравагантна кръчма, където да идеш с приятели, да слушаш чалга, да се на напиеш безпаметно и да повръщаш зад „новия храм“. Сутринта удряш едно шкембе за отскок, вкарваш и една бира, щото нали клин-клин избива, и си заминаваш. Супер място за напиване с компания, но тук за манастир вече въобще не може и да става дума.

п.п. Такова нещо съм виждал в Батошевския мъжки манастир – влязохме в двора, а вътре наспрени коли, някакви семейства по джапанки щъкат насам-натам и пекат кюфтета. А попа стоеше на терасата на втория етаж пред някаква голяма маса с манджи и едвам гледаше.

п.п.2 На връщане минахме под дъгата. Нямаше тролче с гърненце жълтици тъй, че трябва да се наблюдавам за разни странни изменения  🙂

parti agencia

AddThis SVEJO.NET facebook twitter Lubimi.com Dao.bg Digg.com Ping.bg Pipe.bg Web-bg.com send to email web2PDF convert and download print friendly